Aplikacija, ki optimizira delo v vinogradu in poceni pridelavo grozdja

 
Članek Novice
22.08.2017 08:00

Aplikacija, ki optimizira delo v vinogradu in poceni pridelavo grozdja

Mlada ekipa iz Gornje Radgone je aplikacijo eVineyard razvila s ciljem pomagati vinogradnikom pri prehodu v do okolja bolj prijazno pridelavo kakovostnejšega grozdja tako, da je ta ekonomsko smiselna.
Aplikacija, ki optimizira delo v vinogradu in poceni pridelavo grozdja

Pametne tehnologije se tudi v kmetijstvu prebijajo v ospredje. A ker so predrage in pogosto težko razumljive, se veliko zlasti manjših pridelovalcev ne odloča zanje. Tričlanska ekipa iz radgonskega podjetja Elmitel pa želi sodobne rešitve, ki temeljijo na internetu in senzoriki, približati malim vinogradnikom. »Pri delu jim poskušamo pomagati tako, da zanje od decembra 2014 razvijamo cenovno dostopno in čim bolj uporabno aplikacijo, s katero bodo lahko pametno in po svoji meri vodili svoj vinograd,« pravi vodja ekipe Matic Šerc.

Aplikacija eVineyard, ki optimizira škropljenje in druga opravila v vinogradu, pridelavo grozdja vinogradnikom poceni za 80 do 120 evrov na hektar. Večje vinogradništvo, ki na primer obdeluje 200 hektarjev vinogradov, pa lahko prihrani od 16 tisoč evrov na leto. Za zdaj ima mlada ekipa iz Gornje Radgone nekaj sto uporabnikov v desetih državah. Poleg v Evropi so navzoči tudi v Novi Zelandiji, Avstraliji, Argentini in Kanadi.

In po čem se njihova aplikacija razlikuje od drugih? Šerc pravi, da je na trgu resda že nekaj podobnih aplikacij, a prav njihova naj bi opravila v vinogradu čim bolj celostno optimizirala. Z eVineyardom si vinogradnik poenostavi in podkrepi odločanje o tem, kdaj kaj početi. Glede na značilnosti posameznega vinograda ali cone vinograda si lahko med drugim optimizira čas in količino škropljenja. S tem si zniža stroške pridelave in poveča zaslužek, ker lažje pridela bolj kakovostno grozdje.

Z nadgrajeno aplikacijo zmagali v Bratislavi

Najprej so mladci iz podjetja Elmitel ponudili v uporabo osnovno različico aplikacije eVineyard, s katero lahko vinogradnik z nekaj kliki dobi zemljevid svojih vinogradov, si preprosto sestavi načrt opravil, dobi pregled nad podatki o vremenu, hkrati pa nasvete in priporočila o škropljenju. V drugi fazi pa so eVineyard nadgradili tako, da aplikacija vinogradniku omogoči optimizacijo tudi drugih opravil v vinogradu.

Z nadgrajeno aplikacijo eVineyard, s katero so predstavili nekaj rešitev oziroma funkcij, zanimivih predvsem za večje pridelovalce, pa so konec prejšnjega leta zmagali tudi na tekmovanju SAP HCP Challenge v Bratislavi za najboljšo rešitev iz oblaka. V aplikacijo so vnesli zemljevide lokacij, načrt dela, vremenske podatke, napotke za vinogradnike in drugo, kar vinogradnikom omogoča takojšen vpogled v stanje vinograda. Rešitev na podlagi algoritmov vinogradniku svetuje o potrebnih opravilih vso sezono. »Vinogradnikom ni treba več ugibati, kdaj naj namakajo, škropijo in oberejo trto,« je razložil vodja mlade ekipe eVineyard Matic Šerc.

Za povprečen slovenski vinograd 250 evrov

Cena aplikacije je odvisna od velikosti vinograda in tega, katere funkcionalnosti želijo vinogradniki uporabljati. Za osnovno uporabo aplikacije bodo malim vinogradništvom zaračunali 75 evrov na leto, kar je malo glede na prihranek, ki jim ga obljubljajo. »Za slovenske razmere srednje velik vinograd se cena programske opreme začne pri 250 evrih na leto, medtem ko so senzorji, s katerimi je povezljiva, dražji. Rešitev lahko ponudimo tudi največjim pridelovalcem, zanje imamo tudi nekaj zelo uporabnih dodatnih funkcij,« je povedal Šerc.

Pilotno postavitev nadgrajene aplikacije eVineyard so lani uspešno preizkusili v vinski kleti v Španiji, odtlej pa so pridobili kar nekaj novih strank in razširili aktivnost pri starih partnerjih. »Na začetku smo imeli tudi zastonjsko različico, da smo preverili, ali obstaja za našo rešitev zanimanje na trgu in kako se bodo vinogradniki nanjo odzvali. Zdaj je aplikacija na voljo samo za plačilo,« je pojasnil vodja tričlanske ekipe iz Gornje Radgone.

Njihov cilj je, poudarja Šerc, pomagati vinogradnikom pri prehodu v do okolju bolj prijazno pridelavo kakovostnejšega grozdja tako, da je ta ekonomsko smiselna. »Poleg optimizacije škropljenja aplikacija pomaga tudi pri izdelavi papirologije in evidenc, ki jih vinogradniki potrebujejo, na primer, za vključitev v ukrepe integrirane ali ekološke pridelave,« je sklenil sogovornik.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Mateja Gravner: Želeni rezultat v vinogradih je botritis

Pogovarjali smo se z Matejo Gravner, ki v zadnjih letih pomeni most med slavno kletjo iz Oslavja in njenim občinstvom.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Čompi s slovenskimi rdečimi velikani

Pri spletnem mestu O vinu pripravljamo dogodek z naslovom "10 veličastnih rdečin na slepo", na katerem se bomo v Okrepčevalnici Čompa...

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža Kulinarični dogodek leta v Sloveniji navdušil svetovne zvezdnike

Po velikem uspehu štiridnevnega Evropskega simpozija hrane, ki je potekal v Ljubljani in na Krvavcu, so organizatorji in udeleženci že...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano San Rocco: Avtentično istrsko doživetje

Mladi istrski chef Teo Fernetich iz restavracije San Rocco pravi, da je bil ključ do njihovega uspeha negovanje tradicionalne istrske...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Modra frankinja je modri pinot vzhodne Evrope

O modri frankinji, slovenski rdeči sorti prihodnosti, smo se pogovarjali s strokovnjakoma Katjo Šuklje in Guillaumom Antalickom.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Pét-nat osvojil ljubitelje penečih se vin

V svetu so čedalje bolj priljubljena peneča se vina, pridelana po metodi pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel...