7 najlepših sauvignonov

 
Članek Novice
14.04.2017 14:09
avtor

7 najlepših sauvignonov

Iz našega Vinskega vodnika 2016 smo pred velikonočnimi prazniki potegnili najlepše sauvignone, ki so lahko hkrati tudi uvertura k prihajajočemu prazniku sauvignona na Ptuju.
7 najlepših sauvignonov
Foto: Aleš Beno

Po renskih rizlingih, zrelih rebulah, sauvignonassu, nekoč tokaju, in venčku ekološko pridelanih vin je prišel na vrsto še šopek sedmih najlepših sauvignonov, ki jih je iz našega Vinskega vodnika 2016 izbrala vinoljubka, piska o vinu in aktivna blogarka Staša Cafuta Trček. "Sauvignon je sorta, ki zmeraj prija; ob vsakem trenutku, ob vsaki hrani in v vsaki družbi. Pa tudi, ko je človek sam s sabo. Izbira je velika. Vse je odvisno od našega razpoloženja. Osebno mi en dan prija divji, mladi sauvignon, naslednji dan pa se prileže zorjen, 'na' črni ribez. Takšen je tudi moj izbor," je povedala Cafuta Trčkova, ki bo čez dober mesec dni koordinirala praznik sauvignonov, torej 3. mednarodni festival Salon sauvignon.

Zgodil se bo v soboto, 20. maja, v Dominikanskem samostanu na Ptuju, na njem pa se bo pokušalo več kot sto različnih sauvignonov. Poleg slovenskih bodo navzoči tudi pridelovalci sauvignona iz Avstrije, Srbije, Romunije, Madžarske, Moldavije, z Nove Zelandije, iz Kalifornije in Francije. Več si lahko preberete TUKAJ.

"Simon Druzovič, ki prideluje vina na obronkih Slovenskih goric, je lahko zelo prijetno presenečenje za tiste, ki še ga ne poznajo. Vina so odlična, cena in kakovost pa 'fer'. Njegov sauvignon izžareva na vonju štajersko noto bezga. Pod Kobalovim sauvignonom je podpis Haloz. Vinar stavi na rastišče, ki ga ponuja ta del Štajerske Slovenije – lapornata tla in (neprijazna) strmina vinogradov. Zanut sauvignon bi moral pokusiti vsak ljubitelj vin, kaj šele ljubitelj sauvignonov. Borutu je s selekcioniranjem avtohtonih kvasovk v svojem vinogradu uspelo vplivati na značilen 'štih' sauvignona, ki ga človek težko opiše. Vina iz kleti Lepa vida so vsa po vrsti zeliščna in tudi pri sauvignonu je vonj po zeliščih lepo razvit. Na slepo sicer ne bi uganila, za katero sorto gre. Alešev sauvignon iz kleti Movia spominja na zvrst veliko belo. Zato ga kličem kar veliki primorski sauvignon. Družina Gross z Avstrijske Štajerske je pred leti 'zajahala' Haloze. Tako kot prej omenjeni Bojan Kobal vidijo v Halozah neprecenljiv potencial, ki bo v prihodnjih 20 letih vstal kot feniks iz pepela in se dvignil na prepoznavni zemljevid svetovne vinske scene. Grossov sauvignon je tipično lapornat, eni pravijo temu mineralen, drugi slan. Sauvignon opoka od Marjana Simčiča ... Tega si človek pusti za konec. Za vrhunec," je svoj izbor pokomentirala Staša Cafuta Trček.

Preverite torej sedem najlepših sauvignonov, ki so navedeni po abecednem vrstnem redu! 

Sisi sauvignon, 2015, Vinarstvo Druzovič (Štajerska Slovenija)

Barva je zelo nežna limonasta z zelenkastimi odtenki. Cvetica je pestra, sortno natančna, po limonah, grenivkah, tudi po tropskih sadežih, malce sočen, iz zrelega grozdja. Vino je suho, srednjega telesa, z višjimi kislinami, nežno raztopljeni mehurčki ogljikovega dioksida poskrbijo za svežino. Več.

Colles, 2013, Gross (Štajerska Slovenija)

Vino je nežne zlato rumene barve. Cvetica je diskretna, izjemno subtilna, pestra, dozorela. Nevešč pivec se bo vprašal, kje je sortnost sauvignona, pozoren vinoljub pa bo našel kosmulje, mango, med, marelice, fino prepletene v enovito cvetico. V ustih je suho, lažjega telesa, z oljnato teksturo, visokimi kislinami in obilico okusa. Več.

