Kabaj utrjuje položaj med najboljšimi kletmi na svetu

 
Članek Novice
12.09.2018 13:45
avtor

Kabaj utrjuje položaj med najboljšimi kletmi na svetu

Ena najvplivnejših vinskih revij na svetu, ameriški Wine & Spirits Magazine, je briško klet Kabaj že četrtič uvrstila med 100 najboljših na svetu. Petnajsti izbor najžlahtnejših vin na svetu bo vinoljubom predstavljen 9. oktobra na posebni degustaciji v San Franciscu.
Kabaj utrjuje položaj med najboljšimi kletmi na svetu
Foto: Jure Makovec

Ameriška revija Wine & Spirits Magazine je objavila vsakoletno lestvico sto najboljših vinskih kleti na svetu. Nanjo se je že četrtič uvrstila briška klet Kabaj, ki jo vodi Jean-Michel Morel. Petnajsti izbor (https://www.wineandspiritsmagazine.com/top100/wineries) bo svetovnemu vinskemu občestvu predstavljen 9. oktobra na posebni degustaciji v San Franciscu. Cena vstopnice je 125 dolarjev. 

Šef kleti Kabaj iz Šlovrenca v Goriških brdih, vinar s francoskim pedigrejem Jean-Michel Morel, se je v druščini najboljših na svetu prvič znašel leta 2013. Pravi, da je na četrto uvrstitev zelo ponosen, saj strokovnjaki priljubljene ameriške vinske revije svoje izbore delajo v popolni tajnosti. Absolutna rekorderka med slovenskimi kletmi je sicer Movia Aleša Kristančiča, ki se je med sto najboljših uvrstila že osemkrat, nazadnje lani. 

Zanimivo je, da se po letu 2015, ko sta bili kleti Movia in Kabaj skupaj na seznamu, praktično vsako leto izmenjujeta na lestvici. »Zgleda, da ocenjevalci pri Wine & Spirits mislijo, da sva z Alešem skregana, kar je seveda daleč od resnice,« se je pošalil Morel. 

Uvrstitev Kabaja je uspeh celotnega slovenskega vinarstva

Po besedah Morela se je že po prvi uvrstitvi med sto najboljših povpraševanje po njihovih vinih precej povečalo – ne samo na ameriškem, temveč na svetovnem vinskem trgu. »Z vsako novo uvrstitvijo si le še utrjujemo ugled. A to posledično pomeni, da moramo še bolj in bolje delati. Treba je namreč obstati med najboljšimi, ne samo enkrat priti mednje,« je povedal Morel, ki med belimi vini prisega predvsem na tista s podaljšano maceracijo in večletnim zorenjem v lesenih sodih. Za petičneže ima tudi zvrst, pridelano v kvevrijih (po domače amforah) po stari gruzinski metodi. Vsako leto napolni od 70 tisoč do 90 tisoč steklenic vina, večino pa proda na tujih trgih.

Briški vinar pa uvrstitve na prestižno lestvico Wine & Spirits Magazina ne vidi samo kot lasten uspeh, temveč kot uspeh celotnega slovenskega vinarstva. »Poleg imena Kabaj ne piše Katalonija ali Italija, marveč Slovenija. To je v bistvu uspeh Slovenije. Upam, da ga bodo izkoristili tudi drugi vinarji pri prebijanju na tuje trge,« je poudaril Morel, ki še ne ve, ali se bo udeležil posebne degustacije v San Franciscu, kamor so vabljeni vsi uvrščeni na lestvico, saj je za uvrstitev v elitno druščino izvedel šele dobro uro pred pogovorom. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Primož Štajer Novice Pri ekologih in biodinamikih: Marijan in Miha Kelhar (Keltis)

Keltis je zgodba toplih, srčnih ljudi, ki svoj optimizem, čistost in pozitivno energijo lepo prenašajo v svoja vina.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kdo prideluje najboljša vina iz slovenskih sort?

Negovalci domačih sort se lahko na natečaj Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih sort, ki ga pripravljamo skupaj z...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Od zemlje do vina: Poanta zelenih opravil je, da se izboljša mikroklima v vinogradu

Zelena dela vinogradnik v vinogradu opravlja od spomladi do začetka trgatve. V vinogradih, ki so bolje prezračeni, je manj možnosti za...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Louis Roederer: Tista hiša, ki prideluje kultni Cristal

Leta 1845 je jasnovidni Louis Roederer kupil 15 hektarjev vinogradov. Danes njegovi dediči obdelujejo 240 hektarjev in so največja...