Koronapaket Aljoše Jakončiča

 
Članek Novice
23.04.2020 07:11
avtor

Koronapaket Aljoše Jakončiča

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov z zunanjim svetom in bi imeli možnost samo enkratnega naročila.
Koronapaket Aljoše Jakončiča
Vinar Aljoša Jakončič
Foto: Aleš Beno

V hiši Jakončič v Kozani v Goriških brdih se v teh dneh ukvarjajo predvsem s strategijo, kako spremeniti nastope na trgih, saj ti po besedah Aljoše Jakončiča nikoli več ne bodo enaki. »Vse se je spremenilo, ne samo v Sloveniji. Zdaj z raznimi prijemi preverjamo, kako se vedejo posamezni trgi. Ugotavljamo, da se bodo spremenile nakupovalne navade. Vse več se bo družilo in pilo v zaprtih družbah oziroma v ožjih krogih, gostinstvo pa bo letos trpelo, to je vsakomur jasno.« 

Na Kitajskem, zanimivo, poudarja vinar, kjer se tako ali tako pije bolj v zaprtih krogih, po navedbah njihovega distributerja sploh ni bilo takega upada, kot so ga pričakovali. »Mislili smo, da smo popolnoma odrezani, a ne kaže tako slabo. V tem trenutku je pomembno, da ljudje ne pozabijo na našo blagovno znamko. Ne smeš izginiti. Zato iščemo razne vzvode, da bi znamko krepili. Prek spleta, seveda.«

A Jakončičevi se ne gredo klasičnih spletnih degustacij, saj se jim zdijo malce suhoparne. »Predvčerajšnjim smo pripravili spletno turo po kleti. Predstavili smo različne segmente kleti; kaj trenutno počnemo, kakšna vina imamo, zgodovino hiše in Brd, predstavili smo naš koncept oziroma filozofijo,« razlaga Jakončič.

Sogovornik tudi ni slabe volje zaradi vsega, kar se dogaja. »Tako kot sem se odpočil v tem obdobju, se nisem že dolgo. Pa ne mislim fizično, delali smo ves čas, ampak psihično. Ko ni bilo koronavirusa, je bil ves čas nad mano neki pritisk. Zdaj pa smo se povsem posvetili vinogradom, naravi.«

Kaj pa so delali v vinogradih? »Vreme nam je ves čas šlo na roko, tako da smo pripravili in zasadili nov vinograd modrega pinota. In res lepo smo vse uredili, za kar ponavadi ni časa. Nismo samo obdelovali trt, ampak smo se posvetili tudi okolici. Tudi v kleti vse poteka normalno, cikel se vrti. Trenutno se pripravljamo na stekleničenje tako imenovanih svežih vin, se pravi lanskega letnika,« je odvrnil Jakončič. 

Drugače od večine vprašanih vinarjev pa ga Jakončičevi ne pijejo več kot prej. »Vino je družabna pijača, obiskov pa nimamo veliko v teh dneh. Smo pa prav včeraj pripravili pokušnjo chardonnayjev. Poklical sem Jureta Simčiča (Edi Simčič) in ga prosil, ali prinese eno steklenico chardonnayja kozana, ki ga nisem pokusil že nekaj let. Potem smo to vino na slepi degustaciji primerjali s kar hudimi francoskimi in italijanskimi chardonnayji. Res je dobro vino, vsi smo se strinjali,« je Jakončič namenil pohvalo kolegu iz sosednje vasi.

Kakšen koronapaket z vini kolegov vinarjev pa bi nabavil, če ne bi imel vinske kleti in bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov z zunanjim svetom ter bi imel možnost samo enkratnega naročila? Preverite. Vina oziroma vinarji so navedeni po abecednem vrstnem redu.

Chardonnay kozana, 2017, Edi Simčič (Goriška brda)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica kaže znamenja dozorevanja, diši po maslu, zrelih rumenih sadežih, kanček po karameli in nageljnovih žbicah z dotikom zeliščnih not. Zelo lepo prepleteno in usklajeno. V ustih je vino suho, takoj se izkaže z razkošno aromo, ki se zdi še pestrejša kot na cvetici. To premorejo samo najboljša vina. Intenzivnost okusa je naravnost neverjetna, skoraj boleča. Slano, okusno, še zelo mlado, izjemno vino. Več.

Renski rizling (rjava etiketa), 2017, Joannes Protner (Štajerska Slovenija)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je srednje poudarjena, dozorela in medena. Suho vino visokih, jeklenih kislin, tudi srednjega telesa. Malce robato, ne na prvo žogo, potrebuje čas. Več.

Aldebaran, 2017, Kupljen (Štajerska Slovenija)

Vino je od nežne do srednje globoke zlatorumene barve z lepim leskom. Cvetica je srednje poudarjena, cvetna in sadna, še precej mladostna, zadržana, v nizkem startu. V ustih je vino suho, precej na lažji strani, z neverjetnimi, zrelimi kislinami, nekako v slogu odličnih mozelčanov, ki držijo vino pokonci. Ne gre za štajersko klasiko, kjer najdemo ogljikov dioksid, ki pripomore k svežini, raje nam postreže z oljnato teksturo in prijetno mehkobo. Še zelo mlado vino. Dolgoprogaš. Več.

Malvazija, 2018, Rojac (Slovenska Istra)

Vino je nežne zlatorumene barve. Cvetica je srednje poudarjena in sortno čista. Ponuja kanček sočnih marelic, belo cvetje, suhe začimbe. V ustih je vino suho, srednjega telesa, zmernih kislin, okusno in daljše. Prav lepa, lepo izdelana malvazija, kakršnih pri nas ni veliko. Več.

Up, 2016, Ščurek (Goriška brda)

Vino je globoke rubinasto vijoličaste barve. Cvetica je še mladostna, a kaže dozorevanje. Po čokoladi, tobaku, črnem ribezu, sladiču, lesu. Iz zelo zrelega grozdja. Suho, kisline ne manjka, zrelo, s čvrsto strukturo, polnega telesa. Še izjemno mlado, potrebuje obilo časa, a bo zelo lepo potoval. Zelo dobra rdeča zvrst. Več.

Pinot noir (bela etiketa), 2016, Tilia Estate (Vipavska dolina)

Vino je srednje globoke rubinasto rdeče barve. Cvetica je mogočna, široka, sadna, sveža in igriva. Diši po temnih češnjah, višnjah, malce po dimu, celo katranu. Sortno prepoznavno. V ustih je vino suho, krepko, taninov je obilo, okus pa intenziven. Možat slog modrega pinota, ki pa še vedno ostaja zvest sebi in sorti. Dolgoprogaš. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...