Komentar

Kolumna Aleksa Simčiča: Bela vina letnika 2018, drugič

 
Blog Novice
22.07.2019 08:00
avtor

Kolumna Aleksa Simčiča: Bela vina letnika 2018, drugič

V kolumni, ki sem jo pisal oktobra lani, sem nakazal prve smernice letnika 2018. Res je bilo zgodaj po trgatvi, ampak smer je bila jasna, potencial vin pa preprosto velik!

Po mesecih spremljanja razvoja vin v kleti je končno prišel čas cvetenja grozdja novega letnika. Ko se ta konča, pri nas bela vina združujemo v večje posode in jih začnemo pripravljati na polnjenje v steklenice. V vinski panogi je praksa, da se pripravijo različni testni vzorci iz sodov v kleti, te nato kompetentna skupina ljudi z degustacijo oceni. Najbolje ocenjeni vzorci nato postanejo končno vino posameznega letnika.

Pri nas poteka to malo drugače, saj gre za eno najbolj zanimivih in hkrati tudi odgovornih del, ko je po letu dni dela v vinogradu ter skoraj letu negovanja vin v kleti treba razvrstiti kakih 130 sodčkov različnih sort in vinogradov. Več dni preživim v kleti, sam s sodi in vinom, vsakega pokusim nekajkrat, da dobim res pravo sliko in mu najdem pravo mesto v portfoliu naših vin.

Celoten proces je zelo subjektiven, dojemanje vina s človeške strani pa lahko zelo različno v različnih trenutkih. Ravno tako se tudi vino samo ne pokaže vsakič v isti luči, saj tudi na vino vplivajo zunajni elementi, kot so zračni pritisk, luna ...

Prvi krog pokušanja je še malo zmeden, začnem si sestavljati sliko. Vina res obetajo veliko, pokušam posamezne sode, po pravilu med seboj zelo različne, saj se vsak sod razvije po svoje.

V ozadju je vseskozi misel, kaj se bo zgodilo, ko bo v družbi še desetih, petnajstih drugih sodov? Bo odigral svojo vlogo v specifičnem vinu, bo prinesel svoj pečat in aromatiko ter okus? Ga bo kateri drugi nadvladal ali samo dopolnil v pravem obsegu? Kaj mi manjka pri specifičnem izboru sodov? Imamo kak sod, ki bo zapolnil manjkajoči del slike posameznega vina? Vhodnih informacij je veliko, se pa z drugim, tretjim in včasih tudi četrtim krogom slika začne bistriti in dobiva pravo podobo.

Imam pa tokrat težavo. Ne z vidika nekakovostnih oziroma problematičnih sodov, kaže se predvidevanje iz kolumne, ki sem jo napisal lanskega oktobra, kjer sem napovedoval izjemen letnik. Bela vina letnika 2018 so izjemna, harmonična, aromatika je čista, definirana, sortno značilna, struktura bogata, podprta z veliko svežine in harmonije.

Vinifikacija vseh vinogradov ločeno težavo samo potencira, saj se začnem srečevati z vini posameznih vinogradov, ki so mi preveč všeč, da bi jih mešal z nekaterimi drugimi. Imajo izredno aromatičen profil in harmonijo. Kako naprej? Pomeni to spet novo vino v našem pred nekaj meseci definiranem novem portfoliu vin?

Na podlagi dolgoletnih izkušenj je padla odločitev, da bomo imeli tri bela vina iz posameznih vinogradov, in sicer kozana chardonnay - vino, ki ima za sabo že 13 letnikov, ter novi vini fojana sauvignon in fojana rebula. Že petič se vračam na pokušanje chardonnaya iz vasi Fojana. Tudi peti krog mi je potrdil ugotovitve iz prvega kroga - ni druge, zasluži si mesto med vini iz posameznih vinogradov.

Enostavno mi je preveč všeč, da ga ne bi napolnili samostojno. Bomo pač imeli še eno vino več - fojana chardonnay. Odločitev je nastala kot logična posledica dobrega dela in dobre lege za omenjeno sorto, kar še enkrat potrjuje pomen leg v naših vinorodnih okoliših in s tem tudi v prihodnje nujno neke vrste klasifikacijo pomembnosti vinogradov. Že zdaj se veselim podobnega dela pri rdečih vinih letnika 2018.
 

 

Aleks Simčič je začel blagovno znamko Edi Simčič, poimenovano po svojem očetu, graditi konec osemdesetih let prejšnjega stoletja in odtlej je "zastrupljen" z vini. A po dolgih letih sočasnega ukvarjanja z drugimi posli je pred tremi leti končno postal kmet. Danes razvija kmetijo Edi Simčič v Vipolžah v Goriških brdih s pomočjo še dveh zelo aktivnih generacij, starejše in mlajše. Aleks je tudi predsednik Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.