Večerja pod zvezdami: sproščeno, poučno ... nepozabno!

 
Članek Reportaža
05.07.2017 08:00
avtor

Večerja pod zvezdami: sproščeno, poučno ... nepozabno!

V sodelovanju s Hoteli Bernardin smo spravili pod streho nepozabno večerjo v restavraciji Barka, St. Bernardin Resort, na kateri smo poleg vrhunskih jedi chefa Aleša Grašiča pokušali in razpravljali o vinih iz vinskih kleti Korenika & Moškon in Guerila. 
Večerja pod zvezdami: sproščeno, poučno ... nepozabno!
Foto: Aleš Beno

Kako je, ko se združita vrhunska primorska vinarja z vrhunskim primorskim kuharjem? Vrhunsko. Da pa nam ne boste prisiljeni verjeti le na besedo, si oglejte nekaj fotografij in preberite, s kakšnimi vinskimi in kuharskimi mojstrovinami smo uživali pod zvezdami v restavraciji Barka Hotelov Bernardin ... in, jasno, zraven razpravljali z vinarjema Martinom Gruzovinom (Guerila) in Matejem Koreniko (Korenika & Moškon), ki jima je jezik, seveda ob pomoči njunih vin in gostov, razvezal urednik spletnega mesta O vinu Vanja Alič.

Začeli smo – le kako bi drugače? – z jastogovim repom s praženimi mandlji, timijanom, istrskim česnom in srčkom artičok. Mojstra vina sta zraven priporočila gureilo rose, letnik 2015, ter zvrst tris iz kleti Korenika & Moškon, pridelano v istem letniku. Obe vini in vsa nadaljnja, ki smo jih srebali, so bila pridelana po biodinamičnih načelih. »Okusi so drugačni. Morda vam bodo celo všeč,« se je namuznil Gruzovin iz Vipavske doline. Korenika, domačin iz Kort, je dodal, da so začeli že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, s sedmimi hektarji, danes jih obdelujejo 25. Kar pomeni, da so eni večjih slovenskih družinskih vinarjev. "Seveda je stil vina precej drugačen kot na začetku." Pa se biodinamična pridelava pozna na okusu? So vina zdaj boljša? »Jah, boljše ali slabše, ne vem. Gre za stvar okusa. So pa vina zagotovo drugačna, kot so bila.«

Nadaljevali smo z dimljenim tunovim medaljonom z aromo rožmarina in poprove mete, melonino kremo ... Zraven smo pili Guerilin zelen (2015), torej avtohotono sorto iz Vipavske doline, in malvazijo (2015) Korenika & Moškon. "Vina pridelujemo brez človeškega posiljevanja. V vinu se čutijo vplivi, ki jih ne moremo uravnavati. Tudi luna vpliva na vino, ne le na plimo in oseko. Vračamo se, kjer smo že bili. Ne uporabljamo umetnih gnojil, znanost pa nas gleda kot na šamane in homeopate," je razložil Gruzovin. Da, že včasih so sledili luni. "Nono mi je povedal, da je moj tata škropil trte, ko je padal dež. Kako to, če pa dež vse spere? Stvar ni povezana z dežjem. Škropiš pač takrat, ko je polna luna – četudi pada dež! Polna luna namreč dviguje glivice iz zemlje navzgor, in ko so škropili, so preprečili njihov napad," je pojasnil Korenika, ki pa priznava, da ni bilo lahko prodreti z biodinamiko. "Najprej smo izgubili 80 odstotkov trga – ker so bila vina pač drugačna. Zame sicer boljša, a za mnoge čudna," se je zasmejal Korenika, ki sicer zdaj proda prav vsa vina – ljudje so jih sprejeli in niso več "čudna".

