9 veličastnih iz Podravja

 
Članek Novice
10.04.2018 08:00
avtor

9 veličastnih iz Podravja

Katere presežke smo zabeležili v Vinskem vodniku 2017? Po Vipavski dolini smo se poglobili v okoliša Štajerska Slovenija in Prekmurje, torej v deželo Podravje.
9 veličastnih iz Podravja
Foto: BARBARA REYA

Štajerski vinarji so poslali 161 vinskih vzorcev za Vinski vodnik 2017 (leto prej 123) in skočili na prvo mesto po tem merilu, kar se za daleč največji okoliš tudi spodobi. Med njimi je bilo nekaj popolnoma novih imen. Klet Zorenč-Hohnjec iz Bistrice ob Sotli nas je razvajala s tremi ledenimi vini, med katerimi je bil rumeni muškat, letnik 2011, eno najboljših vin te sezone in referenčni primer, kako pridelati izjemno ledeno vino.

»Letnik 2016 je dal zelo dobra vina. Najboljša med njimi odlikujejo živahna svežina ter pestri, sortni in čisti aromatični profili. Vse bolj se iščejo vina z lastnim značajem, trend je stran od že videnih 'young fresh and fruity', čeprav ti še vedno sestavljajo železni repertoar okoliša. Zelo lepo presenečenje so rumeni muškati. Vse več je suhih, jasnih, definiranih. Lahko so dober aperitiv,« je po pokušnji zapisal avtor vinskega vodnika Robert Gorjak.

Daleč največ je bilo sauvignonov – kar 25! –, kar dokazuje, da Štajerci dobro vedo, na katero sorto staviti. Izbrali smo »sveži« sauvignon, ki so ga pridelali v kleti Verus, in zorjenega, ki je odsev vinifikacije ene lege – Velikega vrh v Halozah. Avtor vina je Bojan Kobal (Kobal Wines).

Med belimi aromatičnimi vini ima posebno mesto tudi traminec. Dveri-Paxov traminec stare trte v najboljši luči kaže, zakaj je Štajerska prvovrstna regija za bela aromatična vina. 

Eden od paradnih konjev Štajerske Slovenije je gotovo šipon, ki je – bodisi letnik 2015 bodisi 2016 – ponudil nekaj izjemnih vin, med deveterico pa smo uvrstili tistega, ki se je okitil z Decanterjevo platinasto medaljo – šipon (letnik 2015), ki so ga napolnili v kleti Puklavec Family Wines. Če bi izbirali vinarja, ki sta naredila največji korak naprej, sta to prav kleti Puklavec Family Wines in Kupljen, ki smo jo na lestvico uvrstili s fenomenalnim modrim pinotom passion.

Drugi lokalni matador in najbolj razširjena sorta v Sloveniji je laški rizling, referenčnega pa je tokrat brez dvoma pridelal Alojzij Gaube iz Svečine. Franci Cvetko, ki deluje pod blagovno znamko Kogl, pa je letos spet očaral s pozno trgatvijo kernerja.

Kaj pa v Prekmurju, ki skupaj s Štajersko Slovenijo sestavlja vinorodno deželo Podravje? Opozoriti kaže na Vina Gjerkeš in Marof, pri čemer smo izbrali klet z Goričkega, kjer Uroš Valcl prideluje ta hip gotovo najboljšo (in tudi najdražjo) modro frankinjo pod slovenskim soncem, ki se ji ni mogel upreti niti sloviti Steven Spurrier. V reviji Decanter ji je namenil kar 94 točk!

Pokušnja vin iz Podravja je vedno pestra, kakovost zna biti v povprečju celo najvišja med vsemi okoliši, zato je bilo izredno težko izluščiti devet presežkov. A smo jih morali. Poglejte si torej devet veličastnih iz vinorodne dežele Podravje! Vinarji oziroma njihova vina so navedena po abecednem vrstnem redu.

Traminec stare trte, 2015, Dveri-Pax

Barva je nežna limonasta. Cvetica je poudarjena, prefinjena, zelo natančna in pestra. Kljub letniku 2015 vino deluje zelo mladostno, z vodilnimi primarnimi aromami, ki so kot tenki sloji in spominjajo na vrtnico, liči, orientalske začimbe, grozdje, malce medu in ingver. V ustih je suho, srednjega telesa, srednjih kislin, z lepo svežino in oljnato teksturo. Aroma v ustih je intenzivna, še razkošnejša, kot obljublja cvetica. Klen referenčni traminec. Več.

