Viktorjeva peneča se medica v soju neonskih luči in kristalov swarovski

 
Članek Novice
05.01.2017 11:00
avtor

Viktorjeva peneča se medica v soju neonskih luči in kristalov swarovski

V ljubljanskem podjetju Ugloft ponujajo penečo se medico po starem družinskem receptu za 791 evrov. Zadnji korak pri njeni pridelavi – degoržiranje – sledi šele, ko alkoholni napitek ghost bottle dobi prihodnjega lastnika.
Viktorjeva peneča se medica v soju neonskih luči in kristalov swarovski

Zgodba gre takole: leta 1888 so vinarju Viktorju iz Bele krajine pršice (acarina) uničile vse grozdje, namenjeno pridelavi vina. Nekega večera je pri obedu družini skrušeno priznal resnico. Domači so tiho strmeli predse in v sobi je zavladala tišina. Obupani Viktor se je odpravil do prijatelja, ta mu je poklonil nekaj svojega cvetličnega medu. Tisto noč se je od žalosti ter zavedanja trenutnega položaja in prihajajoče tragedije napil in zaspal. Sanjal je duha svojega očeta, ki ga je potolažil, rekoč: »Dragi sin, to je sladka skrb.«

Ko se je zbudil, je opazil, da je prejšnji večer iz jeze vrgel poleno v posodo, kjer je imel kvasovke. Ta se je razbila, kvasovke pa so se razlile v posodo z medom. V posodi je opazil vrenje, natančno takšno, kot ga pozna že vse življenje – vrenje grozdja s kvasovkami. Viktor je okamnel. Čez čas je s steklenico v roki odhitel do prijatelja čebelarja in mu povedal, da je pridelal peneče se vino brez grozdja. Zgolj iz medu, vode in kvasovk. V spomin na očeta, ki mu je šepetal v sanjah, je penečo se medico poimenoval – duh.

Pridelujejo jo po klasičnem postopku za šampanjce

Kar nekaj desetletij se je na družinskem receptu nabiral prah, dokler ga ni pred sedmimi leti na plan potegnil Viktorjev pravnuk David Seigner, ki je penečo se medico zavoljo tujega trga prekrstil v ghost bottle. Zdaj bi rad s to posebnostjo osvojil še slovenski trg. Seigner pravi, da penečo se medico zanj prideluje vinar v Beli krajini, imena pa ni želel razkriti.

Je pa razkril, kako se pridela ta napitek za posebne priložnosti. »Ko čebele naberejo zadostno količino medu in se panj izprazni, začnemo prvi korak postopka. Med precedimo čez grobo tkano svilo in ga ohladimo. Z leseno zajemalko pod naklonom natančno in počasi nalijemo cvetlični med v sod, ta mora biti obvezno globoko suho zamrznjen. Ko se sod odtali, dodamo dve tretjini vode. Ta mora biti bistra, zato uporabljamo vodo iz domačega vodnjaka. Nazadnje dodamo kvasovke,« je prvi del postopka opisal Seigner.

Drugi korak se začne, ko v vinski kleti sod miruje leto dni. V tem obdobju se do 50-krat obrne za 90 stopinj. »Tretji korak je selitev v zamrznjene steklenice. Nato znova dodamo kvasovke. Gre za klasičen francoski postopek drugega vrenja v steklenici. Nato steklenice zapremo s kronskim zamaškom in jih pospravimo v celico za staranje vina,« je pojasnil ljubljanski podjetnik.

Zadnji korak, degoržiranje, pa sledi šele, ko peneča se medica ghost bottle dobi prihodnjega lastnika. »Ker ne gre za množično proizvodnjo, si to lahko privoščimo. Steklenico operemo z morsko fino mleto soljo, nato jo pustimo stati 24 ur pri sobni temperaturi. Grlo steklenice zamrznemo, nato ročno odstranimo kronski zamašek, kvasovke zlezejo iz steklenice, mi pa z ročnim zapiračem v grlo steklenice namestimo plutovinast zamašek,« je razložil Seigner.  

Izdelek za posebne priložnosti

Seveda peneča se medica, ki jo ponuja ljubljansko podjetje Ugloft, ni za vsak žep. Po besedah Viktorjevega pravnuka stane steklenica te neobičajne pijače natančno 791 evrov. »A to, jasno, ni produkt za vsak dan, temveč za posebne priložnosti, saj ponuja posebno doživetje. Ko buteljka dobi srečnega lastnika, se namreč začne zadnji in najlepši del dolgotrajnega procesa. Penečo se medico vstavimo v embalažo, ki vsebuje 66 kristalov swarovski, dve fontani oziroma ognjemeta za buteljko, LED-svetilko in neonsko svetlečo 'palčko'. Ko lastnik dobi ghosta v roke, najprej zlomi neonsko palico, ki jo postavi v embalažo, čez njo pa napolni posodo z ledom. Z LED-svetilko posveti v logotip na buteljki, ki se obarva neonsko zeleno, buteljko vstavi v embalažo in na koncu prižge fontani. S tem se začne zabava.«

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...