Vinski slovar: kaj je maceracija?

 
Članek Novice
10.01.2017 08:18
avtor

Vinski slovar: kaj je maceracija?

Tokrat smo vinski slovar odprli pri črki M in preverili, kaj je maceracija, metoda charmat, mirno vino, mlado vino in mošt.
Vinski slovar: kaj je maceracija?

Maceracija je ena izmed tistih besed, ki jih med obiskovanjem vinarjev zelo pogosto slišimo. Sploh pa je modno govoriti o maceraciji, odkar so veljavo pridobila macerirana bela vina oziroma oranžna vina (orange wines), kot so jih poimenovali strokovnjaki z anglosaškega govornega območja. Poenostavljeno rečeno, če belo vino pridelamo po postopku za rdeče, dobimo oranžno vino. Marko Ipavec pa v našem vinskem slovarju strokovno razlaga, da gre pri maceraciji za namakanje jagodnih kožic in preostalih trdnih delcev (pečk, lahko celo pecljev) v vinu po končanem alkoholnem vrenju, ko alkohol deluje kot topilo za ekstrakcijo barvil, taninov in arom iz jagodnih kožic.

"Trajanje postopka maceracije je odvisno od želenega značaja vina. Tako se na primer mlada rdeča sadna vina prešajo takoj po končanem vrenju, medtem ko pri bolj kompleksnih in strukturiranih rdečih vinih postopek podaljšamo na kak teden po koncu vrenja. Tako imenovana hladna maceracija - namakanje v grozdnem moštu, ko ta še ni začel vreti in se segrevati - se izvaja pred procesom alkoholnega vrenja in postaja v zadnjem času spet priljubljen postopek pri pridelavi bolj kompleksnih belih vin."

A, kot smo omenili že na začetku, maceracija je izredno pomembna tudi pri pridelavi tako imenovanih oranžnih vin. Prav zaradi maceracije namreč ta vina dobijo značilno oranžno oziroma jantarno barvo. Maceraciji se je po starem reklo kuhanje vina. In na Primorskem so nekoč vino "kuhali" čisto vsi, saj je s tem pridobilo naravno zaščito. Zato se ta način pridelave šteje za tradicionalen.  

Pod črko M v našem vinskem slovarju najdemo še nekaj zanimivih, manj znanih besed oziroma terminov. Veste, kaj je metoda charmat? To je cenejša in hitrejša metoda pridelave penečih se vin v večjih količinah, pri kateri sekundarna fermentacija poteka v visokotlačni posodi (namesto v steklenici), ko osnovnemu vinu dodajo sladkor in kvasovke. Alkoholno vrenje ustavijo z ohlajevanjem, peneče se vino nato filtrirajo pod visokim pritiskom in stekleničijo. Tako pridelana peneča se vina so cenejša, imajo večje mehurčke in so navadno manj kompleksna. Po tej metodi je pridelano tudi najbolj prodajano peneče se vino pri nas - srebrna radgonska penina.

Pod črko M si lahko v našem vinskem slovarju preberete še, kaj je mošt, kaj mirno vino in kaj mlado vino, ki ga nikakor ne gre mešati z novim vinom. Razliko preverite TUKAJ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...