Vino tedna: Passion 2009, Istenič

 
Vino tedna Novice
20.09.2018 08:00
avtor

Vino tedna: Passion 2009, Istenič

Penina, ki pokaže, kaj zmore rumeni plavec.
Sorta
100 % rumeni plavec
Letnik
2009
Sladkorna stopnja
popolnoma suho
Stopnja alkohola
12 % vol.
Dežela
Posavje
Okoliš
Bizeljsko-Sremič
Lokacija kleti
Stara vas na Bizeljskem
Cena
54 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Passion 2009, Istenič
Foto: Aleš Beno

Družina Istenič oziroma, natančneje, Janez Istenič je začel svojo zgodbo pridelave penin po klasični metodi z daljšim zorenjem že davnega leta 1968, ko je pridelal svoje prvo peneče se vino v Stari vasi na Bizeljskem. S svojo vizijo, s poudarkom na pridelavi kakovostnih in vrhunskih penin, je Istenič postavil temelje prve zasebne vinske kleti s peninami klasične metode ter tako že v času Jugoslavije pokazal in dokazal, kaj pomeni kakovost.

Zadnjih 40 let je zgodba družine Istenič vseskozi povezana z odličnimi uspehi na domačem in tudi mednarodnem trgu, kjer niza priznanja in uspehe s svojim širokim izborom vrhunskih penin klasične metode. Svoje delo in trud nadaljuje Janezov sin Miha, čigar ideje in peneča se vina prav tako dosegajo velike uspehe in nadaljujejo zgodbo družine Istenič.

Penina passion je pridelana iz iste osnove kot famozni vinarjev rare passion, torej iz sorte rumeni plavec. Vino (letnik 2009) je po fermentaciji ustekleničeno odležalo od oktobra 2010 do julija 2018 (sekundarna fermentacija), torej kar 86 mesecev.

Penina je narejena brez dodanega ekspedicijskega likerja, torej je brut nature oziroma – po naše – popolnoma suha. Na trg passion šele prihaja in prepričan sem, da bo več kot presenetil vse zahtevne ljubitelje penečih se vin.

Rumeni plavec je odlična, a kljub temu rahlo zapostavljena sorta, v kateri je Miha Istenič že dolgo tega odkril potencial za pridelavo odličnih penin. Ob predstavitvi penine se je pošalil: medtem ko je rare passion moj »blue label« (modra etiketa), ekskluziven, je passion rumeni plavec »red label« (rdeča etiketa), izbran za vsakodnevno uživanje. Vsekakor pa je to peneče se vino, ki vas bo presenetilo in se vam vtisnilo v spomin. Rumeni plavec pa bo postal sorta, po kateri boste še posegli.

Penina je prijetne bledo rumene barve z dolgimi verižicami izjemno prefinjenih mehurčkov. Po vonju je izjemno sadna in osvežilna, kar se nadaljuje tudi v ustih, kjer zaznamo sveže sadje, pridih kvasovk, sladkobnih not, zelišč. Okus je izjemno obstojen in prijeten.

Passion rumeni plavec je morda res odsev Mihovega trpljenja – pri delu s trtami in naravo (passio je latinsko trpljenje), vendar je tudi odsev njegovega mojstrstva pri pridelavi penečih se vin. Rumeni plavec kot sorta daje izjemno sadna vina s povišano kislino, a kljub temu, da je sorta, ki pozno obrodi, je odlična za samostojna vina in tudi – kot omenjeno – vrhunske penine.

Spajanje s hrano? Passion rdeče etikete je odličen kot aperitiv, vendar je še boljši kot kombinacija k surovim školjkam in ribam. Osebno ga priporočam kot spremljavo k popečenemu kruhku z mehkim kozjim sirom in rakovimi repki. Odlično se prilega tudi k jedem močnejših okusov, kot so morske juhe in srednje mastne ribe.

 

Miha Femec je bil rojen v gostinski družini. Leta 2007 je prevzel prodajo in nabavo v takratni vinoteki Vinske kleti Slovenije na Gospodarskem razstavišču. Kmalu pa ga je strast do vina povsem prevzela – danes se poleg rednega dela v domačem gostinskem podjetju Femec posveča predvsem spoznavanju novih kombinacij okusov, ki jih ponujata vino in hrana. Kot sam poudarja: »Vse se je začelo kot nabiranje dodatnega znanja pri uživanju ter spajanju hrane in vina zaradi poslovnih vzgibov, vendar je kmalu preraslo v nepogrešljivo strast in užitek.«
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Malvazija 2017, Guštin 1898

Vino s klobukom in širokim nasmehom.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.