7 zrelejših rebul po izboru Mire Šemić

 
Članek Novice
24.03.2017 08:00
avtor

7 zrelejših rebul po izboru Mire Šemić

Sommelierka tretje stopnje in diplomantka priznane londonske šole Wine and spirit education trust (Wset) Mira Šemić je brskala po Vinskem vodniku 2016 in izluščila sedem njej najljubših rebul.
7 zrelejših rebul po izboru Mire Šemić
Foto: Aleš Beno

Rebula je najpomembnejša vinska sorta v Goriških brdih, saj je zasajena na več kot 25 odstotkih vseh vinogradniških površin. Nikjer drugje je ni toliko kot v Brdih, kjer jo številni štejejo za avtohtono sorto, čeprav je pravilneje reči, da je udomačena lokalna. Seveda jo pridelujejo tudi onstran meje, v italijanskem Colliu, in v Vipavski dolini, kjer prav tako daje odlične rezultate.

Nad rebulami se navdušuje tudi sommelierka tretje stopnje in edina ženska v širši regiji, ki je diplomirala na priznani londonski šoli Wine and spirit education trust (Wset), Mira Šemić. Trenutno brska po arhivih od Benetk do Kopra in raziskuje njeno poreklo, vsa dognanja pa bo strnila v obširni seminarski nalogi. In zakaj jo prav rebula tako fascinira? "Ker je naša najbolj dodelana sorta. Vse se lahko počne z njo – od fantastičnega penečega se vina do izvrstnega sladkega vina. In seveda vse vmes. Ni veliko sort, ki to zmorejo. In še nekaj je: to je sorta, ki raste na premeru 50 kilometrov. A vsak vinski trgovec po svetu je že slišal za rebulo, če je že ni tudi pokusil," je odvrnila in dodala, da njen čas šele prihaja.  

Šemićeva je pokukala tudi v naš Vinski vodnik 2016 in izbrala sedem zrelejših rebul, ki jih je razvrstila kot na degustaciji – začela je s penino, končala pa z oranžno rebulo krepkega telesa. "Penina sinefinis rebolium je lepo balansirana, ima vztrajne mehurčke in je elegantna, s svežim sadnim in dolgim pookusom. Rebula bagueri, ki jo pridelujejo v Kleti Brda, je vino prepoznavne mehke svežine, z aromami citrusov, jesenskega cvetja, zrelega rumenega jabolka in vanilje. Pri Slavčkovi rebuli so zaznavne terciarne arome suhega cvetja, mandeljnov, rumenega sadja in meda. To je lepo zaokroženo vino zrelih mehkih kislin, je bogato in ima dolg zaton po zrelem sadju, po jeseni. Tudi pri rebuli Dušice Šibav so zaznavne terciarne arome, suho sadje, fige, jabolka. Vino je višjih kislin in je toplo v ustih. Simčičeva opoka ima elegantne arome po grenivki in vanilji, malenkost je še hrastovega soda in prepečenca. Zelo mineralno in bogato vino. Pookus je izredno kompleksen, po zrelem sadju in oreških. Kabajeva rebula vsebuje terciarne arome po vanilji, medu, lesu, suhih hruškah in jabolkih ter oreških. V ustih so zaznavni mehki tanini. Je mineralno in bogato vino zelo dolgega pookusa. Svetlikova rebula pa je ena meni najljubših oranžnih rebul. Zaznamo arome suhega rumenega sadja, rozin, začimbnih trav, rumenega tobaka, praženih oreškov. Je zelo mineralno, malenkost taninasto vino, krepkega telesa in dolgega bogatega uravnoteženega zatona," je svoj izbor na kratko pokomentirala vinska strokovnjakinja.

Sinefinis rebolium, 2011, Ferdinand (Goriška brda)

Kapsula z logotipom. Penjenje je obilnejše, barva nežna zlato rumena. Cvetica je zelo fina, zorjena, po belem cvetju, skorji kruha, ananasu, delikatna. V ustih je suho, višjih kislin, okusno, natančno, skladno, z lepim zaključkom. Več.

Rebula bagueri, 2012, Klet Brda (Goriška brda)

Barva je srednje globoka zlato rumena. Cvetica je srednje poudarjena, lepo pestra in ponuja splet mladostnih zaznav po rumenih sadežih ter dozorelih not po maslu, lešnikih, belem cvetju, karameli in lesu. V ustih je suha, morda ne popolnoma, kisline se lepo prebijajo skozi oljnato teksturo. Več.

Rebula klasika, 2012, Slavček (Vipavska dolina)

Vino je nekoliko izrazitejše zlato rumene barve. Cvetica je dozorela, medena, cvetna, malček po lesu, praženem, primarne arome so v ozadju. Suho, z lepo oljnato teksturo, srednjega telesa, z višjimi, a zrelimi kislinami, umirjenimi, rebuli primernimi, srednje intenzivnimi aromami. Lepo omehčana, dozorela rebula. Več.

Rebula, 2013, Šibau (Goriška brda)

Srednje globoke zlato rumene barve. Cvetica je terciarna, po medu, olupljenih jabolkih, primarnih arom sprva ni najti. S časom pokaže precej več, belo cvetje, maslo. Suha v ustih, po suhem cvetju, kisline višje in zrele, lažja, slana, malček topla, srednje intenzivnega karakterja z nekoliko oljnato teksturo. Več.

Rebula opoka, 2011, Marjan Simčič (Goriška brda)

Barva je srednje poudarjena jantarna. Cvetica je nežna, prepletena. Grenivke, opečenec, fine začimbe, vanilja, nežne lesne in mineralne note. V ustih je suho, z obilico kislin, srednjega telesa, intenzivnega kompleksnega okusa. Slano, okusno, mineralno, dolgo, odlično. Vino s karakterjem, ki jasno izrazi svoj izvor. Več.

Rebula, 2012, Kabaj (Goriška brda)

Barva je srednje poudarjena, jantarna. Cvetica je dozorela, po suhih figah, borovi smoli, cvetju, lesu. Lep splet dozorelih vonjav. V ustih je zelo suha, srednjega telesa, z zaznavnimi tanini, ki malček potegnejo za jezik, sicer pa zelo okusna. Izdelan slog »oranžne« rebule z daljšim pookusom. Več.

Rebula grace, 2011, Svetlik (Vipavska dolina)

Barva je globlja, jantarna. Cvetica je dozorela, lepa, skladna, ponudi balzamične tone po borovi smoli, suhem sadju, z notami po praženem. V ustih je suho, srednjega telesa, malček trpkasto, polnega okusa, slano, vztrajno. Izdelano, natančno. Z dolgim natančnim zaključkom. Visoka šola pridelave »oranžnih« vin. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...