Komentar

Kolumna Dušana Brejca: "Združeni narodi dobrih vin" letos prvič na Kitajskem

 
Blog Novice
15.06.2018 08:00
avtor

Kolumna Dušana Brejca: "Združeni narodi dobrih vin" letos prvič na Kitajskem

Concours Mondial de Bruxelles je zelo znano in ugledno mednarodno ocenjevanje vin, ki se je začelo leta 1994 v Bruslju, od leta 2006 pa se vsako leto preseli v drugo državo in se prav zato predstavlja s sloganom "United Nation of Fine Wine", kar bi lahko prevedli kot "Združeni narodi dobrih vin". Letos je bilo prvič na Kitajskem. Prihodnje leto bo v Švici.

Če za koga, potem za Kitajce velja, da "velikost šteje", kajti takšnega degustacijskega spektakla nisem doživel še nikjer. Del Pekinga, Haidian, v katerem živi okoli pet milijonov prebivalcev, je bil polepljen z bojnimi barvami ocenjevanja, zato je bilo ob na novo asfaltiranih cestah polno malih in velikih plakatov. Izdajal se je dnevni časopis, revija in na hotelski televiziji je bil en kanal posvečen ocenjevanju in vinu.

Kitajska je po velikosti druga vinogradniška država na svetu (za Španijo) in tamkajšnja vlada se je očitno odločila, da bo vinogradništvo in vinarstvo postalo pomembno za ves svet.

Če pa pomislimo na težavne pridelovalne razmere, kot so zimske pozebe, zaradi katerih morajo trte zagrinjati z zemljo v večini vinorodnih regij, in na monsunsko vlago, ki močno oteži uspešnost preventivnega škropljenja proti boleznim, se sprožijo vprašanja: koliko časa bo poceni delovna sila omogočala cenovno konkurenčnost kitajskih vin, ki bodo postala del globalne vinske ponudbe? Ali bodo zmogli izpolniti zahtevne fitosanitarne standarde? In kako na grozdje vpliva smog, ki doseže Pekingu bližnje vinograde? 

Ne glede na pomisleke smo pokusili tudi vina z ekološko oznako in čeprav je njihov ekonomski pomen zelo majhen, to vseeno pomeni, da se kitajski vinarji zavedajo nuje o trajnostnem razvoju sektorja.

Na splošno bi o kitajskih vinih lahko rekli naslednje: kar je pripravljeno za svetovni ali evropski trg, je podobno nam znani kakovosti in slogu. Kar je namenjeno množičnemu domačemu trgu, pa je na meji definicije vina, kot jo razumemo pri nas ali velja znotraj Mednarodnega urada za trto in vino.

Navdušenost nad vinom in osebno zavzemanje mladih kitajskih profesionalcev pa sta neverjetna. Za degustacijske komisije je kandidiralo čez tisoč Kitajcev, od katerih so izbrali 50 najprimernejših. Na ocenjevanju je bilo več kot 330 degustatorjev iz več kot 50 držav, iz vseh koncev sveta. Štirje smo bili iz Slovenije.

Med degustatorji so vinogradniki, enologi, sommelierji, vinopisci, turistični in gurmanski novinarji, ugledni master of wine in master sommelierji, trgovci, uvozniki, distributerji, vinotekarji, torej vsi tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s panogo.

Na podlagi podrobne statistične analize degustacijskih ocen z lanskega ocenjevanja, ki jo vsako leto naredi INEE - nacionalni statistični inštitut iz Lauvaina, so štirim degustatorjem iz Slovenije, Mehike, Bolgarije in Portugalske izmed 350, ki so se posebno izkazali, podelili priznanje Concours mondial de Bruxelles Benchmark's Taster 2018.

Kot eden od prejemnikov, naj poudarim, da ne gre za pojem "najboljšega" degustatorja, temveč za dosledno ponovljivost (enake ocene pri ponovitvah istih vin), za minimalno razliko do povprečne ocene cele komisije in hkrati za zadostno razpršitev ocen na celi ocenjevalni lestvici, kar pomeni, da zna degustator vino primerno nagraditi, in če je treba, tudi kaznovati.

Število priznanj ni vezano na vsakoletno ocenjevanje, temveč je odvisno od izpolnjevanja kriterijev, zato so do zdaj v sedmih letih podelili le 35 priznanj več sto degustatorjem, ki so se v teh letih zvrstili na ocenjevanjih. Med dosedanjimi slovenskimi udeleženci sem za zdaj edini.

Ker veliko držav še nima prejemnika priznanja, smo vsi štirje prejeli veliko čestitk in nesebičnih pohval kolegov. In vendar je kljub priznanju pred degustatorjem vedno ista ključna vsebina: kako naj že naslednjič in v prihodnje trajno vzdržujem tako visoko degustacijsko kondicijo?

 

Dušan Brejc je univ. dipl. ing. kmetijstva z vinarsko diplomo biotehniške fakultete v Ljubljani. Deset let je kot enolog delal v Slovenijavinu d.d., nato deset let v mednarodni prodaji in marketingu vina, žganih in brezalkoholnih pijač. Leta 1986 je dobil državno štipendijo francoske vlade za podiplomsko specializacijo iz enologije na fakulteti v Dijonu, s praksami na inštitutih INRA/ITV. Leta 1997 je opravil mednarodno marketinško specializacijo na Japonskem. V 2003. letu je postal direktor Poslovne skupnosti, danes Vinske družbe Slovenije d.o.o., ki povezuje najpomembnejše vinske kleti. Kot član in predsednik komisij sodeluje na domačih in tujih vinskih ocenjevanjih, tudi kot OIV delegat. Italijanska zveza Città del Vino mu je podelila naziv Ambasciatore Emerito. Je prejemnik uglednega priznanja CMB Benchmark's Taster (2018). Član Konventa Sv. Urbana v Ljubljani.

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.