Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

 
Članek Novice
05.09.2018 08:00
avtor

Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s pokušnjo prestižnih vin z vsega sveta. Letos bodo festival popestrile delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi čedalje bolj trendovskim džinom.
Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina
Gašper Čarman in Franci Kek.
Foto: Vanja Alič

"Festival Top Vino postaja mednarodni vinski bienale, kakršnega v Sloveniji še ni bilo. Odločili smo se, da zgodbo izpred dveh let ponovimo v Cankarjevem domu, ker gre za prestižno lokacijo, ki je tudi logistično zelo primerna za tovrstne festivale. Že prvi festival je lahko sprejel dobrih tisoč obiskovalcev, letos pa bomo Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma še malo razširili, tako da bo lahko najboljša vina pokušalo še več ljudi. A gneče ne bo," zagotavlja Franci Kek, ki vinoteki eVino oziroma Gašperju Čarmanu, dvakratnemu najboljšemu slovenskemu sommelierju, pomaga pri promociji dogodka.

Festival, ki so ga mnogi pred dvema letoma proglasili za najprestižnejši vinski dogodek v Sloveniji, naj bi po enoletnem premoru naredil še korak naprej. Organizirane bodo namreč delavnice, del prizorišča pa bo namenjen tudi vse bolj trendovskim džinom oziroma džin tonikom. 

Na eni izmed delavnic nas bo v svet prestižnih vin popeljala Caroline Gilby, gospa, ki se že od leta 1992 ponaša z najvišjim nazivom v svetu poznavalcev vin – master of wine. V enološke vode se je podala zatem, ko je doktorirala iz botanike in ugotovila, da ne želi življenja preživeti za mikroskopom. Po vsem svetu ocenjuje vina in predava na najpomembnejših vinarskih šolah in dogodkih.

Drugo delavnico, pravzaprav vertikalno degustacijo svoje zvrsti burja bela, bo vodil Primož Lavrenčič s Posestva Burja. Tretja delavnica pa bo na temo pravilne rabe vinskih kozarcev. Delavnico bo vodil predstavnik najbolj znamenite svetovne blagovne znamke za vinske kozarce – Riedel. Razkril bo, zakaj se splača vino postreči v pravem kozarcu. Ker je število mest na delavnicah omejeno, bo obisk delavnic možen le s posebno vstopnico.

Najdražje steklenice se bodo odpirale postopoma

Bistvo dogajanja bo seveda degustacija vin, tudi zelo prestižnih z vseh koncev zemeljske oble. Organizatorji obljubljajo, da bo mogoče pokušati vina več kot 80 vinarjev. Napovedane so tudi premierne predstavitve vin, tujih in domačih. Čarman je posebej izpostavil Gravnerjevo rebulo, letnik 2010. Poleg tridesetih domačih vinarjev, tistih iz sosednje Hrvaške, Italije in Avstrije, bodo na voljo bordojski châteauji, šampanjci in vina najuglednejših kleti Španije, Portugalske, Gruzije, Nove Zelandije in ZDA.

"Poleg imen, kot so Pol Roger, Pontet Canet, Smith Haut Lafitte, Ornellaia in drugih, ki so bili tukaj že pred dvema letoma, smo dodali še nekaj novih. Posebej bi izpostavil kultno italijansko klet Sassicaia in špansko Aalto. Ne smem pa pozabiti na Château d’Yquem, ki bo prvič uradno na trgu nekdanje Jugoslavije. Na voljo bo tako sladki d’Yquem kot zelo, zelo redek Ygrec, to je suhi d’Yquem, ki ga pridelajo samo ob izjemnih letnikih," je pojasnil Čarman.

Širitev festivala gre sicer po njegovih besedah v smeri regije, torej nekdanje Jugoslavije. Letos bo kar nekaj hrvaških in srbskih vinarjev. Med domačimi vinarji se bodo kot novinci predstavili Čarga, Puklavec Family Wines in Vina Oskar. 

Na letošnjem festivalu Top Vino naj bi bilo mogoče pokušati še več dragih vin – takih, ki stanejo več kot sto evrov – kot pred dvema letoma. A ta bodo na voljo ob vnaprej točno določenih terminih. "Ne moremo pričakovati od vinarjev, da bodo prinesli s seboj po 35 ali 40 najdražjih steklenic. Da bi se izognili očitkom, da je najdražjih vin predčasno zmanjkalo, bomo uvedli sistem, da se bodo najdražje steklenice odpirale ob točno določeni urah. Novost bo tudi ta, da poleg vin ne bodo napisane cene, kajti pred dvema letoma smo z zapisom cen doživeli ravno nasprotni učinek od želenega. Ljudje so navalili na cene, ne na vina," je povedal Čarman.

