Komentar

Kolumna Primoža Lavrenčiča: Čas za preskok?

 
Blog Novice
18.05.2020 08:00
avtor

Kolumna Primoža Lavrenčiča: Čas za preskok?

Tudi danes, dva dni po tem, ko je epidemija nove koronavirusne bolezni uradno preklicana in več kot dva meseca od tega, ko je bila razglašena, se je v razmišljanjih skoraj nemogoče izogniti tej tematiki. Zavedamo se, da je izkušnja obdobja koronavirusa vsaj trenutno, kratkoročno, spremenila naš način življenja in razmišljanja.

Enega je zadelo bolj, drugega lahko manj. Iz dna duše nekoga je prišlo na plan pozitivno razmišljanje ter povezovanje s soljudmi in naravo, iz nekoga drugega zgolj le še več negativizma. Strah počasi zapušča naše misli, preklapljamo nazaj.

Svetovna ekonomija je in bo še kar nekaj časa v recesiji. Po zdravstveni epidemiji prihaja ekonomska. Kakšni bodo vplivi na vinski svet oziroma na vinske trge? Se je pri naših kupcih spremenil način razmišljanja o vinu? So v igri manjši popravki estetike vina ali govorimo o stilski redefiniciji? Kateri cenovni razredi bodo manj, kateri bolj prizadeti?

Lahko bi se zgodil miselni in energijski preskok svetovne in seveda slovenske vinarske panoge, kot se je zgodil z osamosvojitvijo Slovenije leta 1991, seveda tudi, oziroma predvsem, zaradi aktivacije nove generacije. Takrat smo na površje izplavali družinski, butični vinarji, ki danes štejemo petinpetdeset let, plus ali minus deset.

Konec osemdesetih in na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je tedanja mlada generacija vinarjev dodobra, če ne že popolnoma spremenila pristop v vinogradih – od količine h kakovosti. Spremembe kletarjenja tedaj in vse do danes je nemogoče spraviti na skupni imenovalec, tukaj so močno izraženi osebni pristop in načela vinarja.

Tudi stilskih sprememb na trgu vina in posledično drugačnega dela v kleti je bilo precej. Nekatere vinske hiše so tako zanihale od ekstrema do ekstrema, celo večkrat v tridesetih letih. Od kemičnega kletarjenja do popolne opustitve kemičnih dodatkov, od opustitve velikih nežganih sodov prek uvedbe nerjavnih posod inoks do čezmerno poudarjene rabe lesa, tako imenovane barik ere, pa vse nazaj do velikih sodov.

Zraven je kdo uvedel še kvevrije ali betonske cisterne brez premazov. Velikokrat je – in jih še vedno – te spremembe narekovala industrija proizvajalcev dodatkov in opreme. Redke vinske hiše v samostojni Sloveniji vsaj nekajkrat niso zamenjale stila.

Je pa skoraj zagotovo obdobje tako burnih in drastičnih sprememb mimo. Ne nazadnje si je vinska Slovenija prek (pre)mnogih sprememb danes ustvarila neko identiteto, neki prepoznaven stil. Sicer gre za nišo, ampak s 15 tisoč hektarji kakšne drugačne prepoznavnosti niti ne more biti.  

Mlajši, prihajajoči generaciji zato v golem tehnološkem smislu preostanejo na razpolago le manjši popravki, in to velja za oba stilsko ekstremna pola – »tehničarje« in »naravnike«. Je pa neverjeten potencial še v spremljajočih dejavnostih, v netehnološkem smislu. Način komuniciranja s kupci se je v zadnjih nekaj letih povsem spremenil, pričakujmo še večje spremembe. Prodajni kanali? Kako zajahati val sprememb v gastronomiji? Ta, predvsem visoka kulinarika – »fine dinning«, se bo dodobra spremenila.

Korono lahko vzamemo kot nekakšno nenaravno ločnico. Začenja se novo obdobje, z drugačnimi izzivi, priložnostmi. Po mojem občutku bo prihodnost v prenekaterem smislu boljša in lepša. Če bomo seveda na jasnem zavedanju gradili realne želje.

 

Primož Lavrenčič s Posestva Burja v Zgornji Vipavski dolini je eden tistih vinarjev, ki znajo poleg dobrega vina tudi brez dlake na jeziku in artikulirano povedati, kaj vse je z državo narobe, da si kmetje čedalje teže režejo vsakdanji kruh. Po končanem študiju agronomije se je zaposlil kot strokovni sodelavec na ljubljanski biotehniški fakulteti. Zatem se je odpravil v italijanski Videm na podiplomski študij in nato kot raziskovalec pristal na Kmetijskem inštitutu Slovenije ter pozneje na novogoriški univerzi, kjer je bil tudi predavatelj. Leta 2008 se je razšel z očetom in bratom, torej z vinsko blagovno znamko Sutor, in zasnoval svojo – Burja.

 

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.