Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

 
Članek Reportaža
03.09.2019 08:00
avtor

Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s Festivalom vina in kulinarike.
Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo
Z leve: "odrezani" Jure Tomić, Grega Repovž, Kristjan Erman

Tudi Posavci znajo, ne samo Štajerci in Primorci. To so dokazali na otvoritvenem večeru Okusov Posavja, enotedenskem dogodku, ki je prvič združil najboljše ponudnike kulinarike, vin in drugih dobrot s kmetij.

Predstavnike strokovne javnosti so namestili na različnih lokacijah pri sodelujočih na Okusih Posavja, mi smo bili skupaj z ekipo revije Vino pri Žarnovih na posestvu Albiana v Nemški vasi nad Leskovcem pri Krškem, kjer so nam takoj postregli s krajšo vinsko degustacijo.

Žarnovi, ki so letos obrnili novo poglavje in se odslej posvečajo le vinogradništvu in vinarstvu, pod blagovno znamko Albiana pridelujejo bela vina s poudarkom na sadnosti in svežini, od katerih največ stavijo na lokalni zeleni silvanec.

Od rdečih sort je glavna modra frankinja, ki jo polnijo v dveh različicah – prva je bolj sadna in sveža, druga zrelejša in kompleksnejša, ki sliši na ime modra frankinja alto. Iz modre frankinje pridelajo tudi krasen rose, ne zanemarjajo pa niti cvička, ki so ga z ljubeznijo negovale že prejšnje generacije. In penine? Bela je iz kraljevine in chardonnayja, v kratkem pa bo na trg prišla tudi penina rose, pridelana iz stoodstotne žametovke.

Ker nas je že čakal šofer z avtomobilom, odetim v barve Okusov Posavja, in ker slovesnosti ob odprtju v Treh lučkah na Sremiču nismo smeli zamuditi, nam je Lidija Žaren za popotnico dala steklenico penine albiana in štiri kozarce. In nam zabičala, da jo moramo popiti po poti. Obljuba je bila samoumevna. 

Steklenico smo zaupali najizkušenejšemu med nami, degustatorju in publicistu Jožetu Rozmanu, ki je sebi in drugim vešče natakal na sprednjem sedežu avtomobila, seveda pa je tudi šofer, očitno vajen vsega hudega, spust po serpentinah prilagodil našemu početju. Obljuba dela dolg: po 20 minutah je Rozman stopil iz avtomobila s prazno steklenico.

Sledilo je obvezno fotografiranje na rdeči preprogi, medtem ko je Andrej Slapšak že na parkirišču pred posestvom Tri lučke točil svoje čislane mehurčke dobrodošlice, za začetek bele. Na pred tremi leti prenovljenem posestvu, ki je bilo od nekdaj priljubljena turistična in gostinska točka, je Igor Zorko, nekdanji lastnik verige Baby Center, obrnil novo poglavje s fino restavracijo, hotelom in konferenčnim centrom. 

Zavoljo spoznavanja pred uradno večerjo smo pomendrali sicer lepo negovano trato na prednji strani posestva, na kateri so sodelujoči ponujali najrazličnejše prigrizke v skladu s sloganom sveže-lokalno-okusno. Niso manjkale niti postrvi s svojim nesojenim zarodom, sveži surovi jurčki in črno-beli kralj Krškega polja z zavidljivo zalogo maščobe.    

Sledila je večerja, nepretenciozno, brez odvečnih govorov, ki so sami sebi namen, sproščeno, zabavno. A na ravni, ki sta jo narekovala Tomaž Rožanec (klavirska harmonika) in Luka Dukarić (viola), začenši s pompozno The Final Countdown. Po zadnjem štetju so nam postregli passion (letnik 2009) – mehurčkasti poklon rumenemu plavcu, bizeljski sorti v interpretaciji Mihe Isteniča, ki penini ni dodal ekspedicijskega likerja, kar pomeni, da gre za popolnoma suho penino oziroma brut nature. Da je šla lažje po grlu, smo zaužili kruhek z maslom in soljo modre frankinje. 

