Kako nastane vino: zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca?

 
Članek Novice
23.07.2019 13:30
avtor

Kako nastane vino: zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca?

Šampanjci so peneča se vina iz francoske pokrajine Šampanje, tako kot iz Italije prihaja prosecco, iz Nemčije sekt, v Španiji pa pridelujejo cavo. V Sloveniji imamo za peneče se vino rezerviran čudovit izraz – penina.
Kako nastane vino: zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca?

Pred vami je četrta epizoda naše serije Kako nastane vino?, v kateri skupaj z enologoma kleti Vinakoper Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom razlagamo osnovne postopke pridelave vina in termine, ki se uporabljajo v vinskem svetu.  

V pilotni epizodi smo razložili, da se vino pridela samo iz žlahtne vinske trte, ki latinsko sliši na ime Vitis vinifera, in kako trte obrodijo v zmernem podnebju, kako v toplejšem, kaj vsebuje vino poleg vode in alkohola ter kaj dobimo, če v vino zmešamo različne sorte grozdja.

V drugi epizodi smo ugotavljali, zakaj so vina različnih barv, govorili smo tudi o fermentaciji in kvasovkah, v tretjem delu pa smo razložili, kako delimo vina glede na ostanek nepovretega sladkorja. Pojasnili smo tudi, kaj je pomembno za pridelavo sladkega vina, kaj je botritis in kako se pridela ledeno vino. 

Tokrat se posvečamo penečim se vinom. Torej šampanjcem? "Šampanjci so peneča se vina iz francoske pokrajine Šampanje, iz Italije prihaja prosecco, iz Nemčije sekt, v Španiji pa pridelujejo cavo. V Sloveniji imamo za peneče se vino rezerviran čudovit izraz – penina," je razložil Zidar. Toda, pozor: penina se lahko imenuje le kakovostno in vrhunsko peneče se vino z geografskim poreklom.

Peneče se vino lahko pridelamo po različnih postopkih, najbolj znana sta dva – tradicionalna oziroma klasična metoda ter charmat oziroma tankovska metoda. Pri klasični metodi poteka sekundarno (drugo) alkoholno vrenje v steklenici, zaradi česar se tvori ogljikov dioksid in zato mehurčki.

"Pri metodi charmat sekundarna fermentacija poteka v visokotlačnih posodah oziroma tankih. Ta postopek je ponavadi nekoliko krajši kot pri klasični metodi, zato so vina, pridelana po tej metodi, navadno bolj sadna, sveža in razigrana. Usedlina se od vina loči s filtracijo, stekleničijo pa se pod visokim tlakom v polnilnici," je razložil glavni enolog kleti Vinakoper.  

In katere sorte lahko uporabimo za pridelavo penine? "Uporabimo lahko različne sorte, v Sloveniji pa penine največkrat pridelamo iz chardonnayja, modrega pinota in belega pinota. Lahko uporabimo tudi muškatne sorte, v manjšem obsegu pa se uporabljajo tudi lokalne sorte, kot so rebula, malvazija, rumeni plavec, šipon, laški rizling in podobno," je razložil Jamnik.  

Ste vedeli, da za pridelavo penin potrebujemo grozdje z višjo stopnjo kislin in nižjo sladkorno stopnjo, kar pomeni večinoma ravno nasprotno kot pri pridelavi mirnih vin?

Kaj pa je metoda pét-nat? "Pri tej metodi se mošt proti koncu alkoholne fermentacije, ko vsebuje še približno 15 gramov nepovretega sladkorja, zapre v steklenice, s čimer se zadrži ogljikov dioksid oziroma mehurčki v steklenici. Pri tem nastane peneče se vino z manj pritiska in posledično tudi z manj mehurčki. Pri tej metodi usedline ne odstranjujemo, zato so taka vina motna," je pojasnil Jamnik. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi,...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Iščemo najboljše pridelovalce vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort

Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort je naslov natečaja, ki ga pri spletnem mestu Ovinu.si že...