Kako nastane vino? Vodič v desetih korakih

 
Oglasno sporočilo Novice
02.08.2019 08:00
avtor

Kako nastane vino? Vodič v desetih korakih

V sodelovanju s kletjo Vinakoper ter njenima enologoma Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom smo posneli serijo v desetih nadaljevanjih, v katerih boste izvedeli vse, česar niste vedeli o pridelavi vina.
Kako nastane vino? Vodič v desetih korakih

V desetih nadaljevanjih prve sezone poučne spletne serije Kako nastane vino? bomo skupaj s sodobnima akcijskima junakoma, enologoma kleti Vinakoper Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom, ki namesto pištol uporabljata kozarce za vino, razložili glavne postopke pridelave vina in termine, ki se uporabljajo v vinskem svetu.

1. del: KAJ JE VINO?

V prvem delu naše nadaljevanke smo se posvetili osnovnim stvarem: kaj je vino in iz česa se pridela? Kako trte obrodijo v zmernem podnebju in kako v toplejšem? Kaj vsebuje vino poleg vode in alkohola? Kaj dobimo, če v vino zmešamo različne sorte grozdja?

2. del: BELO + RDEČE NI ROSE

V drugem delu smo ugotavljali, zakaj so vina različnih barv. Kaj je maceracija? Kaj so oranžna vina? Kaj je fermentacija? Ugotovili smo tudi, da lahko fermentacijo sprožijo lastne ali dodane kvasovke. 

3. del: ZAKAJ JE VINO SLADKO?

V tretjem delu smo odgovorili na vprašanje, kako delimo vina glede na ostanek nepovretega sladkorja. Kaj so suha, polsuha, polsladka in sladka vina? Kaj je ledeno vino in zakaj ga v Istri ne moremo pridelati? 

4. del: KAJ JE PENEČE SE VINO?

V četrtem delu smo obravnavali vinske mehurčke. Kako pravimo penečemu se vinu, pridelanemu v Sloveniji? Je vsako slovensko peneče se vino penina? Zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca? Po kakšnih postopkih lahko pridelamo peneče se vino?

5. del: VSEBUJEJO VSA VINA TANINE?

V petem nadaljevanju smo se posvetili taninom v vinu. Kaj so sploh tanini in kako jih občutimo? Kdaj rečemo, da so tanini mehki? Vsebujejo vse sorte enak delež taninov? Nas od taninov lahko boli glava?

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Na ekskurziji pri Luki Koširju

V Šentjoštu nad Horjulom smo se sprehajali po travnikih ter si ogledali račjo farmo in njive, s katerih se oskrbuje gostilna Grič chefa...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Z barko v vinsko klet: devet predlogov jadranskih vinskih kleti

Če križarite po Jadranu in je barka vaše edino prevozno sredstvo, si poglejte, katere dobre vinske kleti so tik ob obali.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca?

Šampanjci so peneča se vina iz francoske pokrajine Šampanje, tako kot iz Italije prihaja prosecco, iz Nemčije sekt, v Španiji pa...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

Slovenija se letos prvič pridružuje praznovanju mednarodnega dneva, posvečenega sorti modri pinot. Dogodek bo v soboto, 17. avgusta, na...