Neodkriti okusi Posavja

 
Oglasno sporočilo Novice
29.04.2020 06:58
avtor

Neodkriti okusi Posavja

Tudi v Posavju se v času koronavirusa eno-gastronomski ponudniki spopadajo s težavami, ki bodo imele dolgotrajne posledice v turistični panogi. A Posavci so se hitro znašli, prilagodili ter energijo vložili v povezovanje in pripravo skupnih doživetij.
Neodkriti okusi Posavja
Jure Tomič, Ošterija Debeluh
Foto: Tomo Jeseničnik

Do delnega odprtja restavracij nas po včerajšnjih napovedih loči še manj kot teden dni. Okrevanje bo po šestih tednih zaprtja dolgo, so pa ponudniki Posavja hitro dojeli, da bo potrebnega veliko skupnega in tudi individualnega truda za osnovno preživetje, še mnogo več pa za okrevanje poslovanja.

Skupna znamka Okusi Posavja, gurmanom in vinoljubom že poznana skupina, združuje najboljše ponudnike kulinarike, vin, piv in dobrot s kmetij; je najboljše, kar ponuja regija Posavje – od dnevne ponudbe gastronomije do obiskov vinskih kleti. In prav znotraj znamke Okusi Posavja so ponudniki pripravili skupna doživetja in bone, ki jih lahko kupite že zdaj, uporabite pa pozneje.

Še neodkrito Posavje

Ob podpori Centra za podjetništvo in turizem Krško ponudniki pozivajo gurmane, ljubitelje kulture in aktivnosti v naravi ter družine, ki morda Posavja še ne poznate, da jih obiščete v letošnjem poletju in odkrivate skrite kotičke. Vnaprej pripravljena doživetja zajemajo prenočitev in večerjo ter namige za degustacije v bližini. Za vse, ki si boste privoščili malo več časa, pa so na voljo številni ogledi kulturnih znamenitosti – Gradovi Posavja, Mestni muzej Krško in staro mestno jedro, Grad Raka ter pohodne in kolesarske poti. Izbirate lahko tudi med številnimi postajališči za avtodome in si pakete prilagodite po predhodnem dogovoru s ponudniki.

Ena izmed možnosti tudi gourmet boni

Večina ponudnikov ustvarja nove oblike promocije in trženja. V Posavju so med drugim pripravili privlačne pakete, ki so na voljo v obliki darilnih bonov z dobrodelno noto in temeljijo na lokalnosti in edinstvenosti. Bone boste lahko izkoristili po odpravi ukrepov, odstotek od prodaje darilnih bonov pa bodo namenili za socialno ogrožene družine.

Posestvo Tri lučke nad Krškim slovi po eni lepših lokacij za poroke in praznovanja v Sloveniji. Chef Dejan Mastnak navdihuje z izvirno kulinariko, ki jo dopolnjuje z vrhunskimi vini. Z odpovedjo večine porok so se usmerili v spletno povezovanje z gosti, v ustvarjanje receptov in kuharske nasvete.

Pri pripravi darilnega bona so se pri Treh lučkah povezali z Vinsko kletjo Žaren, ki navdušuje z novo kolekcijo vin pod znamko Albiana. Čeprav se jim je zdaj prodaja skoraj ustavila, ostajajo optimistični. Njihov enolog Miha Ritonja pravi, "da kljub trenutnim razmeram ostajamo pozitivni in polni elana. Narava se je začela prebujati, zato večino časa preživimo v vinogradih, kjer pregledujemo parcele, dosajamo trte, popravljamo armaturo, kjer je to potrebno, pozorni pa smo

tudi na vreme, ki je letos s pozebo že povzročilo preglavice sadjarjem in povzročilo škodo. Seveda pa se aktivno ukvarjamo tudi s težavami pri prodaji, pripravljamo več projektov, s katerimi bi lahko dostopali do kupcev. Začenjamo spletno prodajo, v pripravi pa je tudi spletna degustacija naših vin. To je projekt, s katerim želimo ohraniti stik s porabniki ter jih kljub trenutnim razmeram navdušiti in razvajati s svojimi vini. Prepričan sem, da bo kriza prinesla veliko vetra na slovensko eno-gastronomsko sceno. Še en razlog več, da se začnemo povezovati in sodelovati."

Debeluh še sameva

Chef Jure Tomič z Ošterije Debeluh pravi, da je v zadnjih tednih doživel precejšnje nihanje razpoloženja. Ob začetnem šoku in začudenju ob zaprtju gostiln, ki se je zgodilo tako rekoč čez noč, je rasla jeza ob birokratskih zahtevah ter izpolnjevanju obrazcev in formularjev. "Na začetku smo se kar nekako sprijaznili z razmerami in si rekli, da se bomo pač prilagodili. Vzeli smo si čas za predah, za osebno refleksijo, se posvetili družinam, postorili razna dela, ki niso nikoli prej prišla na vrsto." Priznava, da seveda postaja nestrpen, medtem ko gostinci čakajo jasna navodila glede odprtja svojih restavracij, a ostaja optimističen in verjame, da jih bodo zvesti gosti obiskali takoj, ko bo to mogoče.

Kako naprej?

Tomič pravi, da bodo potrebne predvsem spremembe v smislu dodane vrednosti. "S kakovostno gastronomijo, osebnim pristopom in veliko mero gostoljubnosti bomo obdržali in pridobili nove goste tako iz Slovenije kot tudi iz okoliških držav. Prizadevali si bomo za individualne goste, ki se odmikajo od množičnega turizma, saj v Posavju lahko ponudimo prav to! Podporne institucije nas spodbujajo pri različnih iniciativah in darilni boni so ena izmed njih. Tako skupaj kot vsak zase si želimo čimprejšnjega zagona turizma in obiska gurmanov v Posavje!"

Če vas zanimajo eno-gastronomske novice in ponudbe, se naročite na tedensko pismo urednika.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...