7 kraljev med kralji

 
Članek Novice
24.02.2017 08:07
avtor

7 kraljev med kralji

Tokrat smo iz Vinskega vodnika 2016 potegnili pravljičnih sedem renskih rizlingov, ki jih je pridelala naša rudna gruda.
7 kraljev med kralji
Foto: Shutterstock

Renski rizlingi, letnik 2015, ki jih je v našem Vinskem vodniku 2016 tudi največ, so vsi po vrsti dobri, a malce posebni. Letnik 2015 je bil namreč razmeroma topel v primerjavi z letnikom 2013 – vmesni letnik smo namenoma izpustili, ker je bil zaradi nenehnih padavin tako ali tako zunaj vsakršne konkurence –, zato so pri renskih rizlingih zaznavne nižje kisline od običajnih. Kar med drugim pomeni, da verjetno ne bodo dolgoprogaši.

A v Sloveniji, kot poudarja tudi avtor vinskega vodnika Robert Gorjak, se že na splošno prideluje mladosten slog renskega rizlinga, čeprav velja renc za sorto, ki v idealnih razmerah prenese tudi štiri in morda še kakšen križ na svojem hrbtu. »Pogrešam še kakšen slog renca, bolj korajžnega, ki bi lahko zdržal več kot desetletje. Včasih sicer kakšnemu vinarju uspe, da njegov renc zdrži dlje, ampak to bolj po spletu okoliščin, kot da bi namensko pridelal takšnega za staranje,« je povedal Gorjak.

Čeprav je zgodovina pridelave renskega rizlinga v Sloveniji že zelo dolga, se jih pridela premalo, da bi bili resen igralec na svetovnem trgu. »Dejstvo pa je, da smo v vstopnem razredu, ko govorimo o rencih do deset, dvanajst evrov, boljši od svetovne konkurence. Za isti denar ponudimo več. Čakamo pa še na naslednji korak, v premium razredu, kjer se prodajajo vina nad 15 evrov. Takih rencev pri nas tako rekoč ni,« je poudaril Gorjak.

Ker velja renski rizling za kralja med belimi sortami, ki – kot je pred nedavnim v eni od svojih kolumn opozoril specialist za renski rizling Boštjan Protner – zahteva tudi kraljevsko življenje, so tudi njihovi negovalci – kralji. Poglejte si torej sedem kraljev med kralji, ki so navedeni po abecednem vrstnem redu!

Renski rizling, 2015, Dveri-Pax

Vino je nežne limonasto rumene barve. Cvetica je srednje poudarjena, fina, pestra, klasično sortna. Najdemo marelice, ananas, limone, cvetne zaznave in za letnik 2015 značilne pikantne note: cimet, poper. V ustih je zelo suho, ravno prav zrelo, tekstura je malce oljnatna, okus pa izrazitejši, kompleksen in napolni vsa usta. Več

Renski rizling, 2015, Kogl

Barva je nežna limonasto rumena z odtenki zlate. Mehurčki ogljikovega dioksida, zaščitni znak hiše, so tukaj. Cvetica je intenzivnejša, pestra, mladostna in sortno značilna. Profil je klasično štajerski z več cvetnimi in pikantnimi notami kot medenimi, sadnimi. Najdemo cimet, poper, ananas, limono in še kaj. Več.

Renski rizling classic, 2105, Kupljen

Bleda limonasta barva. Nos je srednje poudarjen, mladosten, takoj razkrije sorto in spomni na ananas, breskev, lipo. V ustih zaznamo malček sladkorja, nekako v nemškem slogu, nič preveč, da ga ne bi resno vzeli tudi ljubitelji suhih vin. Kisline so lepo poudarjene, zrele, srednjega telesa z oljnato teksturo. Več.

Renski rizling, 2010, Joannes Protner (Štajerska Slovenija)

Globlja zlata barva nakazuje zorenje. Nos je čudovit in pokaže tisto, kar ljubitelji renca iščejo. Zrelo medene note, mineralnost, malce po karameli, satju. V ustih je zelo suh, oljnat, z obilico kislin, malce strog, jeklen. Če vemo, kakšen je bil letnik 2010 ... V pookusu dobimo suhe hruške. Več.

Sisi renski rizling, 2015, Druzovič

Barva je bledo limonasta. Cvetica je nežna, lepo sortno definirana in natančna. Breskve, ananas, lipa, malček dimen ... vse v najlepšem redu. Zelo suho v ustih, s poudarjenimi kislinami, ki so sicer malček štrleče, zelene, a še na varni strani. Lažji, s srednje dolgim pookusom. Lep renc. Več.

Renski rizling, 2015, Valdhuber

Vino je nežne limonaste barve. Cvetica je srednje poudarjena, mladostna, še malce zadržana. Vinogradniške breskve, ananas. V ustih je suho, z lepo zrelimi višjimi kislinami, srednjega telesa. Karakter v ustih je precej bolj pester kot na nosu. Okusen, srednje dolg, po letniku 2014 še en dober renski rizling iz te hiše. Več.

Renski rizling, 2015, Verus

Barva je limonasto rumena z nekaj zlatimi odtenki. Cvetica je mladostna, sveža, pestra in izražena. Ananas, breskve, kanček začimb, grenivka ... Z nekaj ostanka sladkorja v ustih, srednjega telesa, zaznave v ustih so natančne, pestre, vztrajne. Okusen. Zelo dober renski rizling, ki zaradi zmernih kislin letnika 2015 morda ne bo dolgoprogaš. Več.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...