Na zunanji ploščadi bodo ponudniki hrane

Kaj pa prigrizki? "V dvorani bomo imeli nekaj razstavljavcev, ki bodo ponujali simbolično hrano, bolj za pokušanje, nikakor pa ne celih obrokov. Med njimi bodo ponudniki suhomesnatih izdelkov iz Slovenije in italijanska Selecta, ki je bila z nami že pred dvema letoma. Novost pa je, da bodo na zunanji ploščadi pred vhodom tri prikolice, kjer se bo ponujala hrana proti plačilu. Če bo deževalo, bomo ploščad pokrili," je pojasnil Kek.

Festival bo potekal med 13. in 19. uro, pred tem pa bo odprt za strokovno javnost. Cena? Do 17. septembra je cena vstopnic 35 evrov, na dan prireditve pa 50 evrov. Do razprodaje (število je omejeno) jih je mogoče kupiti v eVino baru in eVino trgovini na Šmartinski cesti 53 v Ljubljani, v Danilo gostilni & vinoteki v Retečah, v spletni vinoteki www.evino.si in na prodajnih mestih Eventima (na njihovi spletni strani in bencinskih servisih Petrol in OMW) ter Cankarjevega doma.

Sodelujoči na festivalu Top Vino bodo večinoma vinarji, s katerimi sodeluje podjetje eVino oziroma Gašper Čarman kot njihov distributer. Gre za tako imenovani portfolio tasting, kot tovrstnim festivalom rečejo v tujini. Bistvo je – tako Gašper Čarman –, da bodo lahko ljubitelji vina za zmerno ceno pokusili vina, ki jih sicer nikoli ne bi.

Sodelujoči:

Francija: Château Giscours, Château du Tertre, Château d’Yquem, Château Figeac, Château Smith Haut Lafitte, Château Pontet Canet, Château Capbern, Château Calon Segur, Château Lassegue, Château Le Pey, Champagne Pol Roger , Champagne Serge Mathieu, Vincent Girardin, Louis Max, Bailly Lapierre, La Chablisienne.

Italija: Gravner, Trevisiol, Castello Banfi, Tenuta di Biserno, Sassicaia – Tenuta San Guido, Ornellaia, Zidarich, Keber.

Španija: Torremilanos, Aalto, Ramon Bilbao, Vega Sicillia.

Portugalska: Casa Alexandre Relvas, Van Zellers, Esporao, Quinta do Vallado.

Avstrija: Pichler-Krutzler, Weingut Gross. 

Nova Zelandija: Tenuta di Biserno.

Gruzija: Lagvinari, Our WIne

Kalifornija: Kendall-Jackson, Mt.Brave, Stonestreet, Rockbare.

Slovenija: Vina Gašper, Marjan Simčič, Posestvo Burja, Edi Simčič, Movia, Pasji Rep, Sutor, Ščurek, Dolfo, Jakončič, Guerila, Korenika & Moškon, Dobuje, Joannes, Steyer, Istenič, Blažič, Šturm, Šumenjak, Klet Brda, Vinska klet Metlika, Čarga, Dora Erzelj, Frešer, Puklavec Family Wines, Vina Oskar.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Aleš Kristančič vina ne prodaja, a nekdo ga vseeno kupi

Z Alešem Kristančičem iz kleti Movia, z najbolj netalentiranim prodajalcem, kot sam pravi, smo se pogovarjali o prodaji vina. Zgodbo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 9 silvestrskih mehurčkov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Med 12 velikih rdečih vin Balkana je Caroline Gilby uvrstila 5 slovenskih

V decembrski izdaji angleške revije Decanter je Caroline Gilby, za mnoge največja poznavalka vzhodnoevropskih vin, predstavila svoj...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Dvojni intervju: Batič pri Fakuču poskusil ostrige brez ostrig

Chef Uroš Fakuč iz novogoriške restavracije Dam in njegov "sosed", vinar Miha Batič, sta se zapletla v zanimiv pogovor, mi pa smo vsa...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice (IZBOR) 11 prazničnih suhih vin nad 15 evrov

Na spletnem mestu O vinu bi vam radi olajšali mrzlični december s predlogi, kako izbrati vina v najboljšem razmerju med kakovostjo in...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Merlot, 2016, The Doktor

Vrhunsko vino po zaslugi drugega mnenja.