Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

 
Članek Novice
11.05.2020 08:00
avtor

Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev finančnega nadomestila. Podpisane obrazce je treba agenciji vrniti do vključno 15. maja.
Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina
Edi in Aleks Simčič iz Vipolž v Goriških brdih
Foto: Aleš Beno

Zaradi izrazitega zmanjšanja prodaje vina zaradi ukrepov za zajezitev posledic koronavirusa – gostinstvo in turizem sta povsem usahnila – je vlada z interventno protikoronsko zakonodajo in posebnim odlokom namenila dobrih pet milijonov evrov pomoči vinogradniškim in vinarskim kmetijam.

Dodelili jim bodo finančno nadomestilo za izpad dohodka pri proizvodnji vina v obliki pavšala na hektar vinogradov posameznega kmetijskega gospodarstva. Posameznik lahko dobi do 20 tisoč evrov te pomoči. 

Kdo je do pomoči upravičen?

Nadomestilo pripada nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina za pridelavo mošta in neustekleničenega vina ter so v letu 2019 pridelali vsaj 3.700 litrov vina. Do nadomestila so upravičeni tudi tisti, ki grozdje prodajo zadrugi in imajo z njo sklenjeno dolgoročno pogodbo o sodelovanju in odkupu grozdja, po podatkih registra pa so lani pridelali vsaj pet ton grozdja

Vsi tisti, ki izpolnjujejo te pogoje, morajo – če želijo prejeti nadomestilo za izpad dohodka od prodaje vina zaradi epidemije koronavirusa – agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja izpolnjene obrazce poslati najpozneje do petka, 15. maja. Poslati jih morajo priporočeno po pošti na naslov Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska 160, 1000 Ljubljana, s pripisom "izredni začasni ukrepi" ali po elektronski pošti na aktrp@gov.si s skeniranim podpisom. Člani zadruge morajo k obrazcu priložiti še pogodbo o trajnem poslovnem sodelovanju z zadrugo za oddajo grozdja.

So vinarji s pomočjo zadovoljni?

V Združenju družinskih vinogradnikov in vinarjev Slovenije pravijo, da je bolje nekaj kot nič. O tem, da morajo izpolnjene obrazce poslati agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja do petka, so člane prav tako obvestili. A po njihovem mnenju to ne bo rešilo njihovih likvidnostnih težav. Po mnenju predsednika združenja Aleksa Simčiča bi morala država resno razmisliti o dodelitvi ugodnih posojil, s katerimi bi vinogradniki lahko nabavili repromaterial in podobne manjše stvari.  

"Vsaka pomoč je seveda dobrodošla. Kaj nekemu vinogradniku pomeni 600 evrov na hektar, pa je drugo vprašanje. Nekomu več, drugemu manj, a o tem nima smisla razpravljati. Dejstvo pa je, da se je prodaja vina za tri mesece povsem ustavila. Torej, četrt leta so se zaloge vina samo kopičile. Kam s tem vinom, ne vem," pravi Simčič.

Predsednik združenja družinskih vinogradnikov razmišlja, da bi lahko država subvencionirala destilacijo vin vseh tistih vinogradnikov in vinarjev – velikih in malih –, ki pridelujejo enoletna vina. "Zaloge takšnih vin se bodo namreč nakopičile in vina se ne bodo nikamor prodala. Kam bi se prodali destilati, ne vem, navadno so to delegirani odkupi. A manj bo vina na trgu, manj bo težav," razmišlja Simčič.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...