Začenjajo se Okusi Posavja

 
Članek Novice
28.08.2019 14:26
avtor

Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi, pripravljene iz svežih in lokalnih surovin.
Začenjajo se Okusi Posavja
Jure Tomič iz Ošterije Debeluh.
Foto: Tomo Jesenicnik

V regiji Posavje so letos prvič zasnovali enotedensko dogajanje pod skupno znamko Okusi Posavja, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vin in dobrot s kmetij. Pod sloganom sveže-lokalno-okusno so torej združili moči vrhunski kuharji, vinarji in pridelovalci, ki cenijo lokalne sestavine in dobrine, pridelane v Posavju.

Okusi Posavja se bodo dogajali od četrtka, 29. avgusta, do sobote, 7. septembra. V tem času se bodo zvrstili številni dogodki, na katerih bodo lahko obiskovalci spoznavali lokalno gastronomijo in pisano paleto raznovrstnih okusov.

"Da bi to jugovzhodno slovensko regijo prepoznali v širšem gastronomskem smislu, bodo dogodki namenjeni različnim okusom in zvedavim gurmanom, ki se lahko pri nas ustavijo za nekaj uric ali se poleg drugih zanimivosti pustijo razvajati dan ali dva. Brez velikih besed, enostavno želimo predstaviti najboljše, kar ponuja regija Posavje," pravijo v Centru za podjetništvo in turizem Krško, ki Okuse Posavja organizirajo v sodelovanju z Občino Krško in regijskimi ponudniki.

Uvodni dogodek dni posavske gastronomije, ki bo potekal na posestvu Tri lučke v Sremiču, bo namenjen le profesionalnemu občinstvu, vsi drugi pa širši javnosti. Osrednji dogodek bo potekal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi, pripravljene iz svežih in lokalnih surovin. 

Za obiskovalce bodo pripravili zanimive jedilnike, ti bodo spoznali tudi dobavitelje z lokalnih kmetij. Vsak po svoje – raznoliko, pestro, spontano, preprosto v družbi najboljših posavskih vin. Sodelujoči s telefonskimi številkami: Gostilna Repovž (07) 818 56 61, Tri lučke (07) 620 58 06, Gostilna Kunst (07) 488 03 18, Debeluh (07) 496 10 70, Splavar (07) 499 06 30, Restavracija Ajda 081 603 060, Pivnica Apolon (07) 490 23 60, Gostilna Les (07) 496 11 00, Gostišče Dolinšek (07) 81 41 595, Gostilna Šempeter (03) 580 42 22, Restavracija Silvester (07) 814 65 00, Gostilna Pečnik (07) 497 15 62, Gostilna Jež (03) 568 52 40, Gostilna Žolnir (07) 498 71 33.

Ponudbo lahko preverite pri posameznih gostincih in si pravočasno zagotovite rezervacijo.

V torek, 3. septembra, bo ob 18. uri v Vinski kleti Žaren v Nemški vasi pri Leskovcu okrogla miza z naslovom Vinski turizem. Pod vodstvom moderatorja Draga Bulca bodo v razpravi sodelovali Jernej Žaren (Vinska klet Žaren), Lojze Kerin (Vinarstvo Kerin), Rok Petančič (vodja projekta Modra frankinja, KŠTM Sevnica), Aleš Gačnik (Univerza na Primorskem), Aleksandra Pivec (ministrica za kmetijstvo) in Jean-Michel Morel (Domačija Kabaj Morel).

Sodelujoči bodo razpravljali, kako doseči dodano vrednost na vinogradniških kmetijah z razvojem celovitega produkta vinskega turizma, o ukrepih ministrstva za kmetijstvo na področju spodbud za razvoj namestitev na vinogradniških kmetijah in o izzivi posavskih vinarjev. Dogodek je brezplačen, število mest pa omejeno, zato pohitite s prijavo na kristina.ogorevc-racic@cptkrsko.si ali na telefonsko številko 051/655 226. 

Na zadnji dan Okusov Posavja bo pestro v Krškem. Na ulicah starega mestnega jedra bo od 17. ure potekal Festival vina in kulinarike, kjer bo na stojnicah ponudba raznolikih jedi s poudarkom na ribah in jedeh iz krškopoljca, seveda tudi tokrat v družbi posavskih vinarjev. Dogodek je brezplačen, nakup bo mogoč po sistemu žetonov. 

Sočasno bo v Mencingerjevi hiši Atrij izbranih okusov (od 17.00 do 19.30), kjer bodo posavski  kuharji obiskovalce razvajali s kulinaričnimi umetninami iz oči v oči z najboljšimi regijskimi vinarkami. Sodelujoči: Tri lučke, Gostilna Repovž, Gostilna Kunst, Kmetija Kobal, Vinska klet Žaren in Klet Krško. Gostujoči kuhar bo Mike Husney iz Clevelanda.

Cena vstopnice je 40 evrov, od česar je pet evrov donacija nadarjenim dijakom. Vstopnice so do ponedeljka, 2. septembra, na voljo v Gostilnah Kunst, pri Treh lučkah in v Gostilni Repovž. V ceno je vključen kozarec, 6 jedi, vinska spremljava in brezplačen prevoz domov (v radiju 15 kilometrov).

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Iščemo najboljše pridelovalce vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort

Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort je naslov natečaja, ki ga pri spletnem mestu Ovinu.si že...