V Slovenijo končno prihajajo Michelinove zvezdice!

 
Članek S hrano
29.03.2017 15:32
avtor

V Slovenijo končno prihajajo Michelinove zvezdice!

Iz dneva v dan boljše vesti za slovensko enogastronomijo: v Slovenijo namreč prihaja Michelinov vodnik oziroma rdeča biblija, kot tudi imenujejo ta najstarejši in najvplivnejši vodnik po restavracijah in hotelih po svetu.
V Slovenijo končno prihajajo Michelinove zvezdice!
Chef Uroš Fakuč iz restavracije Dam napoveduje, da bodo Michelinovi inšpektorji v naših restavracijah začeli posedati v roku leta in pol, morda dveh let.
Foto: Jure Makovec

Potem ko smo včeraj poročali, da se je Hiša Franko, v kateri kraljuje kuharska zvezdnica Ana Roš, uvrstila med sto najboljših restavracij na svetu po izboru World's 50 Best Restaurants, je danes prišla nova razveseljiva vest za slovensko enogastronomijo: v Slovenijo prihaja Michelinov vodnik oziroma rdeča biblija, kot tudi imenujejo ta najstarejši in najvplivnejši vodnik po restavracijah in hotelih na svetu.

V švicarskem Luzernu, kjer se je včeraj končal 15. mednarodni kongres JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe), združenja mladih evropskih chefov, je mednarodni direktor Michelinovega vodnika Michael Ellis kot gost v pozdravnem nagovoru med drugim povedal, da je letos vodnik prišel na Hrvaško, naslednja pa bo na vrsti Slovenija.

Obljuba, ki se ne more snesti

»Direktor rdečega Michelinovega vodnika je to izjavil na gala večerji pred 400 ljudmi. To pomeni, da bo verjetno moral držati besedo. Letos verjetno še ne bo k nam Michelinovih inšpektorjev, v roku leta in pol, morda dveh let, pa pričakujem prve obiske,« je napovedal chef Uroš Fakuč iz novogoriške restavracije Dam, sicer tudi predsednik JRE Slovenija.

Fakuč pravi, da novica pomeni dodaten izziv in motivacijo za vsakega vrhunskega slovenskega kuharskega mojstra, hkrati pa bo tako Slovenija postavljena na kulinarični zemljevid. In na kaj je Fakuč sam pomislil, ko je slišal novico? Se bo že danes začel pripravljati na obisk najbolj zaželenih inšpektorjev na svetu? »Sam sem na to pripravljen že od nekdaj,« se je zasmejal. »Vsi si potihoma želimo zvezdic in se v nekem smislu ves čas pripravljamo na ta trenutek. Vsak, ki je pošten, bo tako povedal,« je dodal.  

Po besedah Fakuča sicer ne gre pričakovati, da se bodo slovenske restavracije takoj po prihodu Michelina kar vsevprek okitile z zvezdicami, a sčasoma se bo vzpostavil standard. In Fakuč meni, da je vsaj deset restavracij že danes zrelih za te najbolj čislane kuharske oznake. »Ana Roš sicer pravi, da jih je 20, sam sem malce skromnejši,« se je pridušal.

Tomaž Kavčič najbolj inovativen evropski chef

V Švicarskem Luzernu na kongresu JRE pa je slovenka kulinarika prejela tudi novo veliko priznanje. Kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki domuje na Dvorcu Zemono nad Vipavo, je bil namreč razglašen za najbolj inovativnega evropskega chefa. »Vsaka država, članica JRE, je predlagala svoje kandidate. Med vsemi je dobil Tomi največ glasov, kar je lep uspeh in veliko priznanje,« je poudaril predsednik slovenskega združenja JRE.

Preberite še: Ana Roš kuha v eni od sto najboljiših restavracij na svetu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...