Vino tedna: UOU Borojević, UOU

 
Vino tedna Novice
22.05.2020 08:00
avtor

Vino tedna: UOU Borojević, UOU

Prefinjeni spomenik enemu izmed glavnih akterjev soške fronte.
Sorta
50 % rebula, 50 % malvazija
Letnik
neletniška
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Vipavska dolina
Lokacija kleti
Solkan
Cena
100 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: UOU Borojević, UOU
Foto: Valentin Bufolin

Verjetno 23. maj marsikomu ne bo pomenil nič posebnega. Če pa mu dodamo letnico 1915, bo marsikdo zastrigel z ušesi. Da, to je dan, ko se je uradno začela soška fronta, v vlogi glavnih akterjev pa najdemo maršala Borojevića. A pojdimo po vrsti.

V Solkanu, nasproti parka, te pozdravi rumeno-moder starodobni avtobus. Tam se skriva garažna klet UOU. Garažna v pravem pomenu, saj je njen lastnik Marinko Pintar. Tisti Marinko, ki je lastnik avtoprevozniškega podjetja in je bil leta 1977 v odpravi na Grašeburn 1, enega izmed himalajskih osemtisočakov.

Zgodba o nastanku UOU se bere kot kakšen nostalgičen roman. Marinko podeduje zanemarjen vinograd rebule in ne ve, kaj z njim početi – pravi, da mu obdelava zemlje ni nikoli ležala. Namesto starega vinograda zasadi sto oljk, misleč, da s tem ne bo veliko dela.

Veliko se druži z vinarji iz okolice Oslavja in v njem čedalje bolj tli želja po pridelavi lastnega vina. Kot nekoga, ki je odrasel med brajdami, ga je verjetno tudi malce pekla vest. Hkrati mu sosedje ponudijo v odkup vinograd in tako kmalu, kot popoln samouk, pridela svoje prvo vino.

Ko se pozneje vozi po Vipavski dolini, opazi neobrezan vinograd. Lastnica mu dovoli, da neobdelano grozdje obere in iz njega pridela sto litrov rdečega vina. Kmalu izve še za dva podobno zapuščena vinograda in zgodba se razvije do te mere, da zdaj, s prijatelji, obdeluje približno 1,35 hektarja vinogradov v okolici Solkana, pol hektarja vinogradov v Gornjem Cerovu v Brdih in nekaj manj v okolici Potoč.

Povezanost enakomislečih prijateljev in njihova zagnanost kmalu ustvarita Konzorcij opuščenih vinogradov, vina pa združijo pod znamko UOU, ki ni nič drugega kot narečno poimenovanje za vola, ki je ljudem iz teh krajev stoletja pomagal preživeti.

Sprejmeta me Marinko in Dragi Lazovski, ki takoj stopita v akcijo. Eden reže slasten kravji sir iz tolminskih hribov, drugi pa pripravi kozarce in v njih natoči zlato rumeno kapljico rujnega. Že smo z besedo pri dogodkih, ki so se v okolici Sabotina odvijali pred sto leti. Smo sredi območja, kjer se je med 23. majem 1915 in 27. oktobrom 1917 odvijala ena izmed najhujših bitk prve svetovne vojne – soška fronta.

Borojević v prigovarjanje feldmaršalov, da se avstro-ogrska vojska umakne in Italijanom prepusti večji del Slovenije, ni nikoli privolil. Trdno je bil odločen, da jih bo ustavil že na Soči, in je tako uspešno odbil kar 11 italijanskih ofenziv. Vse to mu je prineslo neuradni naziv Soški vitez. Zaradi zaslug je postal edini nenemški feldmaršal avstro-ogrske vojske in je tudi častni meščan Ljubljane. Umrl je 23. maja 1920 v Celovcu.

Prav zaradi svoje iznajdljivosti, strateškega razmišljanja in načelnosti je Dragija navdihnil, da mu posveti posebno vino v izjemno omejenih količinah. Gre za zvrst malvazije in rebule, ki je bila obrana v vinogradih pod Škabrijelom, kjer so tudi potekali najsrditejši boji. Vino združuje letnike, obrane ob stoletnicah spopadov – 2015, 2016 in 2017.

Po enotedenski maceraciji je vsak letnik odležal leto dni v akacijevem sodu, nato pa so vina počakala v steklenih posodah do leta 2018. Takrat, ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, so jih združili. Vino je nato zorelo do 23. maja 2019, ko so napolnili simbolnih sto steklenic, v katerih so se šolala vse do zdaj, do stote obletnice smrti feldmaršala Svetozarja Borojevića od Bone.

V kozarcu se zasveti zlato rumena barva vina goste teksture. Arome so intenzivne ter razkrivajo preplet zrelega in prezrelega. Sadnim notam zrelega rumenega jabolka, breskve, prezrele marelice, rumene slive, ananasa, pasijonke, lupine pomaranče in pomela sledi suho cvetje z akacijo, lipo in rumeno vrtnico, ki se združijo v igro zaznav sladkih začimb z vaniljo, nageljnovimi žbicami, medom in praženimi oreški. Maslena nota in karamela prikličeta spomin na krhko testo, iz ozadja pa se oglasita suh rožmarin in timijan.

Vino je intenzivnega okusa in poudarjene mehkobe, alkohol pa kljub razmeroma visoki stopnji ne izstopa. Uravnovesita ga svežina in mineralnost, ki vinu polnega telesa dodata eleganco in obstojnost.

Ob takem vinu lahko uživamo samostojno, se bo pa odlično podal k mesnim jedem, ki imajo hrustljavo zapečeno skorjico. Zaradi strukture bo vsekakor prikladna spremljava k jedem izpod peke, mladi govedini, popečeni na maslu, pa tudi kravjemu siru.

Dragi je za vsako steklenico izdelal keramično kupico, ki poveznjena nanjo tvori obliko granate. Človek si prav poželi, da bi vse granate tega sveta vsebovale tako polnitev!

 

Valentin Bufolin je strast do okusov, gostinstva in vinarstva imel praktično položeno v zibelko. Kot sin natakarice in enega najboljših slaščičarjev »bivše republike« se je že kot otrok srečal z vinarstvom in pridelavo vina na domači kmetiji. Leta 2007 je postal sommelier, leta 2015 pa je zaključil 3. stopnjo izobraževanja. Vmes je opravil tečaj za degustatorja, leta 2019 pa še uvodno certifikacijo pri angleški Court of master sommeliers. Po poklicu je sicer marketingar, a ves čas goji strastno afiniteto do vina in gastronomije. Je tudi podpredsednik društva Sommelier Slovenije in aktualni državni podprvak v sommelierstvu.

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Laški rizling 2012, Ducal

Veliko belo vino za trizvezdične restavracije.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Gamay izbor Anisberg 2009, Vino Graben

Izjemna posebnost na svetovnem trgu.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Malvazija 2015, Kodričeva kmetija

Veliko vino iz majhne kleti.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Malvazija istarska 2018, Atimo

Iz ljubezni do vina …

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Traminec 2018, Keltis

Dokaz, da je mogoče iz aromatične sorte pridelati še kako pitno naravno vino.

VINO
Novice
Valentin Bufolin Novice Vino tedna: Barbera lanthieri 2017, Vipava 1894

Harmonična barbera s potencialom za zorenje.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Rebula selection 2017, Kristalvin

Odlična macerirana rebula.

VINO
Novice