Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Obišči podeželje

 
Blog Novice
11.05.2020 07:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Obišči podeželje

Čas, v katerem smo se trenutno znašli, ni najbolj rožnat. Ukrepi za boj proti koronavirusu imajo velik vpliv na turistični sektor. Če gledam s svojega vidika, z očmi kmeta, vinarja, vinogradnika, so stvari slabe, zelo slabe. Danes, drugo nedeljo v maju, bi se odprla vrata kleti na naši vinski cesti.

Spet je šel en dogodek mimo nas in spet so naše kleti ostale brez zaslužka in velike reklame. Naš kraj ima vinsko fontano, žal brez uradnega odprtja, ki vabi številne mimoidoče. Ta vikend je bil viden majhen premik, nekaj ljudi se je celo ojunačilo in prišlo na našo vinsko cesto.

Ukrepi se res rahljajo, upam, da bodo stvari karseda hitro prišle v kolikor toliko normalne tirnice. Stroški so visoki, brez vlaganj v kmetije in vinograde pa tudi ni nič.

Nihče ne zna ali si ne upa napovedati niti, kaj bo čez mesec dni, kako naj mi napovemo dogodke, se oglašujemo v medijih in si s tem delamo dodatne stroške.

Ampak kot so rekli nekoč, v času krize, seveda, če so za to možnosti, vlagaj. Kdor »ne riskira ne profitira«. Vloži v to, kar imaš, in nadgradi. Z družino smo se odločili, da bomo nadgradili ponudbo. Odločili smo se za gradnjo terase nad vinogradi, ki bo pričarala pogled v naravo. Moji trije mladostniki imajo interes, želje in ideje. Zakaj jih ne bi podprl? Smo optimisti in gledamo pozitivno naprej.

Kmalu bodo gostje lahko uživali tudi ob nekaterih novostih iz naše kleti. Letos prihaja na trg vino naše mlade generacije, moj sin Martin pripravlja poseben sivi pinot, svoje prvo vino.

 Resda večina slovenskih kupcev pogleda najprej na ceno, res je tudi, da so nekateri slovenski izdelki dražji od uvoženih. Zakaj so dražji?! Na to si lahko odgovorite sami.

Dragi bralci, v medijih zasledujem, da je treba podpirati lokalno, da naj bi podpirali slovenski turizem. Potrudimo se in v tej smeri naredimo kakšen korak naprej. Podpirajmo lokalno, kupujte vina slovenskih pridelovalcev. Naša vina se lahko postavijo ob bok svetovno znanim. Tudi lokalni gostinci, lastniki barov, restavracij, vinotek, podprite lokalne vinarje in vinogradnike. Ne boste razočarani, imamo vrhunska vina.

Nekatere mariborske restavracije, vinoteke pridno ponujajo lokalne pridelke in izdelke. Pohvalno. Naredimo več reklame za kmete, za vinske ceste, niso samo mesta, zdravilišča ..., ki privabljajo goste. Smo tudi kmetje, vinotoči, turistične kmetije.

Med vinarji kroži projekt, ki poteka tako, da si med seboj izmenjujemo po karton vina. Tako smo si izmenjali kar nekaj zanimivih kombinacij, hvala. Povežimo še bolj, podprimo drug drugega, pomagajmo si. Skupaj smo močnejši. Čin, čin, s slovenskimi vini!

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.