7 tokajev po izboru Tonija Gomiščka

 
Članek Novice
31.03.2017 08:00
avtor

7 tokajev po izboru Tonija Gomiščka

Nekoč tokaj, začasno točaj, zdaj pa sauvignonasse oziroma zeleni sauvignon. Marsikateri vinar mu raje kot to ime nadene fantazijsko. Ali pa prvotno ime zapiše v nasprotni smeri, torej jakot.
7 tokajev po izboru Tonija Gomiščka
Foto: Aleš Beno

Po renskih rizlingih in zrelih rebulah je prišlo na vrsto vino nesrečnega imena – sauvignonasse, nekoč tokaj oziroma furlanski tokaj. Ker so vino tokai zaščitili Madžari, se od oktobra 2004 tokaj ne sme več prodajati pod tem imenom, čeprav sorta nima nikakršne zveze s sladkim vinom, ki ga pridelujejo na Madžarskem. Leta 2004 so našemu tokaju v Goriških brdih in Vipavski dolini nadeli ime točaj, vendar so imeli tudi h kompromisni rešitvi Madžari pripombe, tako da se odtlej ta udomačena lokalna briško-furlanska sorta pri nas večinoma imenuje sauvignonasse oziroma zeleni sauvignon. V zadnjem času vse več vinarjev uporablja tudi zapis tokaj v nasprotni smeri, torej jakot, česar se je domislil lani preminuli legendarni zamejski biodinamik Stanko Radikon.

Tokrat je v naš Vinski vodnik 2016 pokukal enogastronomski publicist Toni Gomišček in izbral pravljičnih sedem tokajev. »Izbor sem naredil z željo, da se prikaže raznolikost, ki jo ta sorta lahko doseže v naših krajih, kjer jo gojijo predvsem v Brdih, čeprav jo najdemo tudi v Vipavski dolini in na Krasu. Nesporno je bližnji sorodnik sauvignona, njegov malo bolj grobi brat, ki pa se ravno zaradi tega idealno spaja s tisto kulinariko, ki jo prepoznamo kot domačo, tradicionalno. Sam ga najraje kombiniram s pršutom in mineštrami. Tudi pri belem mesu ali svinjskem vratu na žaru se lepo obnese. Ali pa z zelenjavnimi frtaljami. Skratka, to je vino, ki prija predvsem v pomladno-poletnem času,« je povedal Gomišček.  

Kot z vsako udomačeno sorto, če že ne čisto domačo, se naši vinarji tudi pri nekdanjem furlanskem tokaju trudijo dokazati, da je primeren za najrazličnejše tipologije vin, čeprav se v glavnem uveljavlja na relaciji med svežim in zrelim, tudi maceriranim vinom. »Vsaj za zdaj ne poznam nikogar, ki bi iz tokaja pridelal penino, pa tudi ne sladko vino iz sušenega grozdja, čeprav je bil tokaj, kot sporoča zgodovina, prinesen v naše kraje prav z namenom, da bi pariral sauternesu, malagi in tokaiu,« je dodal pripravljavec tokratnega izbora.

Preverite torej 7 tokajev po izboru Tonija Gomiščka. Vina so razvrščena po abecednem vrstnem redu.

Jakot, 2015, Blažič

Barva je nežna limonasto rumena z zlatimi odtenki. Cvetica je pikantna, zeliščna, sadna, široka, sprva malce zaprta. V ustih je suho, srednjega telesa, s srednje poudarjenimi zrelimi kislinami. Okusno, z masleno teksturo, zeliščno, z daljšim pookusom. Več.

Zeleni sauvignon, 2015, Cigoj

Barva je nežna zlatorumena. Cvetica je mladostna, zelo aromatična, malček zabrisana, z obilo cvetnih zaznav (jasmin, lipa), citrusov (grenivka) in breskev. Kanček nasilna. V ustih z nekaj ostanka sladkorja, zelo visoke kisline, srednjega telesa. Breskve, pomaranče, precej eksotično. Več.

Ravan, 2012, Kabaj

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je dozorela, poudarjeno razkošna. Suha trava, suha zelišča, med, limona, smrekovi vršički, meta. V ustih je zelo suho, kisline so dokaj visoke, zrele. Srednjega do lažjega telesa. Zelo lepo dozorel, dokaj kompleksen sauvignonasse. Več.

Sauvignonasse, 2015, Marjan Simčič

Barva je nežna zlatorumena. Cvetica je srednje poudarjena, s kompleksnostjo, ki je redko videna pri tej sorti. Zelo prefinjene zaznave. Če je sauvignonasse običajno zeliščen, je tale pikanten in saden. Suho, v ustih lažjega telesa, a polnejšega okusa, srednjih kislin. Več.

Gusto, 2015, Mavrič

Barva je nežna limonasto zelenkasta. Cvetica je srednje poudarjena, mladostna, zeliščna, po listih paradižnika, sprva precej zaprta. V ustih je suho, karakter ostaja sorten, zeliščen, pikanten. Lep, pikanten, enostavnejši sauvignonasse. Vse na mestu. Več.

Gredič, 2015, Movia (Goriška brda)

Barva je nežna zlatorumena. Cvetica? Če je kaj zvezda stalnica na nebu, potem je to vonj Grediča. Klasičen »tokaj« z vonjem po suhih zeliščih, pri Movii pa še z nežno noto po maslu, kvasu, vanilji, lesu, zrelih rumenih sadežih. Fin, pester nos. V ustih je suho, z živahnimi zrelimi kislinami, srednjega telesa, obilico okusa. Več.

Soreli, 2015, Piro

Barva je nežna zelenkasto rumena. Cvetica je poudarjena, mladostna, sočna, sadna, pestra, sortno odlično profilirana. Nekaj suhih zelišč, zrelega rumenega sadja. V ustih je suho, kisline so nižje, krepkega telesa z oljnato teksturo. Aromatični profil v ustih je razkošen in fin. Več.

Ne spreglejte: Po sledeh furlanskega tokaja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...