Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

 
Članek Novice
08.08.2019 08:00
avtor

Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

Slovenija se letos prvič pridružuje praznovanju mednarodnega dneva, posvečenega sorti modri pinot. Dogodek bo v soboto, 17. avgusta, na posestvu Tilia v Potočah v Vipavski dolini.
Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti
Matjaž Lemut
Foto: Osebni arhiv

Vinska klet Tilia Estate – Hiša pinotov na predvečer mednarodnega praznika, posvečenega sorti modri pinot, v soboto, 17. avgusta, vabi na prav posebno doživetje. Dogodek Poklonimo se modremu pinotu bo namenjen druženju z vipavskimi pridelovalci te čislane sorte in degustaciji izbranih vin. Začelo se bo ob 17.30 na posestvu Tilia Estate v Potočah v Vipavski dolini. Gre za del mednarodne iniciative – vsaka vinska sorta ima namreč svoj mednarodni dan. Letos se temu praznovanju prvič pridružuje tudi Slovenija.

»Smo hiša pinotov, zato smo si vzeli pravico, da zaznamujemo tudi mednarodni dan modrega pinota in s tem pokažemo, da je prav modri pinot bistvo naše kleti. Od lani prirejamo festival, posvečen modremu pinotu, kjer poskušamo predstaviti celotno vzhodnoevropsko regijo, na dan modrega pinota pa želimo opozoriti na sorto v najbližjem okolju, torej v Vipavski dolini. Temeljni namen je predstaviti najpomembnejše vipavske vinarje, ki se ukvarjajo s to sorto. Z nami bodo vinske kleti Burja, Saksida, Pasji rep, Čuk in Tilia,« je triurni dogodek napovedal organizator Matjaž Lemut.

Pil se bo torej izključno modri pinot. Kaj se bo dogajalo?

Predstavil bom sorto, kreativnost, ki je potrebna za njeno vzgojo, sprehodil sem bom skozi zgodovino sorte, predstavil bom tudi psevdonime. Dogodek bo imel tudi kulturno noto, slišali bomo nekaj glasbenih utrinkov. Obiskovalci bodo pokušali modre pinote, ki jih bom predstavil skupaj s kolegi. Sam bom predstavil tako starejše letnike kot tudi vino iz sodov. To bo nekakšno druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti.

Zakaj je modri pinot tako drugačna sorta?

Je sorta, ki nima nič tistega, kar od rdečih sort pričakujemo. Nima barve, taninov, telesa. Seveda se takoj postavi vprašanje, kaj je potem tako fascinantnega v njej. Večina poznavalcev takoj omeni eleganco. Dejstvo pa je, da večina pivcev na tem svetu elegance modrega pinota ni pripravljena plačati, ker je treba na eleganco počakati – pride šele nekaj let po trgatvi. Kaj je potemtakem v tej sorti tako zanimivega? Po mojih izkušnjah je zanimivo to, da večina zaljubljencev v to sorto želi raziskovati, kaj je pridelovalec na določenem območju v posameznem letniku na posamezni legi sposoben izraziti. Ta sorta je zahteva izredno kreativnost. Modri pinot je oče belih sort. Če ga pridelamo kot klasično rdeče vino, dobimo samo močnejši rose. Če pa se z njo ukvarjamo v vinogradu in želimo iz nje potegniti nekaj več – torej poskušamo dobiti tanine, barvo in pravšnje telo –, je sorta zelo zanimiva za tiste, ki radi raziskujejo. Je torej klasična sorta za poznavalce.

Lege, letnike in podobno ljubitelji vina radi raziskujejo tudi pri drugih sortah. To ni samo specifika, rezervirana izključno za modri pinot.

Seveda velja to za vsako sorto, ampak mislim, da je pri modrem pinotu ta posebni pristop še posebno izražen. Poznavalci imajo do modrega pinota zbirateljski odnos, pri čemer je zaljubljenost verjetno na najvišji možni ravni. Kontrast med merlotom in cabernetom na eni ter modrim pinotom na drugi strani rad primerjam z Evropo in Azijo. Azijska gastronomija je primerljiva z modrim pinotom, evropska pa z bordojskimi sortami. Večina ljudi namreč uživa v evropski hrani in večina pije cabernet sauvignon. Modri pinot na drugi strani je med poznavalci zelo čislan, ampak samo v nadstandardnih različicah.

Toda v Sloveniji je večina povprečnega.

Ja, in povprečni se zelo težko prodajajo. Ne bom govoril o imenih, a v to kategorijo sodi tudi moj osnovni modri pinot iz linije Vipava Valley, ki pa se v bistvu ne prodaja kot modri pinot, ampak kot dobro rdeče vince. V tujini pa ga težko prodajam, ker si večina želi nadpovprečne modre pinote.

Omenili ste festival, posvečen modremu pinotu, ki bo tudi letos oktobra na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji. Kaj bo prinesla druga izdaja festivala Modri – Les Noirs?

Nadgradnjo lanskega, pilotnega festivala. V soboto bo, tako kot lani, masterclass delavnica, ki bo temeljila na kreativnosti modrega pinota. Sodelovalo bo 15 pridelovalcev, predstavili bodo svoje modre pinote in navzočim razodeli, kako so nastali. Sam bom vodil masterclass, pojasnil bom možnosti v vinogradu in kleti. Izzval bom vsakega pridelovalca, ki bo predstavil svoje vino, medtem ko bo britanski vinski strokovnjak Quentin Sadler predstavil svoje vtise oziroma opise vin. To bo torej priložnost za neposredni kontakt pridelovalcev in ljubiteljev modrega pinota, kar pridelovalci te posebne sorte še posebno želimo. V nedeljo pa bo klasični festival. Letos bo več vinarjev, predstavili bomo celotno vzhodnoevropsko regijo. Navzoči bodo slovenski, hrvaški, srbski, slovaški, madžarski, poljski, tirolski in gradiščanski vinarji, za primerjavo pa še dva iz Burgundije. Blizu 30 vinarjev bo. Festival bodo spremljale razne delavnice.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Na ekskurziji pri Luki Koširju

V Šentjoštu nad Horjulom smo se sprehajali po travnikih ter si ogledali račjo farmo in njive, s katerih se oskrbuje gostilna Grič chefa...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Z barko v vinsko klet: devet predlogov jadranskih vinskih kleti

Če križarite po Jadranu in je barka vaše edino prevozno sredstvo, si poglejte, katere dobre vinske kleti so tik ob obali.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca?

Šampanjci so peneča se vina iz francoske pokrajine Šampanje, tako kot iz Italije prihaja prosecco, iz Nemčije sekt, v Španiji pa...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z...