Vino tedna: Amfora belo 2016, Gordia

 
Vino tedna Novice
12.03.2020 08:00
avtor

Vino tedna: Amfora belo 2016, Gordia

Avtorsko vino, ki poudarja terroir in prepriča s pristnostjo.
Sorta
35 % malvazija, 35 % sivi pinot, 30 % rumeni muškat
Letnik
2016
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13,5 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Slovenska Istra
Lokacija kleti
Kolomban
Cena
17 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Amfora belo 2016, Gordia
Foto: Aleš Beno

Če se odpraviš do Gordie, moraš v Ankaranu zaviti v hrib, na Kolomban. Po nekaj ovinkih se na levi strani odpre pogled na strm, terasiran, zatravljen vinograd. Temu območju so včasih domačini govorili Gordia. Od tu torej izvira nenavadno ime vinske kleti, ki pa jasno poudari izvor vina in družine Cep.

Znamko Gordia predstavljata Andrej in Tina Cep z družino. Gre za razmeroma mlado vinogradniško družino, saj začetki registrirane pridelave segajo v leto 2007. Andrej sicer rad pove, da prideluje vina na način, kot so ga delali njegovi predniki pred 50 leti in več. A k filozofiji in vinu pridemo kmalu.

Prestavimo se na prelom tisočletja ... Andrej je bil takrat študent ekonomije v Mariboru, a kmalu je ugotovil, da mu študij ne leži. Po resnem pogovoru z očetom se je vrnil domov in poprijel za lonce v domači kuhinji. Takrat je namreč Gordia slovela zlasti kot odlična gostilna.

Andrej se je vpisal na sommelierski tečaj, kjer se je prvič srečal z maceriranim belim vinom. V ta stil se je zaljubil in se odločil, da bo taka vina prideloval tudi sam. Takrat 20-letni Andrej je iz bližnjih štirih hektarjev kolombanskega gozda naredil vinograd. Oče ga je pri tem vseskozi podpiral.

Vinogradništva in vinarstva se je lotil tako rekoč iz nule, brez kleti, traktorja in znanja. Leta 2011 je pridobil tudi ekološki certifikat in od takrat se zgodba vin Gordia le še vzpenja. A skrb za gostinstvo in vinarstvo terja precej energije in truda, zato so lani sprejeli odločitev, da se gostinstvu odpovejo in ves svoj trud posvetijo vinarstvu.

Danes Gordia pomeni pet hektarjev vinogradov, zasajenih z malvazijo, chardonnayjem, sivim pinotom, rumenim muškatom, merlotom, syrahom in refoškom. V skladu z ekološkimi načeli uporabljajo zgolj bakrene in žveplene pripravke, brez mineralnih gnojil, sistemičnih škropiv, herbicidov ali insekticidov. Posegi so predvsem preventivni, vsa vina pa pridelajo z grozdju lastnimi kvasovkami.

Vinificirajo dve peneči se vini stila pet-nat (belo in rose), za zeleno etiketo se skrivajo vina krajše maceracije in šestmesečnega zorenja v posodi iz nerjavnega jekla, oranžna etiketa predstavlja vina dolgih maceracij, modra etiketa pa predstavlja rdeče vino, za katero verjamejo, da se lahko v zelo dobrem letniku kosa z najboljšimi na svetu. Opus zaključi sladko vino iz sušenega grozdja.

Od leta 2016 ponujajo pri Gordii tudi vina, ki so jih pridelali po tradicionalni gruzinski metodi v velikih glinenih posodah – kvevrijih. Bela amfora je zvrst malvazije, sivega pinota in muškata. Vino prestane štirimesečno maceracijo v kvevrijih in se nadaljnjih 12 mesecev šola v rabljenih sodih. Rezultat je impresiven!

Kozarec nas preseneti z globoko jantarno barvo, za katero je zaslužen predvsem ekstrakt sivega pinota. Vino je gosto in v kozarcu žari. Arome so intenzivne, spomnijo na presušeno sadje, kjer najdemo jabolčne krhlje, suhe marelice, kutino, ananasove krhlje in papajo.

Sčasoma se odprejo kandirani citrusi, najprej lupina pomaranče, nato limona in rdeča grenivka. Timijan naznani suhe mediteranske dišavnice, ob divji menti in žajblju. Senu se lepo primeša aroma suhega rumenega cvetja in črnega čaja. Vmes se zazna aroma borove smole in grafita. Vse skupaj pa lepo podkrepijo lesne arome po karameli, janeževi zvezdi, vanilji in likviricji.

V ustih nam vino pove, da ga zob časa še ni načel. Deluje toplo in mehko, usta nam prijetno osveži, a jih tik za tem osušijo tanini in mineralnost. Intenziven okus je dolgo obstojen, krepko telo pa izkazuje eleganco okusa.

Gre za harmonično vino, ob katerem lahko uživaš v dialogu in spoznavaš njegove obraze, na trenutke robustne, na trenutke elegantne in nežne. Ob tem vinu sva se z boljšo polovico razvajala ob sveže pečenem quichu (slana pita), na koncu pa kar samostojno, ob dolgem pogovoru. Ga pa svoja toplina in taničnost delata primernega tudi za spremljavo ob kakem sočno zapečenem govejem stejku. Vsekakor gre za vino, ki mu je tek na dolge proge mačji kašelj. 

 

Valentin Bufolin je strast do okusov, gostinstva in vinarstva imel praktično položeno v zibelko. Kot sin natakarice in enega najboljših slaščičarjev »bivše republike« se je že kot otrok srečal z vinarstvom in pridelavo vina na domači kmetiji. Leta 2007 je postal sommelier, leta 2015 pa je zaključil 3. stopnjo izobraževanja. Vmes je opravil tečaj za degustatorja, leta 2019 pa še uvodno certifikacijo pri angleški Court of master sommeliers. Po poklicu je sicer marketingar, a ves čas goji strastno afiniteto do vina in gastronomije. Je tudi podpredsednik društva Sommelier Slovenije in aktualni državni podprvak v sommelierstvu.

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Laški rizling 2012, Ducal

Veliko belo vino za trizvezdične restavracije.

VINO
Novice
Valentin Bufolin Novice Vino tedna: UOU Borojević, UOU

Prefinjeni spomenik enemu izmed glavnih akterjev soške fronte.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Gamay izbor Anisberg 2009, Vino Graben

Izjemna posebnost na svetovnem trgu.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Malvazija 2015, Kodričeva kmetija

Veliko vino iz majhne kleti.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Malvazija istarska 2018, Atimo

Iz ljubezni do vina …

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Traminec 2018, Keltis

Dokaz, da je mogoče iz aromatične sorte pridelati še kako pitno naravno vino.

VINO
Novice
Valentin Bufolin Novice Vino tedna: Barbera lanthieri 2017, Vipava 1894

Harmonična barbera s potencialom za zorenje.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Rebula selection 2017, Kristalvin

Odlična macerirana rebula.