Raziskujemo: Armenija – zibelka vinogradništva in vinarstva

 
Oglasno sporočilo Raziskujemo
14.08.2019 08:00
avtor

Raziskujemo: Armenija – zibelka vinogradništva in vinarstva

Organizator potovanj Tentours vabi na vinsko-kulinarično turo v Armenijo, kjer sta kljub večtisočletni tradiciji v času Sovjetske zveze vinogradništvo in vinarstvo skoraj zamrli. Danes je zato Armenija v vinskem smislu še nepopisan list papirja.
Raziskujemo: Armenija – zibelka vinogradništva in vinarstva
Za armensko cerkev pomemben samostan Khor Virap, od koder je tudi najlepši pogled na sveto goro Ararat.

Armenija, dežela, velika za Slovenijo in pol tako po površini kot po prebivalstvu, leži v Zakavkazju, ki velja za zibelko vinogradništva in vinarstva. Če potujete po Gruziji, vas tam ves čas prepričujejo o svoji šesttisočletni tradiciji. A tradicijo imajo tudi Armenci - zapisana je v lepo ohranjeni vinski kleti Areni, ki datira 6.800 let nazaj.

V času Sovjetske zveze vinogradništvo in vinarstvo v tej republiki po ukazu Stalina (bil je Gruzinec) skorajda nista bili dovoljeni. Zato je Armenija danes v vinskem smislu nepopisan in brezhibno bel list papirja, ki zbuja mnogo upanja, da tu ne bodo naredili napak kot njihovi severni sosedi.

Pridelava vina v zadnjih 20 letih nezadržno raste, predvsem zaradi močne in mogočne armenske diaspore, ki veliko vlaga v nove in sodobne kleti. Pri tem ne pozabljajo na avtohtone sorte, kot so tanični kharmrakyut ali njihov modri pinot – areni, od belih pa voskehat in kangun, tudi saperavi in rkatsiteli.

Vinogradi se razprostirajo na povprečni nadmorski višini 800 metrov v senci mogočne svetopisemske gore Ararat. Vinogradov imajo malenkost manj kot v Sloveniji, vina pridelajo dvakrat manj. Razlika gre najverjetneje v destilarne armenskega brendija, med katerimi je daleč najbolj znana destilarna Ararat, ki jo bodo člani odprave tudi obiskali. A to gotovo ni edini razlog za vinsko-kulinarični obisk Armenije.

Kako bo potekala petdnevna vinsko-kulinarična ekskurzija po Armeniji? Zbor potnikov bo na letališču Brnik v popoldanskih urah, kjer se bomo prijavili na polet in prek Varšave poleteli v armensko prestolnico. Drugi dan si bomo po poznem zajtrku z avtobusom ogledali Erevan – opero, trg republike, spomenik Matere Armenije in armenskega genocida, kompleks Kaskade in drugo.

Nato se bomo zapeljali čez sotesko Garni do istoimenskega grškega templja, ki je edini ohranjeni antični spomenik v Armeniji. Kosili bomo na turistični kmetiji, kjer se bomo seznanili tudi s peko njihovega tradicionalnega kruha – lavaša. Po vrnitvi v Erevan bomo obiskali destilarno Ararat, kjer pridelujejo znameniti armenski brendi.

Po drugem bujenju v armenski prestolnici se bomo po zajtrku v hotelu odpravili v Ečmiadzin. Kar je za rimskokatoliško cerkev Vatikan, je za armensko apostolsko cerkev Ečmiadzin. Ob ogledu kompleksa se bomo seznanili tudi s posebnostmi armenske cerkve. V bližini bomo obiskali še ostanke stare katedrale Zvarnots ter se nato odpeljali v bližnjo vinsko regijo in obiskali sodobno vinsko klet Armas.

Seveda bomo pri kosilu pokusili njihova vina. Popoldne bomo obiskali nadvse simpatično manjšo vinsko klet Voskevaz, kjer se bomo ob pokušnji seznanili z mnogimi armenskimi avtohtonimi sortami. Med vrnitvijo si bomo ogledali še spomenik armenski abecedi in se v zgodnjih večernih urah vrnili v hotel v Erevanu.

Četrti dan se bomo po zajtrku odpravili na jug države. Prvi postanek bo za armensko cerkev pomemben samostan Khor Virap, od koder je tudi najlepši pogled na goro Ararat. Po kratkem ogledu bomo pot nadaljevali v vas Areni, kjer so pred nekaj leti odkrili podzemno jamo, ki je bila vinska klet že pred 6.800 leti in bi jo z lahkoto uporabljali še danes.

Po kosilu v lokalni restavraciji bomo obiskali vinsko klet Old Bridge. Popoldne bomo obiskali še eno klet v tej regiji. Po vrnitvi v Erevan si bomo ogledali tamkajšnjo tržnico. Naslednji dan se bomo po zgodnjem zajtrku opravili na letališče in spet prek Varšave poleteli do Brnika, kjer bomo pristali ob približno 13. uri.

Če vas zanimajo vinska popotovanja, se naročite na tedensko pismo urednika

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Z barko v vinsko klet: devet predlogov jadranskih vinskih kleti

Če križarite po Jadranu in je barka vaše edino prevozno sredstvo, si poglejte, katere dobre vinske kleti so tik ob obali.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

Slovenija se letos prvič pridružuje praznovanju mednarodnega dneva, posvečenega sorti modri pinot. Dogodek bo v soboto, 17. avgusta, na...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Z Marofom se je Goričko vrisalo na svetovni vinski zemljevid

Letos mineva deset let od odprtja nove vinske kleti Marof v Mačkovcih na Goričkem. Klet iz Prekmurja - sive lise slovenskega vinskega...