7 najlepših sauvignonov

 
Članek Novice
14.04.2017 14:09
avtor

7 najlepših sauvignonov

Iz našega Vinskega vodnika 2016 smo pred velikonočnimi prazniki potegnili najlepše sauvignone, ki so lahko hkrati tudi uvertura k prihajajočemu prazniku sauvignona na Ptuju.
7 najlepših sauvignonov
Foto: Aleš Beno

Po renskih rizlingih, zrelih rebulah, sauvignonassu, nekoč tokaju, in venčku ekološko pridelanih vin je prišel na vrsto še šopek sedmih najlepših sauvignonov, ki jih je iz našega Vinskega vodnika 2016 izbrala vinoljubka, piska o vinu in aktivna blogarka Staša Cafuta Trček. "Sauvignon je sorta, ki zmeraj prija; ob vsakem trenutku, ob vsaki hrani in v vsaki družbi. Pa tudi, ko je človek sam s sabo. Izbira je velika. Vse je odvisno od našega razpoloženja. Osebno mi en dan prija divji, mladi sauvignon, naslednji dan pa se prileže zorjen, 'na' črni ribez. Takšen je tudi moj izbor," je povedala Cafuta Trčkova, ki bo čez dober mesec dni koordinirala praznik sauvignonov, torej 3. mednarodni festival Salon sauvignon.

Zgodil se bo v soboto, 20. maja, v Dominikanskem samostanu na Ptuju, na njem pa se bo pokušalo več kot sto različnih sauvignonov. Poleg slovenskih bodo navzoči tudi pridelovalci sauvignona iz Avstrije, Srbije, Romunije, Madžarske, Moldavije, z Nove Zelandije, iz Kalifornije in Francije. Več si lahko preberete TUKAJ.

"Simon Druzovič, ki prideluje vina na obronkih Slovenskih goric, je lahko zelo prijetno presenečenje za tiste, ki še ga ne poznajo. Vina so odlična, cena in kakovost pa 'fer'. Njegov sauvignon izžareva na vonju štajersko noto bezga. Pod Kobalovim sauvignonom je podpis Haloz. Vinar stavi na rastišče, ki ga ponuja ta del Štajerske Slovenije – lapornata tla in (neprijazna) strmina vinogradov. Zanut sauvignon bi moral pokusiti vsak ljubitelj vin, kaj šele ljubitelj sauvignonov. Borutu je s selekcioniranjem avtohtonih kvasovk v svojem vinogradu uspelo vplivati na značilen 'štih' sauvignona, ki ga človek težko opiše. Vina iz kleti Lepa vida so vsa po vrsti zeliščna in tudi pri sauvignonu je vonj po zeliščih lepo razvit. Na slepo sicer ne bi uganila, za katero sorto gre. Alešev sauvignon iz kleti Movia spominja na zvrst veliko belo. Zato ga kličem kar veliki primorski sauvignon. Družina Gross z Avstrijske Štajerske je pred leti 'zajahala' Haloze. Tako kot prej omenjeni Bojan Kobal vidijo v Halozah neprecenljiv potencial, ki bo v prihodnjih 20 letih vstal kot feniks iz pepela in se dvignil na prepoznavni zemljevid svetovne vinske scene. Grossov sauvignon je tipično lapornat, eni pravijo temu mineralen, drugi slan. Sauvignon opoka od Marjana Simčiča ... Tega si človek pusti za konec. Za vrhunec," je svoj izbor pokomentirala Staša Cafuta Trček.

Preverite torej sedem najlepših sauvignonov, ki so navedeni po abecednem vrstnem redu! 

Sisi sauvignon, 2015, Vinarstvo Druzovič (Štajerska Slovenija)

Barva je zelo nežna limonasta z zelenkastimi odtenki. Cvetica je pestra, sortno natančna, po limonah, grenivkah, tudi po tropskih sadežih, malce sočen, iz zrelega grozdja. Vino je suho, srednjega telesa, z višjimi kislinami, nežno raztopljeni mehurčki ogljikovega dioksida poskrbijo za svežino. Več.

Colles, 2013, Gross (Štajerska Slovenija)

Vino je nežne zlato rumene barve. Cvetica je diskretna, izjemno subtilna, pestra, dozorela. Nevešč pivec se bo vprašal, kje je sortnost sauvignona, pozoren vinoljub pa bo našel kosmulje, mango, med, marelice, fino prepletene v enovito cvetico. V ustih je suho, lažjega telesa, z oljnato teksturo, visokimi kislinami in obilico okusa. Več.

Sauvignon, 2015, Kobal Wines

Barva je nežna limonasto rumena. Cvetica je sortno jasna, srednje poudarjena, pestra, po paradižnikovih listih, papriki, timijanu, limoni, cimetu in sočnih rumenih sadežih. Iz zelo zrelega grozdja. V ustih je suho, srednjih kislin, krepkejšega telesa, izrazitejšega okusa, nekoliko toplo. Martin Krpan med sauvignoni. Več.

Sauvignon, 2015, Lepa Vida (Vipavska dolina)

Barva je nežna, zlato rumena. Cvetica je sicer simpatična, po suhih zeliščih, za sorto precej zadržana. V ustih je suho, s kančkom sladkorja ter s kar nekaj intenzivnosti in ne najdaljšim pookusom. Urejen, malce manjši sauvignon, ki bolj igra na telo in strukturo kot na aromo. Več.

Sauvignon opoka, 2013, Marjan Simčič (Goriška brda)

Barva je globlja zlato rumena. Cvetica je nežnejša, večslojna, filigranska, fina, zelo natančna. V ustih je suho, krepkejše, elegantno, z lepim nabojem, oljnato teksturo. Zdaj se šele začne. Z obilico okusa, podrobnostmi, slano mineralno z rdečo nitjo, ki se imenuje sauvignon. Daljše, toplo, vseprisotno. Več.

Sauvignon, 2014, Movia (Goriška brda)

Barva je srednje poudarjena zlato rumena. Cvetica je intenzivnejša, po vanilji, dišavah, papaji, sočnih rumenih sadežih, meti, timijanu, suhih zeliščih, rži. V ustih je suho, živahnih kislin, srednjega telesa. Pestrost arom iz cvetice se ponovi v ustih. Elegantno, zrelo, fino, sortnost ni na prvem mestu. Več.

Sauvignon, 2014, Zanut (Goriška brda)

Barva je srednje globoka, zlato rumena. Cvetica ponuja tako sočne rumene sadeže kot suha zelišča, bezeg, malce zaprt. V ustih je zelo suh, živahnih kislin, okus v ustih je nekoliko manj intenziven, a sortno lepo definiran. Z daljšim pookusom. Lep okusen sauvignon, ki je še vedno v dobri formi. Več.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...