Vino tedna: brut rosé, Domaine Slapšak

 
Vino tedna Novice
06.07.2017 08:00
avtor

Vino tedna: brut rosé, Domaine Slapšak

Je žametovka našla nov smisel?
Sorta
100% žametovka
Letnik
neletniško
Sladkorna stopnja
zelo suho
Stopnja alkohola
12 % vol.
Dežela
Posavje
Okoliš
Dolenjska
Lokacija kleti
Telče
Cena
16 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: brut rosé, Domaine Slapšak

Poznate sorto žametovko oziroma žametno črnino? Morda ste že slišali za to našo avtohtono sorto, dvomim pa, da bi znali kaj več povedati o njej, če niste ravno vinogradnik iz Posavja.

Mimogrede, žametovka je druga najbolj razširjena rdeča sorta v Sloveniji, takoj za refoškom, in peta nasploh. Ja, več imamo žametovke kot merlota ali frankinje, da o cabernet sauvignonu sploh ne govorimo. Od kod takšne količine? Žametovka je glavna sorta za enostavnejša vina, kot so cviček, metliška črnina in rdeči bizeljčan. In, seveda, Stara trta na lentu je žametovka.

Sorta daje vina visokih kislin z nizko stopnjo alkohola in ne prav veliko barve. Zato ne čudi, da sortnih žametovk tako rekoč ni. Ko pa zgornje karakteristike sorte zagleda peničar, ali pa kot v primeru Domaine Slapšak - Francois iz Šampanje, ki se je najprej zagledal v domačinko Urško Slapšak, nato pa jo je še poročil, začnejo biti zvonovi. Dva hektarja veliko posestvo je na skoraj 500 metrih nadmorske višine, kar pri nas pomeni precej hladno lego, na Dolenjskem pa toliko bolj. Danes v hiši pridelujejo dve peneči se vini: brut réserve in brut rosé ter modro frankinjo.

Brut réserve, ki je zvrst žametovke in chardonnaya, je zame še kanček boljši kot rosé, a zadnjega sem izbral za vino tedna, ker postavlja žametovko v povsem novo luč. Cviček, bizeljčan in metliška črnina, verjemite, ne bodo nikoli potovali po svetu, vedno bodo imeli zgolj lokalen domet. Če pa vzamete v roke brut rosé iz kleti Domaine Slapšak, boste presenečeni nad tem, česa je zmožna žametovka. Navduši predvsem eleganca vina in fina, skorajda kremasta tekstura mehurčkov.

Domaine Slapšak resda niso prvi, ki so pridelali peneče se vino iz žametovke, so pa prvi, ki so to opravili mojstrsko. Châpeau!

Ujemanje s hrano: brut rosé je odličen poletni aperitiv, lepo pa se spaja tudi s hladnimi predjedmi, še posebno z morskimi, ter s solatami.

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.