Aplikacija, ki optimizira delo v vinogradu in poceni pridelavo grozdja

 
Članek Novice
22.08.2017 08:00

Aplikacija, ki optimizira delo v vinogradu in poceni pridelavo grozdja

Mlada ekipa iz Gornje Radgone je aplikacijo eVineyard razvila s ciljem pomagati vinogradnikom pri prehodu v do okolja bolj prijazno pridelavo kakovostnejšega grozdja tako, da je ta ekonomsko smiselna.
Aplikacija, ki optimizira delo v vinogradu in poceni pridelavo grozdja

Pametne tehnologije se tudi v kmetijstvu prebijajo v ospredje. A ker so predrage in pogosto težko razumljive, se veliko zlasti manjših pridelovalcev ne odloča zanje. Tričlanska ekipa iz radgonskega podjetja Elmitel pa želi sodobne rešitve, ki temeljijo na internetu in senzoriki, približati malim vinogradnikom. »Pri delu jim poskušamo pomagati tako, da zanje od decembra 2014 razvijamo cenovno dostopno in čim bolj uporabno aplikacijo, s katero bodo lahko pametno in po svoji meri vodili svoj vinograd,« pravi vodja ekipe Matic Šerc.

Aplikacija eVineyard, ki optimizira škropljenje in druga opravila v vinogradu, pridelavo grozdja vinogradnikom poceni za 80 do 120 evrov na hektar. Večje vinogradništvo, ki na primer obdeluje 200 hektarjev vinogradov, pa lahko prihrani od 16 tisoč evrov na leto. Za zdaj ima mlada ekipa iz Gornje Radgone nekaj sto uporabnikov v desetih državah. Poleg v Evropi so navzoči tudi v Novi Zelandiji, Avstraliji, Argentini in Kanadi.

In po čem se njihova aplikacija razlikuje od drugih? Šerc pravi, da je na trgu resda že nekaj podobnih aplikacij, a prav njihova naj bi opravila v vinogradu čim bolj celostno optimizirala. Z eVineyardom si vinogradnik poenostavi in podkrepi odločanje o tem, kdaj kaj početi. Glede na značilnosti posameznega vinograda ali cone vinograda si lahko med drugim optimizira čas in količino škropljenja. S tem si zniža stroške pridelave in poveča zaslužek, ker lažje pridela bolj kakovostno grozdje.

Z nadgrajeno aplikacijo zmagali v Bratislavi

Najprej so mladci iz podjetja Elmitel ponudili v uporabo osnovno različico aplikacije eVineyard, s katero lahko vinogradnik z nekaj kliki dobi zemljevid svojih vinogradov, si preprosto sestavi načrt opravil, dobi pregled nad podatki o vremenu, hkrati pa nasvete in priporočila o škropljenju. V drugi fazi pa so eVineyard nadgradili tako, da aplikacija vinogradniku omogoči optimizacijo tudi drugih opravil v vinogradu.

Z nadgrajeno aplikacijo eVineyard, s katero so predstavili nekaj rešitev oziroma funkcij, zanimivih predvsem za večje pridelovalce, pa so konec prejšnjega leta zmagali tudi na tekmovanju SAP HCP Challenge v Bratislavi za najboljšo rešitev iz oblaka. V aplikacijo so vnesli zemljevide lokacij, načrt dela, vremenske podatke, napotke za vinogradnike in drugo, kar vinogradnikom omogoča takojšen vpogled v stanje vinograda. Rešitev na podlagi algoritmov vinogradniku svetuje o potrebnih opravilih vso sezono. »Vinogradnikom ni treba več ugibati, kdaj naj namakajo, škropijo in oberejo trto,« je razložil vodja mlade ekipe eVineyard Matic Šerc.

Za povprečen slovenski vinograd 250 evrov

Cena aplikacije je odvisna od velikosti vinograda in tega, katere funkcionalnosti želijo vinogradniki uporabljati. Za osnovno uporabo aplikacije bodo malim vinogradništvom zaračunali 75 evrov na leto, kar je malo glede na prihranek, ki jim ga obljubljajo. »Za slovenske razmere srednje velik vinograd se cena programske opreme začne pri 250 evrih na leto, medtem ko so senzorji, s katerimi je povezljiva, dražji. Rešitev lahko ponudimo tudi največjim pridelovalcem, zanje imamo tudi nekaj zelo uporabnih dodatnih funkcij,« je povedal Šerc.

Pilotno postavitev nadgrajene aplikacije eVineyard so lani uspešno preizkusili v vinski kleti v Španiji, odtlej pa so pridobili kar nekaj novih strank in razširili aktivnost pri starih partnerjih. »Na začetku smo imeli tudi zastonjsko različico, da smo preverili, ali obstaja za našo rešitev zanimanje na trgu in kako se bodo vinogradniki nanjo odzvali. Zdaj je aplikacija na voljo samo za plačilo,« je pojasnil vodja tričlanske ekipe iz Gornje Radgone.

Njihov cilj je, poudarja Šerc, pomagati vinogradnikom pri prehodu v do okolju bolj prijazno pridelavo kakovostnejšega grozdja tako, da je ta ekonomsko smiselna. »Poleg optimizacije škropljenja aplikacija pomaga tudi pri izdelavi papirologije in evidenc, ki jih vinogradniki potrebujejo, na primer, za vključitev v ukrepe integrirane ali ekološke pridelave,« je sklenil sogovornik.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...

VINO
Novice
Jože Rozman Novice Devetič v čast modre frankinje

Na gradu Sevnica smo obiskali tradicionalni festival, posvečen slovenski avtohtoni sorti.