Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Vino in zdravje

 
Blog Novice
14.05.2018 08:00
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Vino in zdravje

O tej temi je bilo že veliko napisanega in izrečenega. Pa vendar sta dva pola, za in proti. Kaj je vino? Vino je alkoholna pijača, ki nastane kot rezultat alkoholnega vrenja grozdnega soka oziroma mošta. Je vino tudi hrana?

Že stari Grki so ugotovili, da je vino hrana, lahko pa je tudi strup ali zdravilo. Vino vpliva kot velik del druge hrane na dnevno energetsko vrednost obroka. Energetska vrednost vina niti ni tako zanemarljiva, k njej prispeva predvsem etilni alkohol. Vino pa nima le energetske, ampak tudi biološko vrednost. Verjeli ali ne, vino je lahko tudi sestavni del bogate diete. V vinu je prisotnih do zdaj znanih več kot tisoč sestavin. 

Torej, vino ima dietično in dietoterapevtsko delovanje. Na kaj vpliva? Na prebavo, zmanjšuje nastanek želodčnih kamnov, zmerni pivci imajo manj možnosti za srčni infarkt, ovira sprijemanje holesterola na stene arterij in je odličen antioksidant. Raziskave potrjujejo hipoteze, da ima zaščitni učinek na nekatera koronarna srčna obolenja, še posebno arterioskleroze. Pomaga pri izgubi telesne teže, odganja prehlad, pozitivna vpliva na dušo, na zdravje zob, varuje vid in nam pomaga pri elegantnem staranju. To slednje je modrost, ki prihaja iz Sredozemlja.

In francoski paradoks … Francozi imajo veliko manj srčnih kapi, saj popijejo velike količine rdečega vina, sploh v okolici Toulusa, Lilla, Strasbourga.

Slovenci smo veliki pivci vina, saj z okoli 46 litri vina na prebivalca letno sodimo v sam evropski vrh. Malo vina je dobro. To pa ne pomeni, da ga je veliko še boljše!

Vino ima pomen, je opojna pijača, je zdravilo, je hrana in pitje je obred. Seveda pa ob vsem tem ne smemo pozabiti na kulturo pitja. Vino je žlahtna pijača, ki se mora uživati v normalnih mejah. Še vedno obstajajo strokovne dileme, ali je vino samo poživilo ali tudi hrana in koliko je tudi zdravilo. Pridelovalci vina dokazujemo, da je hrana, tisti, ki so zaradi njegovega pretiranega uživanja izgubili zdravje, pa vedo, da je bila ta hrana zanje predvsem strup.

Toda navsezadnje je tudi pretirano hranjenje, pretirano pitje kave ali pretirano jemanje zdravil škodljivo za organizem. Kozarec dobrega vina dnevno ob jedi pa bo večini ljudi prav gotovo prinesel določeno korist za zdravje. Nekateri se boste strinjali z menoj, drugi pač ne. Pa saj ima vedno vsak svoje mnenje in prav je tako.

Vinoljubci, pijte vino in uživajte ob njem tako ali drugače. Pa zmerno … do naslednjič.

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.