Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

 
Članek Novice
21.08.2019 08:00
avtor

Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v Londonu prejela odličja.
Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato
Robert Gorjak
Foto: Aleš Beno

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju se bodo v sredo, 4. septembra, predstavili vinarji z vini, ki so na najpomembnejšem vinskem ocenjevanju na svetu, na londonskem Decanterju, prejela odličja. Vrača se torej mednarodni salon Decanterjevih nagrajencev, ki je vinoljube nazadnje gostil leta 2011. 

"To bo šesta edicija salona, ki se vrača po osmih letih. Zakaj premor? Zmanjšalo se je število vin, ki so jih vinarji pošiljali na Decanter – to je bilo verjetno povezano z recesijo –, zadnjih nekaj let pa se vinarska panoga spet dviga in razmere so znova zrele za predstavitev najboljših vin na salonu. Še posebej, ker so vinarji v regiji prejeli toliko medalj najžlahtnejšega leska. To je treba predstaviti tudi širši publiki," je prepričan Robert Gorjak, eden izmed vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev, publicist in predavatelj v Vinski šoli Belvin, ki je organizator salona. 

Da ne bo pomote: salon Decanterjevih nagrajencev predstavlja nagrajence iz regije. Kdo vse bo nastopil?

Predstavljenih bo več kot 40 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije, prek uvoznikov pa še vina iz Francije, Italije in Črne Gore. Vse skupaj pa temelji na Balkanu. Za pokušnjo bo na voljo več kot sto nagrajenih vin. Nekateri vinarji bodo imeli s seboj eno vino, drugi šest, kolikor medalj so pač letos na Decanterju prejeli. Bo pa za pokušnjo tudi kakšen ducat vin, ki so v prejšnjih letih na Decanterju dobila res visoka priznanja, kot so na primer zlati aldebaran 2017 (renski rizling) od Kupljena, platinasti šipon seven numbers 2015 iz kleti Puklavec Family Wines in prav tako platinasta rebula bagueri 2016 iz Kleti Brda.  Ideja je, da ko stopiš v prostor, je vsako vino dobro. Torej ni treba razmišljati, kaj je dobro in kaj ne, kakovost je zagotovljena.

Na salonu bo tudi pestro spremljevalno dogajanje. Delavnico Biseri Balkana – presenečenja ali realnost? bo vodil srbski novinar in ocenjevalec na letošnjem Decanterju Igor Luković.

Luković je na Decanterju ocenjeval vina z Balkana. Videli bomo, kaj se sploh v regiji dogaja. Zdi se mi, da včasih s slovenskega vidika ne vemo točno, kako dobra vina imajo južno od nas. Pokusila se bo cela paleta rdečih vin, od makedonskega vranca do srbskega prokupca in sorte trnjak iz Bosne in Hercegovine. Pokusili bomo vina, ki so letos na Decanterju prejela srebrne in zlate medalje. Morda še poudarek: vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na marsikaterem drugem tekmovanju prejela zlato. To je pred časom rekel tudi Steven Spurrier, oče in idejni vodja ocenjevanja Decanter. 

Kaj bomo spoznali na delavnici Best of the show – mednarodni pogled profesionalnega kupca na nagrajena vina?

Beth Willard iz Avstralije, kupka vin za Direct Wines (UK) in sovoditeljica komisije na letošnjem Decanterju za severno, srednjo in vzhodno Evropo, bo pojasnila, kaj vina z Balkana pomenijo v mednarodni areni. Pojasnila bo, ali so vina z Balkana, ki prejmejo zlato medaljo, v Britaniji še vedno nekaj marginalnega. Pokazali bomo namreč skoraj same zlate in platinaste medalje, to bodo res izbrana dela iz salona. Na tej delavnici bo tudi kakšno vino, ki ga sicer na salonu ne bo mogoče pokusiti. Willardova bo hkrati kot podpredsednica ocenjevalne komisije tudi razložila, zakaj je neko vino dobilo medaljo.

Po čem je bil letošnji Decanter poseben oziroma drugačen od prejšnjih?

