7 magnumov za večje družbe

 
Oglasno sporočilo Novice
19.12.2017 08:00
avtor

7 magnumov za večje družbe

Ne, ne gre za pištole. Gre za tudi pri nas vse bolj razširjene steklenice magnum, ki vsebujejo liter vina in pol, toliko kot dve buteljki. In če nas ni dovolj, tako steklenico težje spijemo. Kako jo shranimo, da bo vino ostalo dobro?
7 magnumov za večje družbe

Ker smo zakorakali v veseli december, v dobri družbi ne bo težava izprazniti steklenice magnum. Vino v večjih steklenicah ima prednosti pred svojimi bolj utesnjenimi brati. Ne le, da je videti bolj imenitno in slavnostno, tudi boljše je. Saj veste, vino zori tudi v steklenici. Večja je steklenica, bolj počasi zori, torej bolj plemenito prehaja v zrela leta.

Poglejmo malo v zgodovino: danes najbolj razširjena steklenica, ki drži 0,75 litra, je včasih veljala kot primerna za »enega moškega ob večerji«, pišejo na portalu  www.stlmag.com. A to je bilo takrat, ko je imelo vino manj alkohola, moški pa so bili še – saj razumete – moški. Druga teza pravi, da je tako velika steklenica največja, ki so jo pihalci stekla lahko naredili z enim samim izdihom. Pa vendarle, pišejo na omenjenem portalu, še v tistih davnih časih so imeli za posebne priložnosti na voljo večje steklenice.  

Zaradi neznanih razlogov so imele te steklenice nekdaj imena po biblijskih likih, denimo po zlobnem kralju Nebukadnezarju ali po dolgoživem Metuzalemu. Konvencionalna imena so variirala med vinskimi regijami, dve standardni pa sta seveda francoska Šampanja in Bordeaux. Magnum je v obeh regijah pomenil 1,5-litrsko steklenico. Uporabljali so jih za večje družbe, bile so slavnostne, elegantne, takšne, ki so pustile vtis pri gostih.

Kaj pa magnum v dvoje?

Zakaj si torej vina, ki je lahko toliko boljše od enakega v manjši steklenici, ne bi privoščili tudi v dvoje? Ali pa – sami? Seveda verjetno ne boste spili vsega naenkrat. Hkrati pa ne bi radi, da vino, izpostavljeno zraku, oksidira in izgubi plemenitost. Kaj torej storiti?

Z nekaj iznajdljivosti lahko magnum steklenico v hladilniku hranite še dneve. Rešitev je – vakuumiranje. Koliko časa bo vino zdržalo v hladilniku zaprto z običajnim plutovinastim ali navojnim zamaškom, je sicer odvisno od različnih dejavnikov. A pri belih vinih polnega telesa strokovnjaki izrecno svetujejo uporabo vakuumskega zamaška, sicer bodo (zaprta z običajnim zamaškom) z vsemi svojimi atributi v hladilniku zdržala le tri, morda pet dni. Skratka, z vakuumskim zamaškom ste na varnejši strani. 

Poglejte si še naš izbor 7 magnumov iz Vinskega vodnika 2017:

Merlot, 2013, Batič

Globlje rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Cvetica je srednje poudarjena, urejena, pestra. Obilica zrelih črnih in rdečih sadežev, lep sloj pikantnih not, čokolada, hrast, likviricija prav lepo sestavljajo enovito cvetico. V ustih je vino suho, zrelo, srednjega telesa. Odličen, referenčen merlot. Še zelo mlad, najboljši dnevi šele prihajajo. Več.

Malvazija select, 2016, Dar sonca

Barva je srednje globoka zlatorumena. Cvetica je srednje poudarjena, napoveduje sočno, pozno trgano, zelo zrelo grozdje. V ustih je vino suho, krepkejše, zrelih kislin, karakter je lepo izražen, pookus daljši. Lepa, polna, zrela malvazija, kakršnih je v resnici dokaj malo na tej strani reke Dragonje. Več.

Veliko rdeče, 2004, Movia

Barva je globlja granatna. Cvetica je lepo dozorela, fina. Najdemo obilico zaznav: črni sadeži, cedra, balzamične note, katran, po praženem, kavi. V ustih je suho, zrelo, z obilico karakterja, lepo mero taninov, čvrsto, okusno, pestro in še zelo mladostno. Vino premore eleganco in obilico substance. Več.

Veliko belo, 2006, Movia

Barva je globlja zlatorumena. Cvetica je zorjena, prepletana, spominja na črni ribez, nežna mašna kadila, belo cvetje, les, vaniljo. V ustih je suho, kompaktno, srednjega telesa, z oljnato teksturo. Kompleksnost okusa, ki se je nakazovala na nosu, se v ustih še bolj razvije. Kisline so poudarjene, zrele. Okusno, daljše, še vedno v dobri formi. Več.

Merlot, 2013, Slavček

Barva je globlja, še vedno vijoličasta. Cvetica spominja na sveže rdečkaste sadeže, maline, jagode, robide. V ustih je vino suho, srednjega telesa, zrelih taninov, dokaj polnega okusa. Večinoma rdečim sadežem se v ustih pridruži še nekaj temnejših, črnih sadežev. Elegantnejši slog merlota, dokaj živ, živahen in še mlad. Več.

Stara brajda bela, 2011, Ščurek

Barva je globlja zlatorumena. Cvetica je zorjena, diši po medu, firnu, kremenu, hrastovini, pomarančnih lupinah. V ustih je vino suho, srednjih kislin, krepkejše, z oljnato teksturo, slano, kanček grenkasto. Okus je tudi v ustih lepo poudarjen in sestavljen. Kljub vročemu letniku ostaja na elegantni strani. Vino je na optimumu. Več.

Tree, 2015, M-enostavno dobra vina

Barva je nežna zlatorumena. Cvetica je srednje poudarjena, zrela, sočna, mladostna, pestra. Ponuja zaznave po zrelih rumenih sadežih, kosmuljah, črnem ribezu, breskvah. V ustih je vino suho, krepko, z obilico kisline, intenzivnega, polnega okusa z lepo masleno teksturo. Zelo dobro, verjetno najboljše, kar se jih spomnimo iz te kleti. Več.

 

Če želite brati prispevke o vinu in vinarjih, se naročite na tedensko pismo urednika.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...