Briški Quercus ljubitelje vina razveseljuje že 20 let

 
Oglasno sporočilo Novice
21.05.2020 08:00
avtor

Briški Quercus ljubitelje vina razveseljuje že 20 let

Blagovno znamko Quercus so v Kleti Brda na začetku zasnovali za prodajo v gostinskem sektorju, zato so vina zorela v lesu. Pozneje so v želji po izvozu filozofijo spremenili. Odtlej imajo vina prepoznaven svež, saden in mineralen značaj.
Briški Quercus ljubitelje vina razveseljuje že 20 let
Evolucija Quercusovih etiket od leta 2000 do danes

Blagovno znamko vrhunskih vin Quercus so v Kleti Brda, največji pridelovalki in izvoznici slovenskih vin, ki združuje 400 briških vinogradniških družin, vizionarsko zasnovali leta 2000. Letos torej praznuje častitljivih 20 let. Ob tej priložnosti je v začetku leta dobila tudi osveženo vizualno podobo. V 20 letih je imela linija Quercus sicer pet različnih etiket.

Pod blagovno znamko Quercus se danes napolni okrog milijon steklenic na leto, kar pomeni 13 odstotkov celotne proizvodnje Kleti Brda. »Finančno gledano, pa je delež še večji, okrog 20 odstotkov, saj Quercus dviguje povprečno ceno naših vin,« pove vodja trženja v Kleti Brda Andrej Valentinčič.  

Vina quercus danes izvažajo v 26 držav sveta, največ ga spijejo na domačem trgu, sledijo Velika Britanija, Italija in ZDA. »Pred dvema letoma smo v Anglijo prodali kar 115 tisoč steklenic! Veliko prodamo tudi v države nekdanje Jugoslavije in Skandinavijo. Quercus je bil že od začetka zasnovan kot izvozni izdelek. Ime, etiketa in vse drugo je bilo prilagojeno za tuje trge, pravzaprav smo bili pred časom, zato se nam še danes tu in tam zgodi, da Quercusa sploh ne pripišejo Kleti Brda,« pojasni Valentinčič.  

Na začetku je bil Quercus namenjen gostinstvu

Ime Quercus izhaja iz latinskega poimenovanja hrasta, dodatno konotacijo blagovni znamki pa je dodalo upravno središče Brd – kraj Dobrovo, kjer je tudi sedež kleti. Dob je namreč vrsta hrasta, po katerem naj bi »glavno mesto« Brd tudi dobilo ime. Mimogrede, v Brdih naj bi tudi nekatera druga naselja dobila imena po vrstah hrasta, na primer Cerovo po ceru in Gradno po gradnu. Ja, nekoč naj bi bila celotna pokrajina poraščena z različnimi vrstami hrasta.

Kakorkoli že, k odločitvi o poimenovanju nove vrhunske linije vin je pripomoglo tudi to, da je bila blagovna znamka Quercus na začetku zasnovana za prodajo v gostinskem sektorju, zato so vina zorela v hrastovih sodih.

»Na začetku je bil poudarek bolj na strukturi, ker smo želeli osvojiti gostinstvo. Chardonnay je bil v lesu in malo pozneje beli pinot ter seveda rdeča vina. Le rebula in tokaj nista zorela v sodih. Quercus je bil torej logično poimenovanje takratnih vin,« razloži glavni enolog Kleti Brda Darinko Ribolica.

»Iskreno rečeno, smo pred 20 leti v Kleti Brda začeli gradnjo imidža, zato smo se odločili za repozicioniranje blagovne znamke Bagueri, ki smo jo prestavili v premijski razred. Hkrati smo ustanovili čisto novo blagovno znamko Quercus, ki se je morala razlikovati tako od Baguerija kot od našega litrskega programa, zato smo jo pozicionirali kot vrhunsko sveže vino srednjega cenovnega razreda in tako zajeli tri različne segmente kupcev,« se takratnega obdobja spominja Valentinčič.

Tri buteljke spiješ prej, kot rečeš keks

A danes je koncept linije Quercus povsem drugačen. Vina, razen rdečih, ne zorijo v lesenih sodih, temveč v posodah iz nerjavnega jekla oziroma v inoksu, kot rečemo po domače. »Preskok se je zgodil leta 2003, potem ko smo začeli sodelovati z angleško strokovnjakinjo Angelo Muir, ki ima najvišji naziv v vinskem svetu – Master of Wine. Zaradi Anglije oziroma želje po izvozu smo spremenili celotno filozofijo,« pojasni Ribolica.

