Na Brdu pri Kranju najboljša vina, ki jih ponuja Slovenija

 
Članek Novice
05.09.2019 08:00
avtor

Na Brdu pri Kranju najboljša vina, ki jih ponuja Slovenija

V ponedeljek, 30. septembra, bo potekal Festvina, največji slovenski vinski festival, na katerem se bo predstavilo več kot 350 vinskih zgodb in okusov - vse na enem mestu.
Na Brdu pri Kranju najboljša vina, ki jih ponuja Slovenija
Z leve: Matjaž Lemut, Rok Koželj, Lucija Koželj, Jože Koželj in Luka Jezeršek.
Foto: Jure Makovec

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, bo 30. septembra na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki bodo ekskluzivno predstavili svoja najboljša vina in zapisali nove vinske trende.

Predstavilo se bo 84 vinarjev, od tega kar 25 tujih, vsak s tremi do petimi vzorci vin – nekateri razstavljavci bodo predstavili tudi vina, ki jih ni mogoče preizkusiti ali kupiti nikjer drugje. Vsak od obiskovalcev bo prejel ocenjevalno knjižico, v katero si bo lahko zapisal misli in ocene vin, ki jih je pokusil, kar mu bo pozneje služilo kot dober pripomoček pri izbiri vin. Dogodek bo letos prvič povezoval Peter Poles

Direktor Hiše dobrih vin ter ustanovitelj in organizator festivala Jože Koželj se je spomnil, da so pred 25 leti na prvem Festvinu na Račjem otoku gostili 25 vinarjev, s katerimi še danes sodelujejo, dogodka pa se je udeležilo približno 300 gostov. "Začela se je zgodba, ki jo peljemo vsaki dve leti. Z leti pridobiva, čedalje več je razstavljavcev in obiskovalcev. K temu pripomore tudi to, da je v Sloveniji ena velika širina, različnost in pestrost. Imamo čudovito deželo z dobrimi vini in vinarji, ki gredo z ramo ob rami s kulinariko vse višje. Mislim, da je to ena obetavna zgodba," je poudaril.

Kjer se vinarji in gostinci srečajo iz oči v oči

Na zadnjem dogodku Festvina pred dvema letoma se je zbralo več kot 1500 ljubiteljev vina. Festival tako postaja čedalje pomembnejše stičišče slovenskih in tujih vinarjev, strokovne javnosti, gostincev, hotelirjev, predstavnikov trgovskih sistemov, pa tudi tistih, ki so zgolj ljubitelji dobre kapljice in z njo povezane vinske kulture.

»Vinogradništvo in vinarstvo sta resni dejavnosti in na tej poti od grozdja do kozarca se mora pojaviti nekdo, ki mu to pot olajša. Mi smo se tako leta 2007 odločili za le enega dobavitelja in z veseljem smo del zgodbe Koželja, ki podpira komunikacijo med nami vinarji, in med tistimi, ki jim je vino namenjeno. Koželjeva mreža je dovolj velika, najmočnejša v Sloveniji, da lahko to prevzame,« je pred dogodkom povedal Matjaž Lemut, vinar in enolog iz kleti Tilia Estate.

Luka Jezeršek (Jezeršek gostinstvo) pa je dodal, da se v svojem podjetju na Festvino vedno pripravijo, saj je to dobra in strokovna priložnost, da pozneje oblikujejo vinsko karto. "Ekipa naših ljudi se prej dogovori, na katera vina bomo pozorni, tam jih pokusimo in se potem po dogodku srečamo ter osnujemo vinsko karto. Kot gostincem nam je pomembno, da v hišo pride en dobavitelj, z eno dobavnico, kar nam vse skupaj olajša.«

Prihajajo vrhunski tuji sommelierji

Poleg degustacij domačih in tujih vin, oljčnega olja in džinov bo dogodek ponudil tudi nova znanja. »Letos bo osrednji strokovni del okrogla miza z delavnico z naslovom Sommelierski izziv ali kako to delamo mi, kako to delajo najboljši. Tomaž Sršen, glavni urednik revije Dolce Vita, sommelier 3, WSET 3 in diplomant ljubljanske biotehniške fakultete za vinskega ocenjevalca, bo gostil tri priznane sommelierje iz treh prestižnih evropskih restavracij,« je razkrila Lucija Koželj, vodja festivala Festvina.

V Slovenijo na Brdo pri Kranju tako prihajajo Michela Scarello iz restavracije Agli Amici 1887 (Videm, Italija), ki se kiti z dvema Michelinovima zvezdicama, René Antrag iz restavracije Steiereck (Dunaj, Avstrija), ki je že nekaj let zapored izbrana za najboljšo restavracijo pri naših severnih sosedih, lasti si štiri kape Gault Millau, na San Pelegrinovi lestvici pa zaseda visoko 13. mesto, in Adrian Garcia iz restavracije Martin Berasategui (San Sebastian, Španija), ki že od leta 2001 vzdržuje tri Michelinove zvezdice.

Tema pogovora bo način priprave vinskih kart, razmerje domačih in tujih vin, sestavljanje okusov ob jedeh, vinske marže, katera vina kupiti, kdaj ponuditi tuje vino, katere vinarje izpostavljati in kako ... Ob pogovoru bo potekala tudi slepa degustacija šestih vin istega stila.

Tudi letos bodo obiskovalcem na voljo različne delavnice. Podjetje Italesse bo imelo delavnico o pravilni rabi vinskih kozarcev, potekala bo vodena degustacija vod, degustacija oljčnih olj, predstavitev pametnih odpiračev znamke Zzysh ter plačljiva degustacija dražjih vrhunskih vin. V popoldanskem času pa bo pod vodstvom Marina Beroviča tudi slavnostna podelitev medalj Great American International Wine Competition slovenskim vinarjem, ki ga bo protokolarno izvedla nova ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi,...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Iščemo najboljše pridelovalce vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort

Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort je naslov natečaja, ki ga pri spletnem mestu Ovinu.si že...