Od zemlje do vina: Letina bo kakovostna in hkrati količinsko bogata, kot že dolgo ne

 
Članek Tema
20.09.2018 08:00
avtor

Od zemlje do vina: Letina bo kakovostna in hkrati količinsko bogata, kot že dolgo ne

Vinar Uroš Jakončič iz Vipolž v Goriških brdih pravi, da so za kakovostno trgatev pomembna vsa opravila vinogradnika skozi vse leto, a najpomembnejše so po njegovem mnenju prave lege in optimalna starost trt, ki dajejo uravnotežena vina.
Od zemlje do vina: Letina bo kakovostna in hkrati količinsko bogata, kot že dolgo ne
Foto: Aleš Beno

V začetku poletja je kazalo, da bo letošnja trgatev pohitela, kot še nikoli. Toplota v kombinaciji z vlago je namreč povzročila bujno rast. A potem se je zaradi več vročinskih valov, ki pri rastlinah povzročijo stres, rast ustavila. Hvala bogu je konec avgusta padlo nekaj dežja, tako da je v vinogradih spet zavladala harmonija, razlaga Uroš Jakončič iz Vipolž v Goriških brdih, čigar vina poznamo pod blagovno znamko Iaquin. 

Pri Jakončičevih so večji del trgatve že spravili pod streho. »Dela so proti koncu. Bele sorte smo povsem končali, začeli smo trgati merlot. Prihodnji teden pa bo verjetno na vrsti cabernet sauvignon. Malo bomo še izkoristili lepe sončne dneve. Poleg tega, da bo letina kakovostna, tudi količinsko po mojem že dolgo časa ni bila tako bogata v kombinaciji s kakovostjo,« napoveduje Jakončič.

Je k temu pripomogla lepa, topla jesen? »Kar zadeva rdeče sorte, absolutno. Rdeče sorte morda bolj hitijo k zrelosti, kot so bele. Merlot je kazal zrelost že pred časom, zato bodo alkoholi verjetno na splošno bolj visoki. Za rdeče sorte je sicer še prezgodaj govoriti, a bela vina bodo elegantna, harmonična.«

Stare trte dajejo uravnotežena vina

Poleg vremenskih razmer, ki so seveda vsako leto drugačne, kakovostno trgatev po besedah vinarja iz Vipolž omogočijo predvsem prave lege in starost trt. »Ko govorimo o kakovosti, so prva stvar lege in dovolj stare trte, ki dajejo uravnotežena vina. Pri starejših trtah rast namreč ni več bujna, temveč umirjena, korenine so globoko, od koder črpajo minerale in druge snovi. Pri bujni rasti pa se v grozdih kopiči preveč vode in posledično so vina kratka,« pojasni sogovornik.

Pomembna je tudi vzgojna oblika. »Imamo različne, najbolj razširjena vzgojna oblika je enojni guyot, ki že sama po sebi ne dopušča, da bi bilo preveč grozdja na trti.«

Za optimalno trgatev so pomembni tudi zelena dela in redčenje pridelka. »Nekatere sorte prenesejo več grozdov, druge manj. Bele sorte načeloma prenesejo tudi kakšen grozd več, pri rdečih pa se je vsekakor treba držati določenih omejitev, sicer ne dozorijo dovolj. Čez palec bi rekel, da pridelamo steklenico vina iz ene trte, kar pomeni, da na trti pustimo približno kilogram grozdja. Seveda je marsikaj odvisno od letine, se pravi od količine sončnih dni, dežja, temperatur ... V sezoni, kot je bila letošnja, torej ko je obilo sonca, je dobro imeti kakšen grozd več na trti, da ne pride do prezrelosti in previsoke alkoholne stopnje,« opozarja Jakončič.  

Seveda pa vsak vinar sam oceni, kdaj je zrelost grozdja zanj optimalna, marsikaj pa je odvisno tudi od stila vina, ki ga želi pridelati. A o tem malo več pozneje. 