Letošnji Decanter je nekako potrdil, da so najboljši igralci v regiji in Sloveniji res najboljši. Seveda so vedno presenečenja, zame je največje zlata medalja, ki jo je prejel Colnarjev rose, ki je – mimogrede – res odličen. To je pomembno tudi zato, ker se je Dolenjska prvič predstavila z zlato medaljo. Vedno znova pa se potrjuje, da sta rebula in šipon najboljši karti za prejem visoke ocene – zlate ali platinaste. Pa naj bo vino sladko ali suho, ali pa peneče se …

Direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc je v nedavni kolumni na naših straneh zapisal, da v devetdesetih letih uveljavljena moda blockbusterjev, etanolno bogatih, krepkih, težkih, čez vse polnih vin, počasi pojenjuje, v ospredje pa počasi prihajajo vina, kjer sta na prvem mestu finesa in eleganca. To prepoznava tudi Decanter.

To se je začelo dogajati že ob prelomu tisočletja. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je res začelo, a je imelo svoj vrhunec okoli leta 2000. To je bilo tudi obdobje Parkerjeve dominance. Parker je velik zagovornik tega sloga, nikoli ni razumel burgundcev oziroma modrih pinotov. Zato so mu tudi predlagali, naj jih ne ocenjuje več. Po prelomu tisočletja se je splošni okus odmaknil od prezrelega, premočnega, prebogatega, sočnega, sadnega, kalifornijskega sloga vina in se vrnil malce nazaj na višje kisline, manj alkohola, manj sadnih not, manj mehkobe in več strukture. Ta elegantnejši slog, ki se počasi vrača, je najprej kontriral Parkerjevemu blockbuster slogu, a zdaj se mi zdi, da sta oba sloga sprejeta tudi pri ocenjevalcih. Oba sta namreč legitimna. Vprašanje je le, kaj bi pivec raje pil. To je res stvar okusa. Sam sem bolj privrženec elegantnega sloga, a spoštujem tudi blockbusterje. Dobro je vedeti, da Decanter kot angleško ocenjevanje preferira elegantnejši slog vin, priznava pa tudi blockbusterje, kar se vidi tudi pri balkanskih vinih, ki pogosto premorejo 14 odstotkov alkohola in več.

Je torej Balkan oziroma regija še vedno bolj na strani blockbusterjev?

Jug zagotovo, ker je toplejši, medtem ko Slovenija dosega vrhunske rezultate tudi z elegantnimi vini, kot so Jakončičeve caroline, Grossova vina ali Gašperjev cabernet franc. Težava je bolj z drugimi ocenjevanji, ki elegance ne razumejo in želijo imeti v kozarcu "bombo". Decanter je druga pesem, zato pa je lahko Colnar prejel zlato medaljo, zato zmagujejo šiponi, rebule in Bjanine penine.

Trenutno so v polnem teku degustacije vin za Vinski vodnik 2019 – vodnik, ki ga vsako let objavimo pri spletnem mestu Ovinu.si. Kaj lahko porečete po približno dveh tretjinah pokušanih vin? Kam pes moli taco?

Veliko novih igralcev ni, kakovost pa se neprenehoma izboljšuje. Čedalje manj je zagonetnih vin, takih, ki jih razumejo samo vinar in nekaj njegovih prijateljev. Letnik 2018 ima – generalno gledano – nižje kisline, ampak hkrati zelo lepo uravnoteženost. Lani sem poudaril, da je bil letnik 2015 izreden letnik za rdeča vina. Zdaj lahko potrdim, da je tudi letnik 2016 zelo dober. Pokusili smo res lepa rdeča vina. Pri vinih z manj intervencijami, torej pri tako imenovanih naravnih vinih, prihaja do čiščenja. Nekateri preveč drzni vinarji so šli predaleč in jim je kakovost upadla, drugi pa so stopili korak nazaj, bili malo manj ekstremni, kar je bilo nagrajeno s kakovostjo. Vinarji v tem segmentu razmišljajo, to se vidi, ne gredo več z glavo skozi zid, kar je dobro. Še to: rdeča vina na splošno hitreje pridobivajo kakovost, ampak bela še vedno vodijo. Pri peničarjih pa niso več samo trije ali štirje, ki dajejo garancijo kakovosti že z imenom, ampak se njihovo število vztrajno povečuje.  

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi,...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Iščemo najboljše pridelovalce vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort

Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort je naslov natečaja, ki ga pri spletnem mestu Ovinu.si že...