Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Ali je greh, če vinar naredi džin?

 
Blog Novice
19.08.2019 08:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Ali je greh, če vinar naredi džin?

Vinski večer v družbi prijateljev, pogovarjamo se o vinu, kaj je trend pitja pri nas, v tujini. Seveda beseda nanese na džin: eh, pa to je »babja« pijača … Mine nekaj časa, ko od tega klepetanja pride do nekaterih konkretnejših pogovorov, resnih. Kaj pa, če bi res naredili svoj džin?!

In tako je od besed prešlo k dejanjem. Prijatelji, štirje tezenski šakali (Tezno – jugovzhodni predel Maribora, po število prebivalcev druga največja mestna četrt) in jaz, vinar, so stvari vzeli v svoje roke. Tisti, ki imajo več časa kot mi vinarji, so vzeli v roke papir in pisalo, kombinirali, računali, študirali, delali poskuse v predelanem ekonom loncu, iskali dizajn in ime.

Štajerski vinogradi so doživeli nadgradnjo. Med njimi ne nastaja samo vrhunsko vino, ampak od zdaj tudi džin. Hiša Joannes Protner se je povezala z urbanimi zvermi, tezenskimi šakali, in nastala je izvirna štajerska zgodba.

Džin nosi eno najbolj žlahtnih imen. Maister. Gospod Rudolf Maister, slovenski pesnik, general in borec za severno mejo, njegovo ime predstavlja Maribor. Za mnenje za uporabo Maistrovega imena smo se obrnili na Aleša Ariha, ki predseduje Domovinskemu društvu generala Maistra, in bili tudi v stiku z vnukom generala Maistra.

Džin ima že dolgo zgodovino: london dry gin prihaja iz Nizozemske, kjer se je pridelava džina tudi začela v času čezmorskih osvajanj tujih dežel. London dry gin je samo postopek in nima nobene zveze z okusom in tem, od kod prihaja.

Vsak džin mora biti uravnotežen s plodovnicami in dišavnicami. Aromatiziran je z brinovimi jagodami in drugimi zelišči (recepti so različni in dovoljenih je več zelišč). Džin je v osnovi žitni destilat, ki se mu ob sekundarni destilaciji dodajajo zelišča. Mimogrede, znano je, da se na svetu med žganimi pijačami takoj za viskijem popije največ džina in da je tako zelo priljubljen, da ima celo svoj dan, 9. junij.

Maister london dry gin je 24 ur maceriran, sledi mu enkratna destilacija. Poleg klasičnih dišavnic, zelišč, naš džin vsebuje tudi štajersko mošančko (drobnejše rumeno zimsko jabolko, stara sorta) in lipo. Je zeliščna varianta, v kateri brin zelo izstopa. Okus prvega mariborskega džina je težko opisati. Nežen, prefinjen. Ob okušanju zaznaš več variant. Preplet in fantazija.

Kako postreči džin?

Najbolj priporočan kozarec za tonik z džinom je nizek, širok in trebušast. Velik del arome in okusa tonika z džinom pride iz mehurčkov, v večjem kozarcu pridejo arome bolj do izraza. Vse sestavine morajo biti ohlajene, tako da je najbolje dati kozarec, preden postrežemo, v zamrzovalnik.

Tudi džin in tonik morata biti ohlajena, kozarec pa napolnimo z radodarno porcijo ledu. Če je temperatura pijače nizka, molekule ogljikovega dioksida, ki ustvarjajo mehurčke, težje pobegnejo, kar pomeni, da bo pijača dalj ostala karbonirana in aromatična.

Prav tako se v zadnjem času džin druži s kulinariko, postajata par, kot vino.

Na predstavitvi v naši hiši se je džin maister nasmihal v kozarcih znamke Gabriel Glas v kombinacijah z rožmarinom, baziliko ali lupino pomaranče, grenivke. Okusi so različni.

Zdaj, po dobrem mesecu naše predstavitve in razkrite skrivnosti, lahko povem, da je naš džin maister izredno dobro sprejet, povratne informacije so navdušujoče. Le količina je premajhna glede na želje. Torej, upam, da ni greh, če vinar naredi džin. Mislim, da je to le ena od nadgradenj, ki si jo lahko vinar privošči.

Tonik z džinom menda vsak večer ali zjutraj postrežejo tudi kraljici Elizabeti II. Džinu pripisujejo moč eliksirja mladosti. Brinove jagode imajo nadnaravne sposobnosti. Pomagajo preprečevati infekcije, srčne bolezni, pomagajo pri boleznih ledvic in jeter. Je eliksir za dolgo življenje.

Drage dame, baje bo vsak večerni kozarec džina pomagal ohraniti mladostni videz, čvrsto in sijočo kožo ter vitko linijo. Na trgu je že džin »anti-aging«, ki še bolj pomaga … Adijo, gube. In znanstveniki so dognali, da če piješ džin, si bolj seksi. Toda, pozor, prekomerno pitje ima ravno nasproten učinek.

Za uživanje ob večerih, torej, priporočam tudi kozarec džina maister, če ne, pa uživajte s kozarcem odličnega vina. Sami? To je zdaj vprašanje.

Pa čin čin do naslednjič.

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.