Vino tedna: sauvignon 2014, Zanut

 
Vino tedna Novice
05.01.2017 08:00
avtor

Vino tedna: sauvignon 2014, Zanut

Vino, ki polepša še tako neprijeten dan.
Sorta
100 % sauvignon
Letnik
2014
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Neblo
Cena
12 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: sauvignon 2014, Zanut

Družina Kocijančič Zanut je že več generacij na skrajnem zahodu Goriških brd, v vasici Neblo, kjer Slovenija meji z Italijo. S spoštljivim odnosom do narave in tradicije, po načelih integrirane pridelave ter z veliko ljubeznijo do domačih brajd in z novimi znanji ustvarjajo zgodbo odločnih vin s karakterjem, ki osvajajo nagrade in priznanja po svetu. Vsi njihovi vinogradi rastejo na lapornatih tleh in na izredno sončnih legah, kar vinom omogoča izredno mineralnost in toplino. V družinski kleti donegujejo letno več kot 500 hektolitrov vina v dveh linijah; mladostna in igriva vina ter zahtevnejša in izstopajoča vina, ki jim posvečajo še prav posebno skrb. Klet trenutno vodi Borut Kocijančič z družino.

Sauvignon, letnik 2014, iz kleti Zanut, ki nas navdušuje s svojo izjemno aromatiko, je prestal 24 ur hladne maceracije. Sledila sta prešanje in več kot 30 dni fermentacije v cisternah z nerjavnega jekla (inoks) pri temperaturi 18 stopinj Celzija. Po fermentaciji je vino v jeklenih cisternah zorelo še 11 mesecev, preden je bilo odposlano na trg, pa je še tri mesece počivalo v steklenicah.

Kocijančičev sauvignon je izjemno aromatičen predstavnik te sorte, ki nas popelje v ekstazo arom in lahko polepša vsak, še tako neprijeten dan. Vino je slamnato rumene barve z živahnimi zelenimi odtenki. Arome v vinu so močne in bogate ter nas najprej premamijo z notami bezgovih cvetov, ki mu sledi val začimb – paradižnikov list, paprika, bazilika, žajbelj, muškatni orešček in različni popri. V ustih je vino žametno elegantno, dolgotrajnega harmonično svežega, bogatega in polnega okusa. Prava ekstaza arome in okusa, ki se ji ljubitelji svežih in sadnih vin težko upremo.

Sauvignon iz kleti Zanut je aromatično in bogato belo vino, ki se odlično prilega k testeninam z omakami na paradižnikovi ali zeliščni osnovi kakor tudi k jedem iz belega mesa ter ribam na žaru. Odlično se poda tudi k testeninam s tartufi, pri čemer njegova aroma dodatno obogati jed s to podzemno glivo, in prinese našim brbončicam nove igrive okuse.

Ostala vina iz kleti Zanut, ki so v našem Vinskem vodniku 2016, si lahko ogledate TUKAJ.

Miha Femec je bil rojen v gostinski družini. Leta 2007 je prevzel prodajo in nabavo v takratni vinoteki Vinske kleti Slovenije na Gospodarskem razstavišču. Kmalu pa ga je strast do vina povsem prevzela – danes se poleg rednega dela v domačem gostinskem podjetju Femec posveča predvsem spoznavanju novih kombinacij okusov, ki jih ponujata vino in hrana. Kot sam poudarja: »Vse se je začelo kot nabiranje dodatnega znanja pri uživanju ter spajanju hrane in vina zaradi poslovnih vzgibov, vendar je kmalu preraslo v nepogrešljivo strast in užitek.«
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sirius 2017, Kupljen

Resno vino za resne vinoljube.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Modra frankinja 2013, Dolc 1834

Belokranjski dečko, ki je mož postal

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: rebula fojana 2017, Edi Simčič

Čvrsta briška rebula z mednarodnim šarmom

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Sontia 2015, Ducal

Vino, ki ima precej pravih "šampanjskih" značilnosti, ob tem pa dovolj lokalnega značaja.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Cabernet sauvignon 2017, Santomas

Cabernet sauvignon, ki ruši predsodke

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Izbrani teran 2011, Derenda

Teran, ki mu leta lepo pristojijo.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

Izvrstna, uravnotežena briška zvrst, kakršne se ne bi sramovali niti visoko rangirani bordojski châteauji

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les quarterons sancerre 2015, Sebastien Riffault

Sancerre, ki bi ga v vinski vitrini moral imeti vsak ljubitelj sauvignonov.