Komentar

Kolumna Dušana Brejca: Političnost vina

 
Blog Novice
17.09.2018 08:00
avtor

Kolumna Dušana Brejca: Političnost vina

Vsakih pet let se v Mednarodni organizaciji za vino in trto OIV (Office International de la Vigne et du Vin) s sedežem v Parizu zamenjata predsednik in generalni direktor. Na skupščinskih volitvah letos je predsedniški položaj gladko pripadel Braziliji, za direktorsko plačo in diplomatski status hkrati pa sta se udarila kandidata iz Španije in Nove Zelandije.

Osebno ju poznam že dolga leta, saj sta vpeta v delo mednarodnih organizacij, kot sta CEEV (Evropsko vinarsko združenje) in FIVS (Mednarodno združenje za vino in žgane pijače), zato sta oba vrhunsko usposobljena za predvidene naloge.

Ker v prvem krogu glasovanja španski protikandidat ni dobil zadostne večine, je jasno, da polovica članstva (od skupaj 54 držav) pač ni samoumevno sprejela programskih argumentov španskega tekmeca, kar je bilo sicer pričakovano, saj je Španija še vedno največja vinogradniška država na svetu.

Glavna delovna mesta v uradu so bila vedno v rokah velikih držav in predvsem Francije, kar pravzaprav res ni nič čudnega. V prvem krogu glasovanja sta se naši kmetijsko in zunanje ministrstvo odločili namesto nas. Za drugi krog pa so le povprašali za mnenje.

Kako bo Slovenija glasovala 19. septembra, ne morem vedeti, a upam, da odločitev ne bo predmet kvazi diplomatskega trgovanja. Slediti interesom in potencialnim prihodnjim koristim domače panoge naj bi bil osnovni napotek.

Kako transparentno je Nova Zelandija podprla svojega kandidata, je poučno preveriti na spletu. Nova Zelandija je po površini vinogradov le dvakrat večja od Slovenije, velik mednarodni ugled pa si je ustvarila s senzorično originalnostjo sauvignona in hkrati z najvišjo povprečno izvozno ceno za svoja vina ter z zelo odprtim, nesebičnim sodelovanjem pri reševanju mednarodnih strokovnih dilem tako v OIV kot v drugih mednarodnih združenjih.

»Samo zato« je njihov kandidat prišel v drugi krog! Da Slovenija često izpade iz mednarodnih statistik ali poročil, ni samo posledica majhnosti, temveč bolj neprisotnosti ter tudi neaktivnosti v mednarodnih sektorskih organizacijah.

Vinska družba Slovenije je bila članica večine združenj, vendar sčasoma sama ni več zmogla plačevati dragih članarin, niti se udeleževati vseh srečanj, ministrstvo za kmetijstvo pa ni želelo prevzeti teh obveznosti, kar je po svoje razumljivo.

A povsod, kjer smo izstopili, so prazna mesta hitro zasedli južni sosedje, ki so za »generično« delo našli ljudi, čas in sredstva za pokrivanje stroškov. Nekako se torej ne zavedamo, da brez specialističnega angažmaja ne bomo prav kmalu postali vinska destinacija.

Ali Nova Zelandija res potrebuje dr. Johna Barkerja kot direktorja OIV? Seveda ne. Bil je eden ključnih posameznikov pri ustvarjanju novozelandskega uspeha, torej je koristen na domačih tleh. Ampak tokrat gre za »leadership«, kar pri nas preveč poenostavljeno razumemo. Biti vodilni v panogi vključuje zavezo, da se dela tudi tisto, kar drugi nočejo, ne zmorejo, se trenutno ne izplača, a bo morda pomembno v prihodnosti. Pa četudi za obče dobro!

Za nas bi bil primeren napredek že to, da bi nas prihodnji generalni direktor bolje slišal ali celo upošteval ...

 

Dušan Brejc je univ. dipl. ing. kmetijstva z vinarsko diplomo biotehniške fakultete v Ljubljani. Deset let je kot enolog delal v Slovenijavinu d.d., nato deset let v mednarodni prodaji in marketingu vina, žganih in brezalkoholnih pijač. Leta 1986 je dobil državno štipendijo francoske vlade za podiplomsko specializacijo iz enologije na fakulteti v Dijonu, s praksami na inštitutih INRA/ITV. Leta 1997 je opravil mednarodno marketinško specializacijo na Japonskem. V 2003. letu je postal direktor Poslovne skupnosti, danes Vinske družbe Slovenije d.o.o., ki povezuje najpomembnejše vinske kleti. Kot član in predsednik komisij sodeluje na domačih in tujih vinskih ocenjevanjih, tudi kot OIV delegat. Italijanska zveza Città del Vino mu je podelila naziv Ambasciatore Emerito. Je prejemnik uglednega priznanja CMB Benchmark's Taster (2018). Član Konventa Sv. Urbana v Ljubljani.

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.