Koronapaket Mateja Zara

 
Članek Novice
09.05.2020 10:00
avtor

Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov z zunanjim svetom in bi imeli možnost samo enkratnega naročila.
Koronapaket Mateja Zara
Foto: Aleš Beno

V starem mestnem jedru Izole, v Wine baru Manzioli, ki domuje na istoimenskem trgu, spet lahko spijete deci ali dva dobrega vina. Ponujajo več kot sto etiket, predvsem pa delujejo kot podaljšek vinske kleti Zaro, kjer pridelujejo predvsem avtohtone oziroma lokalne sorte po ekoloških načelih.

»Kot da smo ugasnili luč in jo spet prižgali. Iz čiste evforije smo padli v depresijo, a zdaj je tega konec. Lokal je spet poln, ljudje posedajo in pijejo vino, seveda ob vseh varnostnih ukrepih. Vidi se, da ljudje hrepenijo po življenju, komaj so čakali, da se ukrepi sprostijo, da se bodo lahko družili in uživali normalno življenje,« razlaga vinar Matej Zaro.  

Vinski bar je sicer – ko ni koronavirusnih ukrepov – odprt čisto vsak dan v letu, a pomembna prelomnica, nekakšen skok v sezono, je vsako leto zadnji teden v aprilu, ko na Manziolijevem trgu poteka Orange Wine Festival. Letos ga zaradi znanih razlogov ni bilo in je prestavljen na jesen. »Zato smo se malo bali odpreti. Pomislek je bil tudi, kako bomo preživeli le z domačimi gosti. Odprli smo pravzaprav zato, da damo znamenje, da smo živi in željni dela. A zdaj so odzivi super,« je navdušen Zaro. 

Zaradi koronavirusa in s tem povezanih ukrepov se jim je prodaja vina – tako kot vsem – popolnoma ustavila, sploh ker velik del vina prodajo na tujih trgih. »Je bil pa velik odziv naših dolgoletnih poslovnih partnerjev, ki so zasebno naročevali vina in delali degustacije doma. No, zdaj se stvari počasi vračajo v stare tirnice, tako da je spet upanje.« 

Ne mirujejo pa niti v vinogradih, kjer so kljub koroni z ekipo ves čas delali. »V vinogradih smo najmanj 12 ur na dan, saj smo trenutno v tej fazi, ki je – razen trgatve – najbolj pomembna.« Novosti pa se dogajajo tudi v kleti. »Pripravljamo novo, najvišjo linijo naših vin, to bodo nekakšne riserve, če si sposodim italijanski izraz,« je pojasnil sogovornik.  

Zarovi imajo vse vinograde obrnjene proti morju. Kaj gre v katero steklenico, pa je odvisno od nadmorske višine vinograda. Se pravi, pridelek na nizkih legah uporabijo večinoma za pridelavo tako imenovanih svežih vin, višje ležeči vinogradi pa dajejo bolj zrela vina s podaljšano maceracijo. »Zdaj torej delamo selekcije z visokih leg. To bodo omejene serije po okrog tisoč steklenic. Imen še nimamo.«

Vinar iz Izole je tudi povedal, da ga med samoizolativnimi ukrepi niso pili ne več, ne manj. »Pili smo ga tako kot ponavadi, to pomeni veliko, a tudi delali smo veliko kot ponavadi,« se smeji Zaro in vabi bralce spletnega mesta Ovinu.si na teraso v vinski bar Manzioli.

Kakšen koronapaket z vini kolegov vinarjev pa bi nabavil, če ne bi imel vinske kleti in bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov z zunanjim svetom ter bi imel možnost samo enkratnega naročila? Preverite. Vina oziroma vinarji so navedeni po abecednem vrstnem redu.

Burja bela, 2018, Burja (Vipavska dolina)

Vino je globlje zlatorumene barve. Cvetica je dokaj izražena, pestra, diši po medu, marelicah, suhih marelicah, živalski koži, z nekaj balzamičnimi notami, nekoliko po dimu. Prepleteno. Suho vino srednjega telesa in višjih kislin, ki se lepo prebijejo skozi teksturo, je polnega okusa, kompleksno, predvsem pa premore svojevrsten karakter. Slano, okusno, dolgo, odlično. Več.

Natural bubbles, 2018, Gordia (Slovenska Istra)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve, rahlo motno in na videz prijetno. Mehurčki so drobnejši, številni in lenobno počasni. Cvetica je mladostna, živahna in sadna. Spominja na rumene sadeže, malce na marelice, kvas in olupljena jabolka. Kisline so prej na nižji strani, a raztopljeni ogljikov dioksid pripomore k svežini. Gre za umirjeno, urejeno, zelo harmonično peneče se vino sloga pet-nat z daljšim zatonom. Referenca. Več

Rebula, 2013, Kabaj (Goriška brda)

Barva je srednje globoka jantarna. Cvetica je srednje poudarjena, dozorela, mineralna, diši po mokrih kamnih, prazni škatli cigar, cedrovini. V ustih je vino zelo suho, nekoliko trpkasto, okusno in srednjega telesa. Očitno pridelano z daljšim stikom s kožicami, a lepo izpeljano, saj so arome zelo natančne in obstojne tudi v ustih. Macerirana rebula z daljšim zatonom in zelo jasnim karakterjem. Referenčna, še mlada. Več.

Pinot noir cru selection, 2016, Marjan Simčič (Goriška brda)

Vino je srednje globoke rubinasto rdeče barve. Cvetica je dozorela, srednje poudarjena in kompleksna. Enovita, kompaktna, težko je razbrati posamezne zaznave, vse je lepo prepleteno, z jasno noto zorenja v lesu, ki je lepo vtkana. Fino, suho, krepko vino višjih kislin, s srednjo vsebnostjo taninov. Bogat, poln, okusen modri pinot, ki je na možati strani, a premore prefinjenost. Še zelo mlado, dolgoprogaško, odlično vino. Več.

Turno malvaL, 2018, Movia (Goriška brda)

Vino je nežne zlatorumene barve, rahlo motno in nefiltrirano. Cvetica je poudarjena, jasna, sadna in lepo sortno definirana. Poleg pričakovanih koščičastih sadežev najdemo še med, jabolka, nageljnove žbice in cimet. Široko vabljivo. V ustih je vino suho, srednjega telesa, z lepimi kislinami, ki so nekoliko višje kot v Istri. Prava lepota te malvazije se zgodi v ustih, kjer je zelo okusna, pestra, najdemo še rahel dotik lesa. Z lepo teksturo, lepo se razširi po ustih. Odlična, pripeljana do meje in z zelo dolgim pookusom. Več.

Malvazija maceracija, 2013, Rojac (Slovenska Istra)

Barva je globlja, jantarna. Cvetica je poudarjena, balzamična, nekoliko diši po lesu, marelica v ozadju pa morda nakazuje, katera sorta bi lahko bila. V ustih je vino zelo suho, presenetljivo tanično, krepko, z lepo mero kislin. Gre za robustno, brezkompromisno oranžno vino s strukturo! Več.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...