Vinar tedna: Miran Sirk, Bjana

 
28.12.2016 08:09
avtor

Vinar tedna: Miran Sirk, Bjana

V zadnjih treh letih je vinska klet Bjana na prestižnem londonskem vinskem ocenjevanju Decanter prejela kar 13 priznanj za svoje penine. Letos med drugim tudi platinasto priznanje za penino brut zero v kategoriji najdražjih penečih se vin, kar je najvišje priznanje, ki je bilo doslej na tem tekmovanju podeljeno slovenskim peninam.  
Vinar tedna: Miran Sirk, Bjana

Miran Sirk je svetu mehurčkov predan že dobrega četrt stoletja. Penine bjana, kar je narečno ime za vas Biljano, ki leži v osrčju vinorodnega okoliša Goriška brda, zorijo v najstarejši briški kleti popolnoma obnovljenega dvorca iz 13. stoletja.

Trmasti Sirk je vedno rad prvi. Tako je leta 1994 naredil prvo suho slovensko penino cuvee prestige, ki je imela največ deset gramov ostanka sladkorja in bila zaradi svoje suhosti uporabna skozi celoten obed. Tri leta pozneje je bila Bjana prva klet v Sloveniji, ki je na trg poslala zelo suho rose penino. Z njo je Sirk razbil mit o tem, da je rose le žensko vino. Pred 17 leti pa so v najstarejši briški kleti naredili še en korak naprej. Kupcem so prvi pri nas ponudili popolnoma suho peneče se vino brez ostanka sladkorja – brut nature oziroma brut zero, kot jo je poimenoval vinar.  

Tudi ocenjevalci niso imuni za kakovost Sirkovih penin, čeprav vinar do pred kratkim sploh ni maral dajati svojih vin na ocenjevanja. Pravi, da so ga k temu prisilili distributerji oziroma uvozniki na tujih trgih. Kakorkoli, v zadnjih treh letih, odkar sodeluje na prestižnem londonskem vinskem ocenjevanju Decanter World Wine Awards, je prejel kar 13 priznanj. 

Na letošnjem Decanterju pa je dosegel pomemben mejnik za slovenske pridelovalce penečih se vin. Ocenjevalce je najbolj navdušila penina brut zero, letnik 2010, ki je med 16 tisoč vzorci prejela platinasto priznanje (nekdanji regional trophy) v kategoriji najdražjih penečih se vin in pristala v elitni druščini 130 najboljših penečih se vin na svetu. Ocenjevalci so ji podelili 95 točk. To je tudi najvišje priznanje, ki je bilo doslej na tekmovanju Decanter podeljeno slovenskim peninam.  

Sirk, ki je prepričan, da se lahko peneča se vina iz Goriških brd brez zadrege postavijo ob bok najboljšim francoskim šampanjcem, je tudi velik nasprotnik sladkorja v peninah. O tem govori na glas in brez dlake na jeziku. »Sladkor je najslabši 'make up', ki ga v Brdih vsi sovražimo v vinu. Večinoma so namreč prav penine, ki imajo največ ostanka sladkorja, najslabše. Zakaj? Ker s sladkorjem lahko marsikatero napako v vinu popraviš. Če pa ni sladkorja, mora biti vino perfektno,« meni Sirk.

A ostaja optimist in pravi, da se tudi slovenski okus popravlja. »Mi v Brdih smo tihi upor proti slabim navadam Slovencev, ki radi pijejo polsuhe penine, začeli že zdavnaj. A ni problematična samo Slovenija, v vsej vzhodni Evropi še vedno prevladuje malo slajši okus. Se pa vsi ti trgi razvijajo – in bolj se razvijajo, bolj pada 'cuker',« je povedal Sirk, ki v svoji kleti že zori novi dve penini, ki naj bi ju kmalu ponudil vsem ljubiteljem žlahtnih mehurčkov.  

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Klemen Mlečnik

Na ekološki kmetiji v Bukovici po Vertovčevem izročilu ustvarjata oče in sin, Valter in Klemen Mlečnik. Ja, Vertovec je priporočal od...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Rok Ražman

Ražmanovi iz Gračišča v zaledju slovenske Istre so lani presenetili vso Slovenijo, saj je londonski Decanter njihovo zorjeno malvazijo...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Peter Ferjančič

Ferjančičevi s Planine nad Ajdovščino so najbolj poznani po lokalni pineli, ki je tudi zaščitni znak vasi. A, zanimivo, Peter...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Mitja Lavrenčič (Sutor)

V nasprotju s številnimi vipavskimi vinarji, ki danes radi poudarjajo pripadnost lokalnim sortam, kot sta zelen in pinela, je bila klet...