V prvem zaresnem hodu smo posedeni za mize zaužili dimljeno postrv s pečeno hruško viljamovko, hrenom, postrvjimi ikrami in še čem, ki jo je pripravil prvi zvezdnik Posavja, tudi nekdanji svetovni prvak v pripravi testenin Jure Tomić iz Ošterije Debeluh. Šarenko smo poplaknili s sauvignonom (2018) iz Vinske kleti Žaren (Albiana), s čimer ni bilo čisto nič narobe, a samo po sebi se nam je postavilo vprašanje, zakaj ni ribe spremljal denimo odlični zeleni silvanec iz iste vinske kleti, ki bi prav gotovo pariral sladkovodni roparici, hkrati pa bi še poudaril lokalni pridih. 

Nič ne de, zadovoljno smo čakali naslednjo mojstrovino in jo našli v krožniku z zabeljenim stročjim fižolom, bučkami in jurčki, ki ga je pripravil Grega Repovž iz istoimenske gostilne v Šentjanžu, zraven pa smo spili kozarec macerirane zvrsti cuvee extreme (2013), ki jo iz petih (tudi lokalnih) sort pridelujejo v ekološki kleti Keltis. Ja, macerirajo tudi v Posavju. 

Glavna jed je pripadla gostiteljem in chefu Dejanu Mastnaku. Telečjo kračo, zeleno in bezeg je spremljala modra frankinja (2016) iz čedalje bolj prodorne kleti Janka Kobala, ki je, mimogrede, pozneje na druženju ponudil tudi prvovrstni maceriran sivi pinot.

Verjetno najprijetnejše presenečenje pa so pripravili v Gostilni Kunst, kjer je kuharski mojster Kristjan Erman v čokoladni klobuk drzno vkomponiral ocvirke krškopoljca iz zadel v polno. Pozneje se je govorilo, da je oštirska ekipa malce dvomila o spoju s suhim jagodnim izborom iz modre frankinje (2012), ki so ga pridelali v Kleti Krško, a glede na okušano je bila vsaka bojazen odveč – sommelierji bi rekli, da je bila to prava poroka, na Primorskem bi rekli … kot tata na mamo. 

Po uradnem delu smo se preselili na teraso posestva Tri lučke, od koder seže prekrasen pogled na Krško polje in reko Savo (tega zaradi trde teme sicer nismo užili) in kjer so se v sproščenem druženju predstavili tudi preostali posavski ponudniki. Ob prigrizkih in dobri kapljici (tudi pivu) druženju kar ni bilo videti konca, najpogumnejši pa so se v poznih nočni urah (ali zgodnjih jutranjih, kakor komu ljubo) osvežili tudi v bazenu in si s čofotanjem nakopali negodovanje didžeja, ki je trepetal za svojo premočeno opremo. A se ni pustil odgnati.  

V Centru za podjetništvo in turizem Krško, ki Okuse Posavja organizira v sodelovanju z občino Krško in regijskimi ponudniki, so še enkrat več dokazali veljavo reka v slogi je moč. Torej, da znajo stopiti skupaj in da imajo kaj pokazati. Predstavitveni večer je bil vrhunsko organiziran, lokacija idilična, videno in okušano odlično. Kdor ne verjame zapisanemu, sploh pa tisti, ki verjamejo, lahko do konca tedna (do petka, 6. septembra) nekaj tega užijejo v 14 posavskih gostilnah, kjer s posebnimi meniji še posebej poudarjajo lokalne okuse. Gosti bodo lahko spoznali tudi dobavitelje z lokalnih kmetij, vse pa bo seveda podkrepljeno z najboljšimi posavskimi vini. Podrobnosti in o sklepni prireditvi, ki bo v soboto, 7. septembra, v Krškem, si lahko ogledate TUKAJ.

 

Foto: CPT Krško

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi,...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Iščemo najboljše pridelovalce vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort

Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih in udomačenih lokalnih sort je naslov natečaja, ki ga pri spletnem mestu Ovinu.si že...