Sauvignon, 2015, Kobal Wines

Barva je nežna limonasto rumena. Cvetica je sortno jasna, srednje poudarjena, pestra, po paradižnikovih listih, papriki, timijanu, limoni, cimetu in sočnih rumenih sadežih. Iz zelo zrelega grozdja. V ustih je suho, srednjih kislin, krepkejšega telesa, izrazitejšega okusa, nekoliko toplo. Martin Krpan med sauvignoni. Več.

Sauvignon, 2015, Lepa Vida (Vipavska dolina)

Barva je nežna, zlato rumena. Cvetica je sicer simpatična, po suhih zeliščih, za sorto precej zadržana. V ustih je suho, s kančkom sladkorja ter s kar nekaj intenzivnosti in ne najdaljšim pookusom. Urejen, malce manjši sauvignon, ki bolj igra na telo in strukturo kot na aromo. Več.

Sauvignon opoka, 2013, Marjan Simčič (Goriška brda)

Barva je globlja zlato rumena. Cvetica je nežnejša, večslojna, filigranska, fina, zelo natančna. V ustih je suho, krepkejše, elegantno, z lepim nabojem, oljnato teksturo. Zdaj se šele začne. Z obilico okusa, podrobnostmi, slano mineralno z rdečo nitjo, ki se imenuje sauvignon. Daljše, toplo, vseprisotno. Več.

Sauvignon, 2014, Movia (Goriška brda)

Barva je srednje poudarjena zlato rumena. Cvetica je intenzivnejša, po vanilji, dišavah, papaji, sočnih rumenih sadežih, meti, timijanu, suhih zeliščih, rži. V ustih je suho, živahnih kislin, srednjega telesa. Pestrost arom iz cvetice se ponovi v ustih. Elegantno, zrelo, fino, sortnost ni na prvem mestu. Več.

Sauvignon, 2014, Zanut (Goriška brda)

Barva je srednje globoka, zlato rumena. Cvetica ponuja tako sočne rumene sadeže kot suha zelišča, bezeg, malce zaprt. V ustih je zelo suh, živahnih kislin, okus v ustih je nekoliko manj intenziven, a sortno lepo definiran. Z daljšim pookusom. Lep okusen sauvignon, ki je še vedno v dobri formi. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Janez Bratovž: Boljše, da imaš jadranske sardele kot pa kovača iz Senegala

Pionir slovenske visoke kulinarike pravi, da je osnovna sestavina stoodstotno najpomembnejša. Če imaš dobro sestavino, poudarja, ni...

VINO
Tema
Robert Gorjak Tema Premierno: Vinski vodnik 2017

Vas zanima, kaj se vinskega dogaja v deželi tej? Pred nami je nova, druga izdaja vinskega vodnika O vinu, edinega relevantnega kataloga...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Movia že osmič med sto najboljšimi vinskimi kletmi na svetu

Aleš Kristančič: Veliko lažje je priti na vrh kot na njem obstati, podobno kot v muziki ali športu. Bolj ko si znan, bolj si pod...

VINO
Novice
Petra Šubic Novice Vina Verus – zgodba o uspehu treh družinskih vinogradnikov

Pridelajo sto tisoč litrov vina na leto, izvozijo ga skoraj 80 odstotkov, v novi kleti bodo pridelek podvojili.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Odmev na vino tedna: Nekateri amaroneji so skoraj brez ostanka sladkorja!

Naš sodelavec Primož Štajer pojasnjuje, kako sta v Benečiji (Veneto) nastali vini recioto in amarone in kako so se skozi leta...

VINO
S hrano
Redakcija O vinu S hrano Atelje: Prva Rezidenca navdušila predvsem mlade

Dva mlada chefa, Jorg Zupan in Luka Košir, sta navdušila, naravna vina pa tudi!

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Robert Gorjak: Slovenska vina višjega cenovnega razreda so vredna svojega denarja

Za naše spletno mesto O vinu je Robert Gorjak že drugo leto zapored pripravili vinski vodnik, ki bo izšel v teh dneh, spisal pa je tudi...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice 7 vipavskih po izboru Janeza Bratovža

Vina iz Vinskega vodnika 2017, ki jih chef Janez Bratovž priporoča k svojim degustacijskim menijem.