Vino tedna: rebula fojana 2017, Edi Simčič

 
Vino tedna Novice
05.09.2019 08:00
avtor

Vino tedna: rebula fojana 2017, Edi Simčič

Čvrsta briška rebula z mednarodnim šarmom
Sorta
100 % rebula
Letnik
2017
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Vipolže
Cena
35 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: rebula fojana 2017, Edi Simčič
Foto: Ales Beno

»Vinograd je vinogradnikova največja dobrina,« je ob priložnosti dejal Aleš Kristančič. Vse drugo lahko kupiš. Traktor, prešo, sode, tudi grozdje. A vinograd je nekaj posebnega. Še zlasti star vinograd! Vinograd je tista najmanjša enota, ki hoče pokazati svoj jaz, svojo identiteto.

Številne velike vinogradniške regije so si zgradile ime prav na konceptu odličnih vinogradov. Govorimo predvsem o Burgundiji, pa tudi o Alzaciji, dolini Rena, Mozele … Nekateri, recimo znamenita Rioja, so se za tovrsten koncept odločili šele v zadnjem času. Tudi za Šampanjo je to razmeroma nov koncept. Da o Novem svetu sploh ne govorimo.

Pri nas? Slišal sem pripovedovanja, kako so delavci v ormoški kleti glede na aromo grozdja sauvignona znali ugotoviti, ali prihaja iz Koga iz Jeruzalema ali iz Litmerka. Žal jih niso polnili ločeno. Koncept vinograda ima torej rep in glavo ter trdne temelje, čeprav še nikomur do zdaj ni uspelo razvozlati, kako natančno sestava tal in mikroklima vplivata na okus grozdja.

Vemo samo, da vplivata in da znajo nekatere sorte odlično izraziti rastišče, terroir. Rebula je gotovo ena izmed njih, o čemer smo se lahko prepričali tudi na delavnici Brda, home of rebula prejšnji teden. Mimogrede, organizatorji so namignili, da je njihov koncept odprtega tipa in da se ne zapirajo. Le pravila igre so določena.

Princip »single vineyard« oziroma vino iz enega vinograda v hiši Edija Simčiča ni nov, začel se je že pred dobrim desetletjem s chardonnayjem kozano (lega v vasi Kozana), letos pa razširil na Fojano s sauvignonom in njegovim visočanstvom rebulo.

Simčičev 37 let star vinograd v zaselku Fojana ima južno, jugovzhodno lego, tla so lapornata (opoka). Sliši se kot naročeno, a verjamem, da so Simčičevi, kolikor jih poznam, leta spremljali vinograd, da ga spoznajo do obisti, da ga razumejo. Šele potem so si drznili na etiketo postaviti ime vinograda.

»Vina iz posameznega vinograda imajo specifičen organoleptični profil, ki ga je z združevanjem vinogradov tako rekoč nemogoče doseči,« je prepričan avtor vina Aleks Simčič, ki hkrati posvari, da imajo »vina iz posameznih vinogradov v sebi maksimalno iskrenost, saj jih drugače od vin iz več vinogradov ni mogoče dodatno regulirati – en vinograd prinese zrelost, drugi svežino, tretji strukturo.«

V steklenici rebule fojana 2017 jim je uspelo pridelati izjemno okusno, koncentrirano in bogato rebulo, ki je po fermentaciji v hrastovih sodih in desetmesečnem zorenju pridobila malce kremaste teksture in karamelne note, ki ji dajejo mednarodno sprejemljiv, všečen dotik, medtem ko vino v svojem bistvu ostaja rebula z velikim R. V hiši verjamejo tako v lego kot v sorto, kar nam sporočajo tudi s ceno.

Rebula je v naletu. Pa ne samo rebula, tudi druge lokalne sorte. Da pa bi neka sorta izskočila, opozorila nase, je potrebno vsaj dvoje: prva reč je, kot je prejšnjo sredo dejala Caroline Gilby, master of wine, domišljena in trajna marketinška kampanja. En dogodek ne pomeni nič in v Brdih to počnejo dobro. Druga stvar? Kritična masa dobrih, kaj dobrih, odličnih rebul, za katerimi se bo prašilo. Rebula fojana 2017 iz kleti Edi Simčič je gotovo ena izmed njih. 

Potencial staranja? Vinar pravi od 10 do 12 let, se pravi vse tja do leta 2030. Ujemanje s hrano? Riba na žaru, tudi z lepo uležanim steakom se bo spoprijateljila.

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sirius 2017, Kupljen

Resno vino za resne vinoljube.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Modra frankinja 2013, Dolc 1834

Belokranjski dečko, ki je mož postal

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Sontia 2015, Ducal

Vino, ki ima precej pravih "šampanjskih" značilnosti, ob tem pa dovolj lokalnega značaja.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Cabernet sauvignon 2017, Santomas

Cabernet sauvignon, ki ruši predsodke

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Izbrani teran 2011, Derenda

Teran, ki mu leta lepo pristojijo.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

Izvrstna, uravnotežena briška zvrst, kakršne se ne bi sramovali niti visoko rangirani bordojski châteauji

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les quarterons sancerre 2015, Sebastien Riffault

Sancerre, ki bi ga v vinski vitrini moral imeti vsak ljubitelj sauvignonov.

VINO
Novice