Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

 
Vino tedna Novice
08.08.2019 08:01
avtor

Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

Izvrstna, uravnotežena briška zvrst, kakršne se ne bi sramovali niti visoko rangirani bordojski châteauji
Sorta
70 % merlot, 30 % cabernet sauvignon
Letnik
2016
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Kojsko
Cena
22 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand
Foto: Aleš Beno

Če pomislim, kolikšnih kritik so pogosto deležna slovenska rdeča vina, predvsem primorska, češ da so robustna, da je s tanini križ in podobno, in kako vedno znova poudarjamo, da se lahko v svetu kosamo predvsem z belimi vini, je že malce neverjetno, koliko rdečih vin sem si v zadnjih treh letih izbral za vino meseca.

In vendar je v zgornjih besedah še vedno veliko resnice. Najbrž sem tudi zato toliko bolj navdušen, ko najdem kakšno greha vredno rdeče vino in želim nanj opozoriti. Pri belih je tovrstne bisere še vedno lažje najti, hkrati pa drži kot pribito, da so slovenska rdeča vina v zadnjih letih naredila veliko korakov naprej.  

Hiša Ferdinand se je že znašla v tej rubriki in v prvi sezoni Vinskega vodnika smo jo omenili kot eno najprijetnejših presenečenj. Tudi zaradi odlične epoca rdeče letnika 2013. Pričujoča, iz letnika 2016, je logično nadaljevanje.

Epoca rdeče 2016 je preprosto izjemna. Vse je na mestu, tanini so zreli, aromatični profil raznovrsten, otip pa mehek in hkrati čvrst. Ob tem vinu sem pomislil na stavek, ki ga izreče eden od protagonistov v eni zadnjih Marvelovih superuspešnic: »Perfectly balanced as all things should be« (Popolnoma uravnoteženo, kot naj bi bile vse reči). Ali je treba še kaj dodati? Če se strinjate, potem spodaj preberite še opis. 

Vino je globoke rubinaste barve. Cvetica je poudarjena, temna, dramatična. Kompaktno, polno vino. Diši po dimu, suhih slivah, likviriciji, lesu. Suho, krepkejšega telesa, intenzivnega okusa, čvrsto, dolgo. Še zelo mlado, a z obilico potenciala, čeprav je skoraj pripravljeno že danes. Usklajeno, izdelano, odlično. Cena? Pomnožite vsaj z dva za kaj podobnega iz Bordeauxa. Sklep: Matjaž Četrtič je s tem vinom stopil še stopnico više! 

Ujemanje s hrano? Stejk! 

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Izbrani teran 2011, Derenda

Teran, ki mu leta lepo pristojijo.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les quarterons sancerre 2015, Sebastien Riffault

Sancerre, ki bi ga v vinski vitrini moral imeti vsak ljubitelj sauvignonov.

VINO
Novice
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Pallidia brut nature 2013, Sanabor

Malvazija z mehurčki, toda brez sladkorja.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: DP furmint brut 2015, Dveri-Pax

Šipon je velika sorta.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: L'Apotre, David Léclapart

Šampanjec, ki se lahko kosa z najbolj znanimi težkokategorniki.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: chardonnay selection 2017, Kristalvin

Obvezna oprema vinoljubcev za zadnji del poletja.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Rebula dimenzije MB 2015, Mansus

Vino kot osebna izpoved.