Komentar

Kolumna Boštjana Protnerja: Vinska kraljica Štajerske

 
Blog Novice
27.08.2018 08:08
avtor

Kolumna Boštjana Protnerja: Vinska kraljica Štajerske

Mariborska vinska kraljica je ambasadorka najstarejše trte na svetu, vinarjev mariborskega vinorodnega podokoliša ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva in vinarstva. Je dekle, katere življenjsko zgodbo prepletajo vitice vinskih zgodb – bodisi iz domačega vinograda bodisi takšne, ki se izpisujejo v študijskih klopeh.

Njeno poslanstvo je širjenje glasu o edinstvenem zakladu v starem mestnem jedru Maribora in izjemnih vinih lokalnih pridelovalcev ter na vsakem koraku tudi promocija odgovornega, preudarnega uživanja žlahtnega vina. Funkcija mariborske vinske kraljice je častna. Izbor poteka vsaki dve leti, kronanje kraljice pa je eden od vrhuncev slovesne trgatve Stare trte na Lentu. Vsaka mariborska vinska kraljica izbere in predstavlja svoje, kraljičino vino.

Naziv pomeni precejšnjo odgovornost, saj v dveh letih, kolikor traja mandat, nanjo čakajo številne obveznosti, prireditve in predstavitve doma in na tujem. Kraljica se izbira po javnem natečaju vsaki dve leti pod budnim očesom strokovne komisije, kateri se predstavi in odgovarja na postavljena vprašanja. Opaziti je, da se dekleta iz vinarskih družin ne prijavljajo … Zakaj? Mogoče bi bile dobrodošle kakšne spremembe, recimo v smeri njenih nalog in povabil, njene veljave, komunikacije, njenega sloga …

Moje skromno moško mnenje je, da mora biti kraljica poleg vseh vrednot in znanja tudi simpatična in lepo urejena. Tudi vinska kraljica mora »dobro izgledati«, saj nas vendarle zastopa. Ni mis, je pa vinska kraljica s častno funkcijo, kar po mojem vinarskem mnenju ni zanemarljivo.

Vinska kraljica se mora zavedati svojega poslanstva, svoje vloge in njena prednostna naloga mora biti širjenje pomena slovenskega vina, da dobi veljavo, kot si ga zasluži. Res je, da funkcija vinske kraljice nima takega pomena, kot naj bi ga imela. Premalo je sodelovanja, preveč je ignorance in samozagledanosti. Maribor z okolico kot pomembna vinska regija bi moral dati večji pomen svoji vinski kraljici. Vzemite si zgled, spet, pri severnih sosedih. Povezati se ni tako težko, ali pač?

No, dovolj formalnosti.

Kot vinar in vinogradnik s ponosom oznanjam, da bo letošnja nova vinska kraljica Maribora in mariborskega vinorodnega podokoliša spet z naše vinske ceste Vodole. Njeno ime pa naj bo za zdaj še skrivnost.

Vidimo se na slovenski trgatvi Stare trte 29. in 30. septembra. Takrat boste spoznali tudi novo vinsko kraljico Štajerske. Združili se bosta kraljica vinskih trt, najstarejša trta na svetu ter nova kraljica mariborskih vinarjev in vinogradnikov in štajerskih ljubiteljev žlahtne kapljice.

Pravijo, da dobro vino pomaga v nebesa.

 

Boštjan Protner ima svojo Hišo Joannes v Vodolah, ki je od središča Maribora oddaljena vsega pet kilometrov. Morda je naključje, toda vinar je postal, ko je bil njegov oče v Drnovškovi vladi, ki je rušila Peterleta. Končal je študij agronomije v Ljubljani. Trenutno obdeluje 12 hektarjev vinogradov in je specialist za renski rizling. Da pokaže pripadnost kralju med belimi sortami, si občasno na desno podlaket tetovira še napis »riesling«. V zadnjem času se spogleduje z ekološkimi vinogradništvom. Je ponosni član štajerskih Pubecov.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.