Danes so vina quercus sinonim za pitnost, svežino, sadnost, mineralnost in eleganco. »To je absolutno moderno vino, kakršna iščejo na zahodu – predvsem v Angliji in zahodni Evropi. Išče se torej čista sadnost, brez kompleksnih primesi. Če si v dobri družbi in odpreš quercus, te prav povleče. In to je poanta. Tri buteljke popiješ prej, kot rečeš keks,« je slikovit Ribolica.

Pri tem poudari, da vin iz linije Quercus nikakor ne gre primerjati s tistimi iz linije Bagueri, ki so vina za priložnosti in potrebujejo zraven še kaj za pod zob. »Quercus je vino za vsak dan. Ko ga zavrtiš v kozarcu, natančno veš, kaj boš dobil v ustih.«

Paradna konja sta cabernet sauvignon in rebula

In kako pridelajo vina za linijo Quercus? »Selekcija se začne v vinogradu, uporabimo samo zdravo grozdje. Čeprav se vse grozdje prebira in selekcionira, vedno še sam vse pregledam, preden gre v klet po trgatvi. Potem gre takoj v predelavo, vse se dela v reduktivnih razmerah, s čim manj kisika. Mošt je ohlajen na osem stopinj Celzija in potrebuje dva dni, da se statično sesede. Po 48 urah se čist pretoči, fermentira pa pri 14 stopinjah Celzija. Vse se dogaja v inoksu, vino je ves čas v stiku z drožmi, ki jih mešamo oziroma delamo battonage, kot se reče v žargonu,« razloži glavni enolog Kleti Brda.

Pri tem kot zanimivost doda, da so vina quercus primerna tudi za vegane in vegetarijance, ker so čiščena samo z bentonitom. »Nobenih čistil živalskega izvora ni zraven,« poudari. V posodah iz nerjavnega jekla vina quercus povprečno počivajo pol leta, nakar se stekleničijo in gredo nemudoma na trg.

V liniji Quercus so bila pred 20 leti štiri vina: rebula, chardonnay, cabernet sauvignon in merlot. Danes linija zajema 11 mirnih vin in dve penini. Poleg omenjenih polnijo še sauvignon, sauvignonasse, beli pinot, modri pinot in rose iz merlota, posebnost pa je še slajša zvrst verduca in muškata.

V liniji sta tudi polsuhi penini, pridelani po tankovski oziroma charmat metodi. Bela je iz chardonnayja in rebule, rose pa iz modrega pinota. »Ne vemo sicer, kaj bo potegnil za sabo koronavirus, vendar vse do zdaj so se prodajne številke vin quercus dvigale. Paradna konja sta še vedno cabernet sauvignon in rebula. V tujino gre tudi veliko sivega pinota,« pove Ribolica.

Več kot 200 medalj v 20 letih

Quercus svojo stalno kakovost dokazuje tudi z nagradami. V 20 letih so namreč vina iz te linije prejela več kot 200 medalj in priznanj na domačih in mednarodnih vinskih ocenjevanjih. Quercus je bil šampion med belimi in rdečimi vini, prejel je številne zlate medalje za posamezne sorte in tudi nekaj zvrsti, ki jih v Kleti Brda polnijo predvsem za tuje trge.

»Letos smo za chardonnay 2019 dobili srebrno medaljo na Chardonnay du Monde, ki je potekalo med 11. in 13. marcem v Burgundiji v Franciji. Na Sommelier Wine Awards v Veliki Britaniji pa smo pred nedavnim za rebulo 2019 prejeli bronasto medaljo in zlato medaljo za quercus cabernet merlot 2018, zvrst, ki jo prodajamo samo v Veliki Britaniji,« letošnje najvidnejše nagrade poudari Ribolica.

»Quercus je iz blagovne znamke, ki je bila na začetku predvidena za gostinstvo, postal najmočnejša blagovna znamka v Sloveniji v segmentu 'retail', se pravi v trgovinah. Razmerje med kakovostjo in ceno je zmagovalno. O tem ni dvoma,« je prepričan Valentinčič.

Če vas zanimajo novosti iz sveta vina, se naročite na tedensko pismo urednika.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...