Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Letnik 1968

 
Blog Novice
02.04.2018 08:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Letnik 1968

Pet desetletij mineva od leta 1968, prelomnega obdobja, ko so na različnih koncih sveta na ulico stopili mladi, naveličani rigidnosti starih, nedelujočih sistemov in zahtevali sledenje idealom novih dni.

V tem letu je bilo kar 50 svetovnih rekordov, v tem letu so se rodili znani Slovenci, umrli znani ljudje po svetu. To leto je pomembno tudi v vinarskih vodah, saj zaznamuje rojstva znanih slovenskih vinarjev oziroma čas, ko so nekateri začeli delati. Naj omenim Isteniče, ki so tega leta pridelali svojo prvo penino in jo poimenovali po takrat rojeni hčeri Barbari. Luč sveta so ugledali tudi Marjan Simčič, Aleks Simčič … in seveda moja malenkost.

Letnik 1968 je bil izjemen. Prva zaščitna znamka slovenskih vin je pripadla ptujskemu sauvignonu rimljan anno 1969, letnika 1968.

Januarja tega leta je presenetil hud mraz, vendar so se spomladanske temperature začele že februarja in vinogradi so se lepo prebudili. Pomlad je bila razmeroma suha in topla. Poletje pa je malo zagodlo, saj je bilo hladno in vlažno, kar je pri zgodnejših sortah povzročilo botritis (žlahtna gniloba). Trgatev in z njo pridelek sta bila kljub temu odlična. Vinogradi so dali odlično kvaliteto čeprav so bila vina problematična za kletarjenje.

Naša klet Joannes Protner bo letos ob tem prelomnem letu dala v drugi polovici leta na trg dve novosti, in sicer modro frankinjo v steklenicah magnum in prvo po ekoloških standardih pridelano oranžno vino s petdnevno maceracijo čudovite jantarne barve. Vino je za poznavalce vinske kapljice, ki iščejo nekaj več. Je zvrst laškega rizlinga in rumenega muškata, ki zaokroži njegovo aromo.

Nekje piše, če začneš z oranžnimi vini, »padeš noter«. Ne vem, kam bo v prihodnje našo hišo zanesla vinska pot. Bomo sledili novim trendom ali bomo ostali na poti tradicije? Seveda bo renski rizling ostal naš glavni favorit. Mlada generacija treh prihaja za menoj, se že z veseljem vključuje in nekako tudi že soodloča pri nekaterih projektih.

Torej, letniki 1968, na zdravje! In se vidimo v drugi polovici leta.

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.