Danes se trgatve začenjajo s sauvignonom

Kaj pa sama trgatev, kakšne so priprave? »Pred trgatvijo obvezno naredim obhod po vinogradu in porežem še kakšen list, da grozdje malo bolj zadiha. Seveda je spet odvisno od letnika. Letos je bilo bolje pustiti kakšen list več na trtah, da sonce ni osmodilo grozdja. Tako ostaneta v grozdju tudi večja svežina in aromatika. Ob toplih letnikih gre namreč zelo rado vse skupaj v prezrelost, s čimer se izgubi tudi eleganca. Če je sezona deževna, pa je treba liste čim bolj odstraniti, da je grozdje prezračeno, sicer se poveča nevarnost za izbruh bolezni,« odgovarja vinar. 

Po besedah sogovornika se tik pred trgatvijo tudi preveri, ali je treba še kakšen grozd, ki je zaostal v razvoju, odrezati, kajti trgači niso vsi vinogradniki in ne vedo, kateri grozdi sodijo v zabojček in kateri mimo njega. »Oni ponavadi potrgajo in zmečejo v gajbice vse, kar vidijo,« se nasmehne sogovornik. 

Posamezne sorte seveda različno dozorevajo in vinogradniki dobro vedo, katere so zgodnje in katere pozne. A v zadnjih desetih letih se je zaradi globalnega segrevanja marsikaj spremenilo, opozarja Jakončič. »Včasih se je začelo s sivim pinotom, nadaljevalo s chardonayjem, belim pinotom, sauvignonom, šele nato je prišel na vrsto tokaj in čisto na koncu rebula. Rebula je vedno zadnja, ker ima takšno genetiko, da potrebuje polno zrelost, če želiš iz nje narediti konkretno vino – z globino,« poudari šef kleti Iaquin. 

Danes pa, vsaj v Brdih, se najprej trga sauvignon. Zakaj? »Ker so poletja čedalje bolj vroča. Zaradi ekstremnih temperatur sauvignon izgublja značilno aromatiko. Zato smo ga primorani trgati bolj zgodaj, da jo ohrani. Podobno je z vsemi aromatičnimi sortami.«

Grozdje mora v klet čim bolj hladno

A tako kot sorte različno dozorevajo, tudi vinarji želijo različno zrelost grozdja – odvisno od stila vina, ki ga želijo pridelati. »Za tako imenovana sveža vina je normalno, da se grozdje trga prej, saj želi vinogradnik ohraniti aromatiko in kisline, kar se tudi išče v takih vinih. Za strukturna vina se čaka s trgatvijo malce dlje. Treba je slediti razvoju grozdja, ga ves čas okušati, potem pa glede na lastne izkušnje oceniti, kdaj nastopi želena tehnološka zrelost – seveda vselej v kombinaciji s kislinami in aromatiko,« pojasni vinar in doda, da za macerirana bela vina vinogradniki ne iščejo zgolj tehnološke zrelosti, temveč polno oziroma fenolno zrelost, kar pomeni, da s trgatvijo odlašajo še dlje. 

Nekateri zaradi iskanja ravnotežja med zrelostjo, kislinami in aromatiko isto sorto trgajo v različnih časovnih obdobjih. »Če imaš vselej na voljo dovolj delovne sile, si to sicer lahko privoščiš, a sam ne vidim potrebe po tem. Rastišče v določenem vinogradu se namreč spreminja od vrste do vrste. Nekje je bolj siromašna zemlja, nekje bogatejša, določene vrste so višje ležeče od drugih in tudi različno obsijane s soncem. Vse to uravnoteži grozdje. Paziti je treba le, da določen del vinograda z zrelostjo ni v prevelikem zaostanku.«

In kje se proces konča? »Preden pride grozdje v klet, je pomembno, da je čim bolj hladno. Torej je treba trgati dovolj zgodaj zjutraj. S tem se grozdje izogne šoku, stresu. Prav tako obdrži aromatiko.«

Ko je grozdje v kleti, je po Jakončičevih besedah pomembno le, da se čim manj »trpinči«. »Če ga lepo pridelaš v vinogradu, če postoriš vse, kar je treba, potem nimaš veliko dela v kleti. Kar ti je dala narava, torej primarno surovino, je treba le znati pripeljati do steklenice.«

Prihodnjič: razložili bomo, kaj se v kleti počne po trgatvi.  

Če vas zanima, na kaj največ stavijo briški vinarji, kliknite TUKAJ

Preberite in poglejte si, kako se trgatve lotevajo Jakončičevi iz Kozane

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...