Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

 
Članek Novice
26.07.2019 08:00
avtor

Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z najboljšim mesom in najboljšim slovenskim sommelierom Martinom Gruzovinom.
Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini
Najboljši slovenski sommelier Martin Gruzovin na spomladanskem deseteroboju rdečin v Čompi
Foto: Jure Makovec

Po spomladanski krstni uprizoritvi vinskega mnogoboja v Čompi, kjer so se v deseteroboju spopadle rdečine, bomo ob začetku nove vinske sezone še zadnjič prerešetali Vinski vodnik 2018 in iz njega potegnili najboljša oranžna, pardon, jantarna vina. Torej bela vina, pridelana s postopkom podaljšane maceracije.

Tako kot rdeča vina se tudi macerirana bela vina ne branijo druženja z mesom, zato je logično, da bomo tudi drugi preizkus opravili v Čompi, kjer se ob odprtem ognju poti najboljši izdelovalec mesne skorjice v mestu – Robert Prinčič, strežbi pa poveljuje edinstvena poliglotka Mila Nikić.

V tej pristni ljubljanski oštariji na (za zdaj še) najbolj pristni ljubljanski ulici, torej na Trubarjevi, bomo ves čas grizljali zorjene fileje, goveje in žrebičkove, surove in rahlo pečene. Ob izbranih zelenjavnih spremljevalcih mesovja, seveda. 

Medtem ko smo spomladi na deseteroboju najboljša rdeča vina pokusili "na slepo", torej so bila postrežena iz steklenic s prekritimi etiketami, bomo tokrat najboljšemu slovenskemu sommelieru Martinu Gruzovinu nekoliko olajšali delo, saj je pri maceriranih belih vinih še težje ugotoviti poreklo. Lajtmotiv tokratnega večera bodo različni stili jantarnih vin, ki se med seboj razlikujejo predvsem glede na vinarjevo filozofijo, dolžino maceracije, posodo, v kateri zori vino, sortni izbor … 

Seveda bodo vina postrežena v parih, torej bomo pri vsaki jedi pokusili dve vini. Hkrati s publiko jih bo pokusil tudi Gruzovin in jih opisal, kot se za prvaka med sommelieri spodobi. Dotaknili se bomo tudi nesrečnega termina naravna vina in poskušali pojasniti, kaj imajo vina iz te skupine skupnega z jantarnimi oziroma maceriranimi belimi vini. So preostala vina nenaravna? Debato bo spodbujal urednik spletnega mesta O vinu.si Vanja Alič.

In kaj bomo pili? V uredništvu smo skupaj s sommelierskim prvakom Martinom Gruzovinom še enkrat temeljito pregledali Vinski vodnik 2018 in se odločili za osem veličastnih jantarnih vin. Ta so našteta po abecednem vrstnem redu:

Vas mika? Pridružite se nam v Okrepčevalnici Čompa v Ljubljani v petek, 20. septembra, ob 18.30. Cena večerje skupaj z vini je 100 evrov. Svoje mesto lahko rezervirate na +386 41 856 632 ali prek spleta na vanja.alic@finance.si. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi,...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Iščemo najboljše pridelovalce vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort

Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort je naslov natečaja, ki ga pri spletnem mestu Ovinu.si že...