Vino tedna: Rebula selekcija 2006, Blažič

 
Vino tedna Novice
13.09.2018 15:21
avtor

Vino tedna: Rebula selekcija 2006, Blažič

Macerirana rebula, ki je na vrhuncu svojih moči.
Sorta
100 % rebula
Letnik
2006
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Plešivo
Cena
20 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Rebula selekcija 2006, Blažič
Foto: Primož Štajer

Domačija družine Blažič stoji v vasi Plešivo, v bližini Medane v Goriških brdih. Sedem hektarjev zatravljenih vinogradov leži delno na slovenski, delno pa na italijanski strani. Večina leg je izjemno kakovostna, podlaga pa bogata z minerali, kar se lepo kaže v vinih. V optimalnih letinah napolnijo približno 30 tisoč steklenic, večinoma belih sort, od katerih največ pozornosti posvečajo briški kraljici rebuli in sauvignonassu (furlanski tokaj).

Obremenjenost trt je majhna oziroma prilagojena temeljnemu cilju – optimalni zrelosti grozdja ob trgatvi. Ta seveda poteka ročno, skrbna selekcija grozdja pa se opravi že v vinogradih. Delo sicer ni ekološko, je pa do narave in človeka prijazno, saj je uporaba sintetičnih zaščitnih sredstev zelo redka. Glede na dolžino zorenja in kompleksnost so vina Blažič razdeljena na sveža, zorjena in tako imenovano selekcijo. Zadnja vinificirajo iz skrbno izbranega grozdja najboljših leg, in še to izključno v letih, ko je kakovost grozdja na najvišji ravni.

Rebula selekcija 2006 se je macerirala mesec dni. Po koncu spontane fermentacije, ki je potekala ob nekontrolirani temperaturi, je štiri leta zorela v 500-litrskem rabljenem hrastovem sodu, nato pa se je vino septembra 2010 nefiltrirano stekleničilo.

Barva je bronasto jantarna, kar pogosto ni prav dober obet, saj lahko pomeni pretirano oksidativnost. Tokrat se je izkazalo prav nasprotno. Na nosu je vino najprej rahlo zeliščno, zatem pa začutimo suho sadje in terciarne arome, predvsem staro usnje in tobak.

V ustih nas prijetno presenetijo lepo izražene kisline, ki vino ohranjajo mladostno in sveže. Tanini so zaokroženi, od sadja začutimo predvsem suhe slive in marelice. Vino je prijetno slano in pikantno. Oksidativne note mu dajejo dodatno kompleksnost. Odhod je počasen, dolg in prijetno poln.

Tokrat sem opisal vino, ki sicer ni več v redni prodaji pri vinarju, a me je s svojo svežino, kompleksnostjo in polno formo tako prijetno presenetilo, da sem ga preprosto moral izbrati za vino tedna. Dokazuje namreč, da najboljše lege rebule in skrbna selekcija grozdja v najboljših letinah dajejo vina, ki so ne le najvišje kakovosti, temveč tudi dolgoživa. 

Opisano vino je v tem trenutku na vrhuncu svojih moči. Čeprav ga pri vinarju ali pri trgovcih najbrž ne boste več dobili, ga boste preverjeno lahko uživali v kar nekaj slovenskih gostilnah in restavracijah, kjer si ga naročite ob pršutu, morski hrani na žaru, podalo pa se bo tudi k svinjini, teletini in perutnini.

 

Primož Štajer je že od mladih nog rasel ob filozofiji, da je zelo pomembno, kaj damo v lonec in nato zaužijemo. Je »gourmet«, ki je pred več kot dvema desetletjema ob hrani začel odkrivati tudi vina in destilate ter se na prelomu tisočletja zaljubil v sonaravno pridelana vina, ki jih zadnja leta tudi promovira in prodaja. V kuhinji zagovarja preprost pristop in uporabo sestavin najvišje kakovosti. Soorganizira tudi največji festival naravnih vin v srednji in jugovzhodni Evropi Label Grand Karakterre.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Grand brut ultradition, Laherte frères

Ne »zgolj« šampanjec, temveč veliko vino.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Tenor rdeče 2012, Silveri

Koncert za moški glas in orkester.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Aldebaran 2017, Kupljen

Prvi suhi slovenski renski rizling z zlato medaljo na Decanterju.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Merlot 2015, Emeran Reya

Vino za uživanje ob dobri družbi v veselem decembru.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: malvazija 2015 (črna etiketa), Klabjan

Odlična maceracija za arhiviranje.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Rebula classic 2017, Marjan Simčič

Preprosto odlična rebula.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Beli pinot 2017, Brandulin

Iz stiskalnice v steklenice brez enega samega pretoka.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Bendžo 2017, Benedetič

Zvrst, ki preseneti z iskrivostjo in svežino.