Kako nastane vino: kaj so tanini?

 
Članek Novice
13.08.2019 08:00
avtor

Kako nastane vino: kaj so tanini?

Od taninov nas ne boli glava. Je pa res, da so vina, ki so bogata s tanini, običajno tudi bogata strukturna vina in imajo posledično visoko alkoholno stopnjo. Alkohol botruje dehidraciji, ta pa glavobolu.
Kako nastane vino: kaj so tanini?

Pred vami je peta epizoda naše serije Kako nastane vino?, v kateri skupaj z enologoma kleti Vinakoper Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom razlagamo osnovne postopke pridelave vina in termine, ki se uporabljajo v vinskem svetu.  

V pilotni epizodi smo razložili, da se vino pridela samo iz žlahtne vinske trte, ki latinsko sliši na ime Vitis vinifera, in kako trte obrodijo v zmernem podnebju, kako v toplejšem, kaj vsebuje vino poleg vode in alkohola ter kaj dobimo, če v vino zmešamo različne sorte grozdja.

V drugi epizodi smo ugotavljali, zakaj so vina različnih barv, govorili smo tudi o fermentaciji in kvasovkah, v tretjem delu smo razložili, kako delimo vina glede na ostanek nepovretega sladkorja. Pojasnili smo tudi, kaj je pomembno za pridelavo sladkega vina, kaj je botritis in kako se pridela ledeno vino. V četrtem nadaljevanju pa smo se posvetili penečim se vinom in razložili, zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca. 

Tokrat se ukvarjamo s tanini v vinu. Kaj so sploh tanini in kako jih občutimo? »Tanini so raznolika in zapletena skupina kemičnih spojin, ki sodijo v skupino polifenolov. Naravno so prisotni v lupinah sadja, tudi v pravem čaju in seveda grozdju. Veliko jih najdemo v vinu, kjer je fermentacija potekala skupaj z jagodnimi kožicami, torej v rdečih in maceriranih belih vinih,« je pojasni Jamnik.

Tanini so pomembna sestavina strukture in teksture vina, med procesom zorenja in razvoja vina pa opravljajo tudi vlogo naravnega konzervansa. V ustih tanini pustijo suh in trpek občutek. »Kot da bi na primer ugriznili v nedozorel kaki, hruško ali kutino,« opisuje Zidar in dodauja, da tanini pridejo v vino iz jagodnih kožic, pečk in pecljevine pri maceraciji. »V vino pa pridejo tudi med zorenjem v lesenih posodah, še posebno, če vino zori v novih barikih.«

Se tanini med zorenjem spreminjajo? Kdaj rečemo, da so tanini mehki? »Pri mlajših vinih so lahko tanini grobi in moteči, sčasoma pa postajajo vse mehkejši. Z izrazom 'mehki tanini' imamo v mislih tanine, ki so nemoteči in ne povzročajo več trpkosti,« razlaga Jamnik. 

Tanini so tudi čudoviti antioksidanti. »Varujejo nas pred boleznimi srca in ožilja, pred vnetji, preprečujejo rast nekaterih rakavih celic, v kozmetični pripravkih pa jih uporabljajo tudi za nego kože,« pravi glavni enolog kleti Vinakoper Boštjan Zidar. 

Vsebujejo vse sorte enak delež taninov? »Manj taninov imajo vse bele sorte, od rdečih pa imajo manj taninov na primer modri pinot, žametovka in gamay. Z več tanini pa so obdarjene sorte, kot so cabernet sauvignon, syrah, tempranillo in druge,« našteva Zidar.

Nas od taninov lahko boli glava? »Po navadi nas ne boli. Je pa res, da so vina, ki so bogata s tanini, običajno tudi bogata strukturna vina, ki imajo posledično visoko alkoholno stopnjo. Alkohol botruje dehidraciji in ta glavobolu. Zato se držimo pravila, da ob kozarcu vina vselej popijemo še kozarec vode,« je sklenil Zidar. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Na ekskurziji pri Luki Koširju

V Šentjoštu nad Horjulom smo se sprehajali po travnikih ter si ogledali račjo farmo in njive, s katerih se oskrbuje gostilna Grič chefa...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Z barko v vinsko klet: devet predlogov jadranskih vinskih kleti

Če križarite po Jadranu in je barka vaše edino prevozno sredstvo, si poglejte, katere dobre vinske kleti so tik ob obali.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca?

Šampanjci so peneča se vina iz francoske pokrajine Šampanje, tako kot iz Italije prihaja prosecco, iz Nemčije sekt, v Španiji pa...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

Slovenija se letos prvič pridružuje praznovanju mednarodnega dneva, posvečenega sorti modri pinot. Dogodek bo v soboto, 17. avgusta, na...