Sledila je pesina rižota z jadranskimi škampi, školjkami ter osočnikom. Zraven smo pili spet malvazijo, a tokrat Guerilino, letnik 2015, ter zvrst sulne iz vinske zakladnice Korenika & Moškon. Vini sta si bili precej različni, čeprav sta ju vinarja (Gruzovin je celo sommelier tretje stopnje!) izbrala za isto jed. Po lastnih besedah sta malce tvegala. In – hvala bogu, da sta. Korenikovo vino sulne (2007) je oranžna zvrst malvazije, sivega pinota in chardonnaya. Vino je bilo macerirano kar 30 dni. Zanimiva pa je zgodba, kako je vino dobilo ime. »Veste, Američan ne pozna šumnikov. Potem pa je še kolega dejal, da je vino slano, drugačno. Ker se pod našim posestvom nahajajo soline, smo mu dali ime po njih. Sulne so po domače soline."

Vmes nas je chef Aleš Grašič presenetil s sorbetom z mangom. Kaj pa vino? No, ni ga bilo. Tudi vinarji si občasno spočijejo. Ali drugače – zakaj vinar po festivalu komaj čaka, da gre na pivo? Korenika odgovarja: "Hm, gre za uravnavanje pH v organizmu."

Sledil je file morskega lista z mlado blitvo in praženimi lešniki, pa s polento z mladim kozjim sirom, hrenovim pirejem ... Zraven sta se prilegli vini retro selection (Guerila, 2015) ter malvazija selekcija iz kleti Korenika & Moškon (2013). V prvem primeru je šlo za belo zvrst, sestavljeno iz pinele, zelena, rebule in malvazije. To so vse tradicionalne sorte Vipavske doline, iz katerih so včasih pridelali vipavca, nekoč daleč naokrog znanega mešanega belega vina iz Vipavske doline. "Po nekajdnevni maceraciji je vino zorelo dobro leto v velikih lesenih sodih. Gre za lepo, univerzalno, elegantno vino, ki ima pravo ravnotežje – vsaka od sort namreč doda svoje značilnosti," je povedal Gruzovin. Korenikova malvazija pa je zorela v velikih lesenih sodih še dlje – kar 18 mesecev. "Vino sodi med resnejša vina iz naše kleti," je strnil Korenika.  

Na koncu smo na zlatih krožnikih dobili pistacijev sufle z jagodno kremo ob spremljavi rumenega muškata (2012) Korenika & Moškon ter Guerilino niko (2010). Nika je vino, pridelano iz sušenega merlota. Kot je že pred dogodkom napovedal Gruzovin, se je "malinovček" z 200 grami ostanka sladkorja lepo spečal s suflejem, prav nič pa ni zaostajal rumeni muškat iz Kort. Tudi ta je bil deloma pridelan iz sušenega grozdja. Pravzaprav je nastal tako, da so vinu, pridelanemu na redni trgatvi, dodali še del mošta iz sušenega grozdja. Zaznavna je bila muškatna nota, čeprav nas ni "udarila v nos", vino je imelo lepo kislino, ki je pomembna za pitnost.

Kot se je izkazalo, je bil to šele konec pred koncem. Po romantičnih večerjah, ob zvezdah, se za dobro popotnico pravzaprav spodobi še (dodatno) presenečenje, zato sta vinarja organizirala še pokušnjo refoška iz lege Kortinca, letnik 2007, čeprav smo pred večerjo naglasili, da ne bomo pili rdečih vin. A Korenika je domačin iz Istre in njegova klet je dokaj blizu Barke .... Refošk pa je vendarle kralj tukajšnjih vin.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Reportaža
Vanja Alič Reportaža Posavci so dokazali, da zmorejo in znajo

Na posestvu Tri lučke na Sremiču se je odprl Teden okusov Posavja, ki se bo v soboto končal v starem mestnem jedru v Krškem s...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinarka tedna: Ingrid Saksida

Saksidovi iz Zalošč pri Dornberku so verjetno edini v Vipavski dolini, ki imajo zasajenih več rdečih kot belih sort. Njihov paradni...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Začenjajo se Okusi Posavja

Osrednji dogodek bo trajal teden dni, od 30. avgusta do 6. septembra, ko bo 13 gostincev iz posavske regije še posebej poudarjalo jedi,...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Vinska klet meseca: Vipava 1894

Vipavska dolina ponuja raznolike vinogradniške lege in širok nabor sort, zato lahko v kleti Vipava 1894 poleg avtohtonega zelena in...