Laški rizling, 2016, Gaube

 Barva je nežno limonasta. Cvetica je nežna, zelo natančna, izdelana in vabljiva. Atributi, ki jih ne zapišemo pogosto pri laškem rizlingu, a tokrat z lahkoto. Poleg finih sadnih not se v cvetico prikradejo še pikantne, ki dodajo k pestrosti. V ustih je suh, živahen, lažji in izpolni obljubo iz cvetice. Vrhunski, referenčni laški rizling, ki ga bo hitro zmanjkalo ... Več.

Sauvignon veliki vrh, 2015, Kobal Wines

Barva je srednje globoka, med limonasto in zlato rumeno, lepa, vabljiva. Cvetica je dozorela, intenzivnejša, nikakor ne gre za klasične note sauvignona na prvo žogo. Prej najdemo med, suho cvetje, kremen, hkrati pa v ozadju obilo mladostnih, primarnih zaznav, ki razkrijejo sorto. Lesnih not tako rekoč ni. V ustih je vino suho, krepko, z nekaj oljnate teksture. Kljub polnosti premore lepo svežino, vertikalnost. S karakterjem. Big boy, za glavno jed. Več.

Kerner pozna trgatev, 2016, Kogl

Barva je nežna limonasta. Cvetica je mladostna, poudarjena, razkošna. Diši po sočnih rumenih sadežih, breskvah, grozdju, lipi, s ščepcem začimb. Če si vzamemo čas, bomo našli obilo zaznav. V ustih je vino lahko, sladko, slastno, z lepo zrelo kislino, obilico svežine, oljnato teksturo. Arome so v ustih še bolj poudarjene in razkošne kot na cvetici. Pozna trgatev kernerja je ena tistih zvezd stalnic na našem vinogradniške nebu, ki nikoli ne razočara. Vrhunsko! Več.

Passion, 2015, Kupljen

Barva je srednje globoka granatna. Cvetica je razkošna, po cvetju, z nežnim dotikom lesa, po jagodah, dimu, kompleksno. V ustih je suho, srednjega telesa, srednjih taninov, ki so zrelo in jih ni malo, karakterju se v ustih pridružijo še note mete. Tekstura je mehka, tanini gibki. Mojstrsko izdelan modri pinot, z eleganco hladne klime. Dolg, s karakterjem. Še zelo mlad. Več.

Modra frankinja mačkovci, 2013, Marof

Barva je globoka vijolična. Cvetica je intenzivna, mladostna, pestra, z obilico not zrelega temno rdečega sadja, diši po katranu, popru, čokoladi. V ustih je vino suho, polnega okusa, a elegantno, z lepimi zrelimi kislinami. Definitiven premik v slogu od prvotnih, nekoliko bolj krepkih frankinj. Taninov je kar nekaj in dajejo čvrsto hrbtenico. Še ena velika frankinja iz te hiše. Še mlada, a že pristopna. Več.

Šipon seven numbers, 2015, Puklavec Family Wines

Vino je srednje globoke zlatorumene barve, cvetica je klasična šiponova, ki jo sicer redko najdemo. Sadna, sočna, slastna, zrela. Diši po zrelih hruškah, malce po medu, najdemo še kanček not po praženem ter nekaj pikantnih not, ki so čudovito vtkane. V ustih je suho, čeprav bi, po cvetici sodeč, lahko pričakovali nekaj slajšega. Tekstura je oljnata, značaj pa razkošen. Vse, kar smo našli na nosu, se v ustih še poudari. Poslavlja se zelo dolgo. Visoka pesem šipona. Več.

Ledeno vino rumeni muškat, 2011, Zorenč-Hohnjec

Vino je globoke zlatorumene barve z odtenki jantarne. Cvetica je intenzivnejša in presunljivo natančna – ko jagenjčki obnemijo. Pri ledenem vinu ne želimo žlahtne gnilobe, fig, rozin – njegova naloga je, da izrazi sorto. In to vino to nalogo perfektno opravi. Vino je zelo sladko, tekstura zelo oljnata, muškatnega naboja pa je tudi v ustih povsod in ravno prav. Izjemen sladki muškat. Več.
 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha,...