Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

 
Članek Novice
16.05.2020 08:08
avtor

Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov z zunanjim svetom in bi imeli možnost samo enkratnega naročila.
Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)
Vinar Peter Prinčič
Foto: Aleš Beno

Prinčičeva brata Tjaš in Peter, ki v Kozani v Goriških brdih ustvarjata pod blagovno znamko Mulit, sta že pozimi napovedala, da bosta postopoma razširila vinsko ponudbo. Zvrstema mulit belo in mulit rdeče naj bi dodala še kakšno. Zgodba se očitno razvija. 

»Dobili smo dva vinograda od našega nonota, zasajena sta z merlotom in chardonnayjem. Vinograda sta na dobrih dveh hektarjih, trte pa niso pretirano stare – okrog 20 let imajo,« pove Peter Prinčič, ki ga je včerajšnja nevihta ujela ravno med delom v vinogradih, zaradi česar je bil premočen do kože.

Chardonnayja bo odslej kar veliko za njune potrebe, zato brata razmišljata, da bi del vinograda preuredili. »Namen je bil, da nekaj trt zmečemo ven ter zasadimo še malo viognierja in lokalno sorto pika, da še malo podkrepimo lokalni značaj naših zvrsti. A ekipa, ki bi morala delati – bilo je že vse dogovorjeno –, zaradi korone ni mogla priti iz tujine, tako da se je vse prestavilo na prihodnjo sezono. Žal bomo morali zavreči tudi cepiče, ki smo jih pozimi pridno nabirali in selekcionirali,« pojasni mlajši od bratov.

Jim je pa v času koronakrize uspelo zasaditi nov vinograd pokalce in syraha, kjer so imeli prej sadovnjak. Bo torej po letošnji trgatvi že več steklenic na trgu?

»Dvomim, ker bosta zvrsti ostali enaki, morda pa bomo dali na trg kakšno posebno polnitev, ker se bo presežek surovine gotovo ustvaril. Za naprej se bomo še odločili, gotovo pa bo spet zvrst, in ne sortna polnitev. Zvrsti so namreč veliko bolj avtorske, samosvoje in pokažejo, kaj zmore določena mikrolokacija. Ta koncept bomo ohranili,« odvrne sogovornik.

Dogaja se tudi v kleti. Trenutno se Prinčičevi pripravljajo na polnitev novega belega mulita letnika 2019 – gre za zvrst chardonnayja, sauvignona, viognierja, rebule in pike –, ki bo v steklenicah sicer verjetno počival malo dlje kot ponavadi. »Protikoronski ukrepi so tudi pri nas ustavili prodajo,« doda Prinčič.

So ga tudi Prinčičevi več pili med samoizolacijo? »Ne morem reči, da smo ga več pili, smo pa gotovo pokušali več vin. Ker je bila vsak dan zbrana vsa družina – tudi oče in brat –, smo imeli pravzaprav vsak dan nedeljska kosila. Nenadoma je bilo več časa za druženje, vinarji smo si tudi izmenjevali vina, zato smo pokusili marsikaj zanimivega. Najbolj mi je ostala v spominu rebula opoka Marjana Simčiča, ki je res vino, o katerem lahko razpredaš ure in ure.«

Katera vina kolegov vinarjev bi še dal v koronapaket (six-pack), če ne bi imel vinske kleti in bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov z zunanjim svetom ter bi imel možnost samo enkratnega naročila? Preverite. Vina oziroma vinarji so navedeni po abecednem vrstnem redu.

Modri pinot, 2017, Čuk (Vipavska dolina)

Vino je srednje globoke vijolične barve. Cvetica je srednje poudarjena, diši po zrelih jagodah, malce po usnju, je nekoliko dimna – klasičen nos lepega zrelega modrega pinota. Suho vino srednjega telesa in zmernih kislin je na otip elegantno, tekstura je gibka. Intenzivnost okusa v ustih je pravšnja, ne preveč, ne premalo. Z nekaj več pookusa bi bil še više. Lep, eleganten modri pinot. Kapo dol, prijetno presenečenje. Več.

Colles, 2017, Gross (Štajerska Slovenija)

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je srednje poudarjena, kompleksna, sortnost ni na prvo žogo, a jo seveda ujamemo. Zaznamo lupine pomaranč in limon ter belo cvetje. V ustih je vino zelo suho, srednjega telesa in visokih kislin. A tu se stvar šele začne. Okus v ustih je intenziven, vino pa vztrajno, slano, okusno, kompleksno in čvrsto. Prvovrsten sauvignon, ki, kot rečeno, ne igra na sortnost, odlično pa poudari lapornata tla in svoje poreklo. Več.

Rebula opoka, 2017, Marjan Simčič (Goriška brda)

Barva je globlja zlato rumena. Cvetica je nežna, po belem cvetju, malce po karameli, finem lesu, glogu, tudi nekoliko balzamično. Raznoliko, kompleksno. Suho v ustih, z ravno pravšnjim taktilnim oprijemom, ki ga zaznamo zaradi podaljšane maceracije. Srednjega telesa, višjih kislin, ki so popolnoma zrele. Vino se v ustih počasi, a vztrajno širi, lepo vztraja in se zaključi v dolgem pookusu. Še ekstremno mlado. Še ena velika rebula iz kleti Marjana Simčiča. Več.

Aurei pinot, 2018, Prinčič (Goriška brda)

Barva je jantarno oranžna. Cvetica je zrela, srednje poudarjena. Po karameli, balzamičnih notah, tudi svežih rdečkastih sadežih. S presenetljivo mero svežine. Suho, krepkega telesa, tekstura je oljnata, lepo mehka, brez neprijazne taničnosti, kisline so zmerne, lepo uravnotežene. Odličen okusen sivi pinot, ki premore obilico karakterja in osebnosti. Verjetno najboljše vino iz te kleti v zadnjem obdobju. Čestitke! Več.

Selectus chardonnay, 2016, Ronk (Goriška brda) 

Barva je globoka zlato rumena. Cvetica je poudarjena, po vanilji, rahlo ožganem lesu, nageljnovih žbicah. V ustih je suho, krepko, z lepo oljnato teksturo in dobrim sadnim nabojem. Krepak, klasičen briški slog chardonnayja, ki pa je vsej intenzivnosti navkljub lepo skladen. Daljši, topel pookus. Lepo izdelan, še posebej, če ste za krepko in bogato. Več.

Belo 140, 2017, Šuklje (Bela krajina)

Vino je nežne zlatorumene barve. Cvetica je pestra, raznolika, predvsem pa zelo samosvoja in karakterna. Spominja na travniške cvetice, ko medijo, z lepo pikantnostjo. V ustih je vino suho, krepko, okusno, celo slano. Karakter iz cvetice se ponovi tudi v ustih. Zelo karakterno vino z dolgim pookusom. Gre za dokaj redek slog nekoliko zorjenega vina zvrsti belih aromatičnih sort v premijskem cenovnem razredu. Sorta ni na prvem mestu, okus pa. Več.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.