Komentar

Kolumna Matjaža Lemuta: Modre ljubezenske avgustovske aktivnosti vinarja

 
Blog Novice
05.08.2019 08:00
avtor

Kolumna Matjaža Lemuta: Modre ljubezenske avgustovske aktivnosti vinarja

Čeprav stresno, nas narava dokaj smelo vodi proti trgatvi. Kot nejeverni Tomaž trenutno še ne prepoznam prave končne značilnosti letnika. Običajno so te največji navdih. Včasih so to višje kisline, včasih visoki odstotki alkohola. Včasih pa nas narava obdari s čudovitim ravnovesjem.

Sam uživam v poudarjanju značilnosti letnika, čeprav ta v identiteti ne sme prevladati. Pivci nas ob odstopanju od pričakovanega prehitro zapustijo in odidejo k sosedu. Kljub nejevernosti kaže, da bo letošnji letnik dlje časa dozoreval. Grozdje bo več časa na trti. Vina takih letnikov so običajno dolgoživa v steklenici, primerna za zorenje.

Mesec avgust je vedno nekoliko zatišen v vinogradu. Opravljajo se korekcije pridelka, v glavah pa predvsem razmišljanja, kako bomo speljali trgatev. Lanski letnik je v tem času že napovedal neobičajno velike količine. Razmišljali smo, kje jih bomo predelali. Letos te skrbi ni. No, razen te, ali smo lanski letnik dovolj stočili v zorilne posode ali ga prodali in s tem sprostili prostor za novega. Vsak od nas po svoje modro.

Jasno je, da bo količinsko letošnja trgatev povprečna ali celo podpovprečna. Tako se lahko še bolj usmerimo v razmišljanje o tehnikah predelave in novih razmerjih posameznih vin v vinski hiši. Obožujem kreativnost, ki jo omogoča vinarjevo delo.  

Moj ljubljenec pinot noir jo celo zahteva. Kot oče belih vin daje ob klasični predelavi komajda močneje obarvan rose. Treba se je ukvarjati z izvirnimi tehnikami, da iz njega pripravimo nekaj posebnega. Tako v vinogradu kot v kleti. Izzivi so že v načrtovanju količin posameznih tipov, kaj šele detajlčki, ki definirajo posamezne, da so prav takšni, kot si jih zamislimo.

Pomembna je tudi komunikacija, s katero pridelovalci te sorte vzdržujemo stik z ljubitelji. Pravzaprav je skoraj enakovreden del v triptihu: vineyard, cellar, comunication (vinograd, klet, komunikacija) ali kot ga s kratico VCC označujejo Američani. Tako letos v Sloveniji prvič praznujemo mednarodni dan, posvečen modremu pinotu. Na predvečer tega praznika, 17. avgusta, se bomo poklonili sorti ter vsem njenim možnim kreacijam in kreatorjem. 

In spet smo pri vinarjevi zaljubljenosti v vinograd in svoje delo. Modri ljubezni pravzaprav, saj brez racionalnega razmišljanje ne bo dolgo trajala. Seveda se v njej prepletajo tudi osebe in brez njih vinogradnikovih zgodb sploh ne bi bilo. Kot vsaka ljubezen je tudi ta recipročna: dobiš toliko, kolikor daš.

Res, čeprav marsikdaj težko, je lepo biti vinar!

 

Matjaž Lemut je avtor in solastnik vin Tilia Estate - Hiša pinotov. Vinarsko in vinogradniško pot je začel s praksami v vipavski zadružni kleti, Švici in Kaliforniji. Je agronom, ki deluje kot enolog. Je tudi svetovalec, ki znanje in izkušnje deli marsikje v Sloveniji in na Hrvaškem. Ukvarja se tudi s predavanji za domačo in tujo strokovno ter laično javnost. Zanimajo ga identiteta in kreiranje vina v odnosu med vinarjem in kupcem ter kontrasti, ki nastajajo v svetovni vinski produkciji.

 

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.